Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо Хитлер не е създал атомно оръжие?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

А може ли тогава едно уточнение, защо се смята, че при използването на водородни бомби липсва факторът "остатъчна радиация" и че те са "удобни" за скоротечно завладяване на поразените райони и за бой с бронирана техника например? Или я има но е малко?

Опитавам се да съм логичен, оттам ми идват и доводите, не съм физик.
    Last edited by von Danitz; 12-07-2006, 08:27.

Comment

Аз също не съм физик, но преди време във форума се разискваше една тема, която има нещо общо с последния въпрос, та вместо да се опитвам да преразказвам, напарво пускам линк към нея:

Ето и един цитат от един от източниците по темата:
      В зависимост от степента на радиоактивно заразяване на местнотта зарядите могат да се разделят на "мръсни" и "чисти". Трябва да се отбележи, че това деление е условно и така наречените "чисти" бомби тъй или инак са силен източник на радиоактивно заразяване. Просто при "мръсните" бомби радиокативните продукти на взрива са още повече.
      ...
      За "чисти" се приемат термоядрените заряди, при които корпусът на капсулата с термоядрено гориво се изготвя от нерадиоактивен материал - олово, волфрам. Въпреки това в резултат на облъчването с неутрони на азота от въздуха възниква опасният радиоактивен изотоп на въглерода (C-14), отлично попадащ в организма като част от хранителната верига. Появяват се и радиоактивни изотопи в материала на корпуса на капсулата. И при всички случаи в термоядреното устройство се намира определено количество плутоний: в спусъка и "запалителния прът".
      ...
      Защо делението предизвиква значително по-голямо радиоактивно замърсяване в сравнение с термоядрения синтез? Продуктите на термоядрената реакция са нерадиоактивни, заразяването на местността възниква в резултат на предизвиканата от неутроните радиоактивност в околните вещества. При разпадането, обаче, възникват няколко десетки различни, в това число и дълготрайни, изотопи. Сред тях най-опасни са: стронций-89 и стронций-90, цезий-137, йод-131. Йод-131 е краткотраен изотоп (с период на полуразпадане осем дни) може да се натрупва в щитовидната жлеза и да й причини рак. Изотопите на стронция имат свойството да се натрупват в костите, стронций-90 е достатъчно дълготраен (период на полуразпадане около 28 години), стронций-89 има период на полуразпадане 52 дена. Цезият е опасен поради това, че е дълготраен източник на гама-излъчване с период на полуразпадане 30 години и представлява опасност около столетие.
      ...
      "Кобалтовите" бомби трябва да бъдат усторени сходно със зарядите с темроядрено усилване, но вместо деляща се обвивка от уран-238 има обвивка от някакъв материал, в който може да се предизвика радиоактивност (като кобалт-60). Неутроните, излизащи от областта на взрива произвеждат в нея нестабилни изотопи, като по този начин радиоактивното заразяване на местността даже в сравнение с "мръсните" бомби многократно нараства.
      ...
      Идеята за кобалтова бомба за пръв път е формулирана от Лео Силард през 1950 г. и то не като сериозен порект, а като пирмер за оръжие, което е способно да зарази за дълго време цели континенти. Вдигнатият от взрива високо в атмосферата кобалт-60 е способен да се разсейва на огромни площи като ефективно ги заразява.
      Такива бомби никога не са били изпитвани и не са произвеждани заради дълготрайността на ефекта от приложението им и неговата непредсказуемост.

Comment

von Danitz написа
        говорим за различни неща:

1. ЗА РАЗПАД НА ЯДРОТО
        2. ЗА ТЕРМОЯДРЕН СИНТЕЗ

да, германците са тръгнали да правят водородна бомба, точно така, това е отнело на човечеството още 20 години, но това са различни бомби от Хирошима и Нагасаки.
        Абсолютно! Немците са тръгнали да правят водородна бомба с деутерий и тритий, а уран 238 им е бил само за запалка. За тази запалка е необходимо само едно 17 сантиметрово ураново кубче. Имали са ресурс за много такива запалки, а е ясно, че деутерия се получава доста по-лесно.
        Освен това са намерили ракетната база на Хитлер в северна Франция със десетки балистични ракети Фау-2 и Фау-3, но празни. Предполага се, че са искали да ги заредят с ядрена бойна глава.
        Има слухове, че още един месец и е щял да ги хвърли, въпреки унищожения завод за тежка вода в Норвегия. Двете фау-2 използвани във войната са били тестови ракети.
        Какво е щяло да се получи?
        Срещу балистични ракети по нова време не са имали защита нито руснаци, нито американци. Атомния взрив от водородната бомба е стотици пъти по-мощен от този в Хирушима. Щяли са да полетят едновременно десетки ракети...При това положение изхода от войната щеше да е съвсем друг. Било е въпрос на часове, както казват някои анализатори.
        Last edited by martofen; 01-12-2006, 14:12.

