Що се отнася до Хитлер и военното икономическо планиране, струва ми се, че основното, което определя нещата през 1940 г. и 1941 г. е неговата убеденост (след разгрома на Франция), че войната е приключила и остава още съвсем малко, което може да се постигне с наличното въоръжение. Т.е. не става въпрос за следване на определена доктрина, а за фатална стратегическа грешка (доста характерна за решенията на този политически авантюрист, бих добавил).
Интересното е, че докато кампанията срещу Франция се планира, той не предприема някакви сериозни мерки по увеличаване на военното производство извън нормалното нарастване, а тогава военните планове въобще не предполагат бърза разправа с Франция. По-скоро тук може да се открие някаква "доктрина", макар че съм склонен да мисля, че тук пак се проявява известен авантюризъм.
Интересното е, че докато кампанията срещу Франция се планира, той не предприема някакви сериозни мерки по увеличаване на военното производство извън нормалното нарастване, а тогава военните планове въобще не предполагат бърза разправа с Франция. По-скоро тук може да се открие някаква "доктрина", макар че съм склонен да мисля, че тук пак се проявява известен авантюризъм.
), че тук писах без да сверя с никакви данни, което не е добра идея, но ме се случва, когато нямам време и разчитам на древни спомени. Поправката е добре дошла, но ми се иска, ако е възможно (може би разполагаш в момента с малко повече време, Обикновен лаик) да я разшириш със сравнителни данни: приблизително разходите по години за държавите, за които пишеш. Така ще дадеш доста "плът" на дискусията, нещо, с което ние засега не се справяме много, а си разменяме общи концепции.
. Първо, изглежда че Германия все пак харчи повече и от СССР през целия предвоенен период, т.е. е най-въоръжаващата се страна, ако мога така да се изразя. Второ, явно има тенденция към плавно нарастване още от началото на войната, а не, както си мислех преди това чак след някакво решение от 1941 г. в резултат на последиците от "Барбароса" (тогава темповете се увеличават, но тепърва ще трябва да се види с колко във финансово изражение). Интересното е, че това нарастване от 23% до 52% не се отразява чак толкова върху реалното военно производство, поне на стоките, които съм следил.
, давам две таблици. Първата цитира данни по H. C Hillman The Comparative strength of the great powers in RIIA, The Economic Structure of Hitler’s Europe, Oxford University press, 1954
Comment