Von Danitz едва ли в целия Wehrmacht има дивизии, които са се сражавали толкова самоотвержено и фанатично като повечето дивизии от Waffen-SS. Наистина генералите от Waffen-SS не могат да се мерят с титани като Манщайн, Ромел, Гудериан, и т.н., но е факт, че някои от тях са командвали съединенията си изключително успешно и ефективно.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кой е най-способният германски командващ през войната?
Collapse
X
-
Динаине, Динаине, като пратиш 100 юнкерса 88 без прикритие посред бял ден над Лондон,и те изпонападат сосе екипажа, си си за разстрел и тук номерът, "ама фюрито ми каза", не важи.
А като пратиш 87-ки да бомбят на 500 км и не могат да се върнат, пък ептен.
А като пратиш юнкерси 52 с медицински персонал да ги спасяват, кацнат, арестуват ги, позововат се на Женевската конвенция, ама никой не ги слуша, си супер будала.Last edited by Imperial; 10-09-2006, 00:10.
Comment
-
Чак такива подробности за "битката" не знам
Но все пак, Даниц, сигурен ли си за тази информация? Така написано звучи като някакъв виц. Особено това за Ju-87, които били пратени от Кеселринг толкова далеч че не можели да се върнат - не ми се вярва да е толкова проста историята...Last edited by Dinain; 10-09-2006, 01:24."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Ще добавя,че популярност се постига не само с успехите на бойното поле,но и чрез средствата за пропаганда,както и чрез отношението към подчинените.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Хъм, стара тема, в която доста сме спорили, а аз ще се върна отново към Евалд фон Клайст (Ewald von Kleist), който незаслужено го няма в списъка. Все пак, командва бронирани сили в някои от най-успешните операции на Вермахта, като определено при похода в Русия неговата танкова група се изправя срещу най-голямата руска танкова група (8 механизирани корпуса) и там и тогава са най-големите танкови сражения през войната. И само това, че загива в съветски плен и не оставя мемоари, според мен, го изважда от списъка на най-известните генерали и фелдмаршали на Германия.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
И само това, че загива в съветски плен и не оставя мемоари, според мен, го изважда от списъка на най-известните генерали и фелдмаршали на Германия.
Иначе съм съгласен за Клайст.
ПП Редактирах анкетата и заместих Кайтел (и без друго нямаше гласове за него) с Клайст. Не че има значение.
Comment
-
За фон Бок, понеже е най-резултативен. Наред с успехите му в Полша и Франция, на изток провежда най-успешните битки: при Минск - пленени 324 000, печели Смоленското сражение - пленени 310 000, осъществява котела при Вязма - пленени 665 000, през 1942 в Харковската операция - пленени 240 000.
Защо го махнахте?
Comment
-
Странно, нямах намерението нищо да махам - особено пък него (само да заменя един с друг, понеже десет опции май е максимума за анкета). Сега ще погледна какво се е случило.
Ъпдейт: ясно - при новата система максималният брой опции за анкета е 10. При старата явно са били разрешени повече, така че щом я редактирах, системата ги е 4отрязала" до позволените. Сега промених малко нещата, вкарвайки на мястото на нулевите избори някои от старите (така или иначе, част от тях въобще не са командири, за други нямаше и един глас). Пробвай да си пуснеш пак гласа за него, да вадим дали ще се получи.
Comment
-
Дава ми че съм гласувал вече, пък нула точки. Няма значение, по принцип за Бок пише, че бил изключително некомуникативен, като командващ войските при инвазията в Чехия го били назначили за някакъв висш администратор на новите области, но не се получило понеже смятал контактите му с цивилни за под достойнството на пруския офицер.
За разлика от други пълководци, които още по онези времена са оценили силата на четвъртата власт, а именно работата с журналистите, още повече, че последните са били казионни
Comment
-
Извинявай, Даниц, вината е изцяло моя, признам си я. Просто реших да добавя Клайст, обаче не се усетих, че новата система ще "ореже" анкетата, правена на старата.
За другото - така или иначе са твърде много и всеки може да каже "а защо го няма Х?", така че с анкета няма да стане. Някъде имахме една смешна тема - сигурно ще се сетиш, - където оценявахме (вярно, всякакви пълководци) по няколко рейтинга и се получаваше забавно. Може да се спретне нещо подобно (т.е. не като анкета, а като мнения и таблица в първия пост, която се обновява), стига да има интерес.
Comment
-
По въпроса за мемоарите и популярността - ами Ромел няма мемоари, обаче пак е популярен и то в голяма степен благодарение на противниците му. Вярно е че са от ранга на "великия" пълководец Монтгомъри, но и това говори много за признанието което получава. Действително ако срещу Ромел беше напр. Патън а не Монти вероятно историята щеше да е друга.
ПП: Смешно - не помня за кого съм гласувал навремето.
Comment
Comment