Comment

Ъъъ, извинявай, откъде ги научи тези небивалици?
          Освен това са намерили ракетната база на Хитлер в северна Франция със десетки балистични ракети Фау-2 и Фау-3, но празни. Предполага се, че са искали да ги заредят с ядрена бойна глава.
          Ф-3 няма освен на проект, "ракетна база на Хитлер" също няма, има един куп пускови площадки, разликата е огромна.
          "Предполагането" пък е пълен идиотизъм. Всичките летящи бомби(Ф1) и ракети(Ф2) са си с нормален екплозив. Това, че се транспортират и съхраняват на секции за по-лесно и по-сигурно и се събират преди пуск е друга работа.
          Има слухове, че още един месец и е щял да ги хвърли, въпреки унищожения завод за тежка вода в Норвегия. Двете фау-2 използвани във войната са били тестови ракети.
          Има слухове, че съществуват и марсианци. Във войната са използвани много Ф-2, повечето по Лондон. А месецът до атомна бомба е същото като и месец до Всевластния Пръстен.
          Било е въпрос на часове, както казват някои анализатори.
          Кои точно са тези анализатори, че да знаем кой нищо не отбира от периода и да не му четем писанията?
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

martofen написа
            Двете фау-2 използвани във войната са били тестови ракети.
            Мисля че потребителят "мартофен" има предвид не два броя ракети, а двата модела V-1 и V-2. В твърдението че са тестови образци за финалната разработка, междуконтинентална балистична ракета V-10, има известна доза истина. Подобно на Pz I и II, да речем. Иначе от V-2 са изстреляни над 3000 ракети. А V-10 съществува единствено на чертеж. Със останалите забележки на Сър Грей съм напълно съгласен.

ПП Под "ракетна база" вероятно се има предвид комплекса в Пенемюнде, който обаче е разрушен от съюзническата авиация през 1944 г. и производствените мощности се преместват в подземни заводи. Чието име обаче забравих. Тук може да се прочете повече:
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Впрочем по темата за тежката вода на ферибота потопен в Норвегия.Ако сте гледали -не помня точно Дискавъри или Хистори канал но едни подводни археолози се спускаха на тоя потопен кораб.Странното бе че само в един варел имаше тежка вода а в другите не.Предполага се че немците или са криели реалното производство-тоест правели са се че произвеждат много та да плашат врага или пък са разгадали хода и са оставили ингилизите да мислят че са ги ужилили яко а на практика пратката е била фалшива.В края на филма нямаше ясен отговор какво точно е станало.Впрочем чел съм туй онуй и за мен извода е че Хайзенберг не е бил съвсем на ясно как точно да стане бомбата ,това се потвърждава от реакцията му след новината за взрива над Хирошима-той е освободен защото не се счита за потенциално опасен баща на нова бомба.Наистина немската доктрина на блицкрига не е била вързана някак си с атомно оръжие, впрочем със всичките му кусури Хитлер не е бил пълен идиот почвайки война с Русия -разчитал е на помощ от Япония и не напразно Зорге е Съветски герой защото ги уверявя твърдо че жълтите няма да нападат и дивизиите от Сибир довтасват пред Москва.За съжаление тази им азиатска двуличност им изиграва ужасен гаф после-ако оста бе прегазила СССР -а Сталин е бил навит и на сепаративен мир с огоромни отстъпки(втори брестки мир) нещата щаха да са доста различни сега.

Comment

Динайн, ама Пенеемюнде хич не е в "северна Франция"
                XV mile the sea brode is

Comment

Динайн, ама Пенеемюнде хич не е в "северна Франция"
                  Знам къде е ПеЕнемюнде, Грей, просто казвам че вероятно този комплекс има предвид мартофен - ако е така, географската грешка е негова. Ако има предвид нещо друго, явно аз съм в грешка и ще се радвам да науча още за тази "ракетна база" в сев. Франция

Поправка към предния ми пост: Сетих се че V-1 и V-2 са разработвани от различни инженерни екипи и се явяват конкурентни проекти. Така че да ги слагаме в една категория не е коректно. Отрочето на Фон Браун (V-2) обаче може да се разглежда като прелюдия към по-съвършени балистични ракети; проектите му мисля че стигат до междуконтиненталната V/А-10 (Ню Йорк Експрес).

ПП Като се порових и какво се оказа: първата "крилата ракета" била създадена още по време на ПСВ!?!!

