Е, тази посока на обсъждане поне има нещо общо с темата . Макар че не точно с тази за "танковите асове" . Но все пак ще си позволя и аз да напиша мнение, пък дано не е за лошо.
Съмнявам се да има сред асовете такива, които да не са били сваляни многократно. И това е нещо нормално, като се замисли човек. Та в този смисъл късмет, разбира се, има. Може би няма да сгреша ако напиша, че за да има шанс от един пилот да излезе "ас", най-малкото трябва да преживее няколко десетки бойни полета, а това включва и да има "късмета", когато самолетът му бъде повреден, да се спаси по един или друг начин.
Но за да може да участва в стотици бойни полети и да оцелее, със сигурност му трябва много повече от "късмет". Според мен, става въпрос за определение умения и усещания, които се изработват в резултат на съчетанието от опит и някакъв природен "талант" към съответния тип работа. И в това отношение, примерът с Хартман е доста показателен. Поне доколкото си спомням, той описва, че за разлика от много други постоянно е нащрек във въздуха и почти винаги успява пръв да забележи противника. И това, съчетано с определена стратегия винаги да започва атаката изненадващо и ако не успее с първия заход, да се изтегля, значително повишава шансовете му да оцелее, а и да свали чужд самолет. Съвсем не става въпрос за "късмет", поне според мен.
Да, за това си мисля и аз. При основната маса е ъпрос на статистика. Някои обаче успяват да преживеят отпуснатия им от статистиката живот на фронта, да натрупат опит и да си изградят собствен подход, който им позволява да оцеляват и успяват нататък, далеч извън първоначалния късмет.
Dinain написа
Но за да може да участва в стотици бойни полети и да оцелее, със сигурност му трябва много повече от "късмет". Според мен, става въпрос за определение умения и усещания, които се изработват в резултат на съчетанието от опит и някакъв природен "талант" към съответния тип работа. И в това отношение, примерът с Хартман е доста показателен. Поне доколкото си спомням, той описва, че за разлика от много други постоянно е нащрек във въздуха и почти винаги успява пръв да забележи противника. И това, съчетано с определена стратегия винаги да започва атаката изненадващо и ако не успее с първия заход, да се изтегля, значително повишава шансовете му да оцелее, а и да свали чужд самолет. Съвсем не става въпрос за "късмет", поне според мен.
Dinain написа
Comment