Comment

Моето "е" беше клавиатурна грешка бре Иначе да, за базата.
                    А относно Фите - ама съвсем грубо казано, Ф1 е проект на луфтвафе, Ф2 на армията. И вървят паралелно. Цифричките малко объркват народеца да си мисли, че следват един след друг, че дори и че са свързани.
                    XV mile the sea brode is

Comment

Аха, сега клавиатурата виновна, после кафето се разляло, оправдания, оправдания

Мисълта ми беше че изпълняват едни и същи функции. И като такива ми се струва че да се разпиляват ресурсите за два паралелни проекта е безсмислено. Официалните им наименования всъщност не са V-1/2, имат си даже по няколко даже, за заблуда на противника. Въпреки че на пръв поглед Фау-2 е по-нескопосания проект (20 пъти по-скъпа ракета, отчайваща неточност, практически същия боен товар като на Фау-1 и не много по-голям обсег), а Фау-1 се счита за "евтиното и ефективно" оръжие - според мен Фау-2 има по-голям потенциал за развитие, докато през 1944 г. Фау-1 вече е изчерпала ресурса си. Комбинацията от много 37мм ПВО оръдия, модерни радари и proximity fuses през август 1944 г. вече свалят над 50% от ракетите; в един рекорден ден дори свалили 82% от всички изстреляни ракети. Като се вземат предвид честите повреди, неточност и самолетното противодействие, работата става безпредметна.
                      От друга страна на Фау-2 не може да се противодейства, пада с 3000 км/ч почти отвесно без предизвестие. За Фау-1 разказват че даже "нямало нужда" от радар - характерното жужене на двигателя се чувало от 15 км.
                      За Фау-2 разбира се може да се изтъкне още по-високия процент аварии и ужасната липса на точност (така е като се бърза, но луфтвафе-то далеч не е само в тази сфера - четох че британците юрват реактивния "Метеор" да гони Фау-1 също недовършен, едва ли не полу-сглобен). За повече не е стигнало времетраенето на войната. Но поне начин на противодействие не е намерен, а техническите недостатъци могат да се отстранят.

Comment

бомбата

И аз не съм силен във физиката, но приятели физици ми обясняваха нещо за сбъркано изчисление на Ото Хан - смятал е, че трябва много по голямо количество уран, за да се получи критчината маса и верижната реакция.Че немската атомна бомба щеше да обърне войната в полза на Райха, щеше.Но ако бе направена не по-късно от 1943 г

Comment

Не само критичната маса на урана е важна, а и неговата изключителна чистота! Минимални количества примеси да има (а такива винаги има в урановата руда) верижна реакция не протича. Това е най-трудно постижимото нещо при създаването на атомната бомба дори и днес - високата чистота на ядреното гориво.

Comment

Абе темата много ми хареса, още повече, че мненията ви спомагат и за моето ограмотяване. Форумът е чудесен със разнообразните мнения.

Моето мнение е, че атомното оръжие не би променило хода на бойните действия в Европа, защото просто по времето, когато евентуално биха могли да ямат ядрени бойни заряди (най-рано), немците вече не са имали кого да стрелят с тях - Москва е била недостижима, на запад съюзниците също владеят небето и морето. Фау - ракетите са силно неточни, а това не позволява да се прогнозира крайния резултат, т.е. къде ще падне и "гръмне" бмбата.

Естествено Хитлер като едното нищо би искал да отнесе със себе си в ада колкото повече повече народ, но той Слава на Бога не е знаел как да се самоубие с атомен пистолет-бомбомет. :clown:

Comment

хм, май нещо бъркате. няма как да са искали да създадат водородна бомба щото за да го направят им трябва обикновена такава /уранова или плутониева/ която да освободи достатъчно енергия за да тръгне ситентез.
                              тежката вода си е вода. само че има 2 атома 3Н и 1 кислород . ползата от нея в обикновена а- бомба ? голяма - може да се използва за забавител на неутрони. това пък е нужно щото има голям шанс един бърз неутрон да не удари иначе чдро в иначе плътния уран. азимов го сравняваше с вратар на когото е по лесно да хване бавна топка отколкото бърза. само че за един забавител трябва съвсем малко тежка вода. което вероятно е причина немците да не бързат . а кой каза че трябва да е 238U? 235U е много по нестабилен и е далече по лесно да прави буум /тва щото има нечетно число протони+неутрони http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%...0%BD%D1%82%29/.

добър саит - http://delenenaurana.hit.bg/vuvedenie.htm
                              тук схема - http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Nuclear_fission.svg
                              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

подпоручикъ-летецъ написа Виж мнение
                                До 1933г. Германия е бил научния център на света, а немският език в научния свят заемал онова място, което в наши дни английския. Хитлеровия режим прокужда от Германия хиляди учени със световна известност ( особено в областта на точните науки ), които години по - късно ще видим в лагера на антихитлеристката коалиция.
                                Дори Айнщайн е прогонил, тъй като е от еврейски произход, а и е участвал в някакви организации, които са в разрез и твърдо против с установеният вече нацистки режим. След като Айнщайн избягва от Германия, много от трудовете му са унищожени...

Last edited by ; 16-11-2008, 18:05. Причина: Добавих снимки; "100 Личности" издание "Deagostini"

Comment

Working...
                                X