Може би трябва да са достъпни, въпроса е, че голяма част от тях ще са си достъпни най-вероятно само на съответния език, един вид за специалисти и хора с изразени интереси. Наистина би било безсмислено да се хвърля труд за да се преведат всякакви бездария, които за тогава може и да са значели нещо, но вече просто нямат каквата и да е стойност. Да се забраняват книги не трябва, но тези, които се превеждат трябва да са придружени с някакво обяснение за епохата, в която са написани. Разбира се, това са само добри пожелания, практически това просто няма да стане така.
Литературата при Третия райх
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." © -
О, определено следва да са достъпни в една или друга форма (най-малкото в архив или общестевна библиотека). Важното е как точно да бъдат издавани - тук съм изцяло съгласен с Воланд - едно подобно издание задължително трябва да е снабдено с предговор и приложения, в които да се обяснява епохата и контекста й, както и да се дават допълнителни измерения към текста.Comment
-
gollum написаО, определено следва да са достъпни в една или друга форма (най-малкото в архив или общестевна библиотека). Важното е как точно да бъдат издавани - тук съм изцяло съгласен с Воланд - едно подобно издание задължително трябва да е снабдено с предговор и приложения, в които да се обяснява епохата и контекста й, както и да се дават допълнителни измерения към текста.
И аз така мисля :tup:Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.Comment
-
Искам да попитам...някой може ли да ми каже къде в интернет мога да намеря немска литература (художествена) от времето на Втората световна война ?!Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!Comment
-
Хехе. Ми на момента ми идват на акъла десетки автори. Я кажи точно какви автори и книги ти трябват щото то един Брехт братя Ман или Кестнер от немците ти стигат за цяла вселена.
Comment
-
Много интересна тема.
По стечение на обстоятелствата имам известни контакти с внучката на един от големите български художествени творци от първата половина на 20в. Виждал съм неговата библиотека - съдържа няколко годишника "Германското изкуство" - всичките издавани по времето на Третия Райх. За заглавието не съм 100% сигурен, но мисля че е било официалното списание за култура на Хитлерова Германия. Разглеждал съм тези годишници - вероятно биха ви се сторили интересни.
Мога отново да се добера до тях, но едва след няколко месеца...струва ми се възможно е да бъдат сканирани (поне части от тях) и да се включат напр. в сайта на Манщайн. Аз обаче не разполагам със скенер, така че за да се случи всичко това, ще ми е необходимо вашето съдействие.
Има ли заинтересовани?Comment
-
За скенер аз мога да уредя така, че това отпада, а като се добереш веднага кажи.
Между другото сайта не е мой. Аз просто помагам.
Comment
-
Манщайн, интересуват ме автори, чиито творчество е свързано с войната, режима или изобщо времето на Третия райх. Ако можеш да ми дадеш линк в нета за нещо подобно, ще съм ти благодарен.Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!Comment
-
Тези които са били срещу партията знаеш какво са правели Гьобелс и студентите:
На мястото на точките заместваш с Ремарк, Кестнер, Брехт, Хайнрих и Томас ман и още доста.- Предавам на огъня писанията на ...
Тоест ще да става въпрос за пронацистки писатели. Нацистите си придърпват Кнут Хамсун а той е един престарял не е истина просто. Автор на "Пан" и философ?
Тези писатели честно казано не ми се струват интересни. Все едно да хванеш да четеш Георги Караславов, Младен Исаев, Ст. Ц. Даскалов и разни такива ...
Защо си се хванал с тая материя? Ела тука при генералите да помагаш!
Comment
-
Просто ми е интересно като познание и обща информация.
Какво за помощ има при генералите ? И с какво може да помогне един редник ?!
)))))))))))
Но разкажи със думи прости на тях, на бъдещите хора, които ще поемат поста ни, че ние храбро сме се борили!Comment
-
Ами ще се радвам ако хванеш някоя област на Третия Райх и почнеш да помагаш за ето тук
www.thirdreich.boinaslava.net
Ако ти се занимава де.Comment
-
Ето малко немска военна проза излизала периодично в списанието Kriegsbücherei der deutschen Jugend (Военна библиотека за немската младеж) между 1940-1942г.
В английски превод.
Bomben auf Coventry by Carl G. B. Henze
Разказ за екипаж на Ju 88 в Битката за Англия
Fernbomber über dem Atlantic by Carl G. B. Henze
Разказ за екипаж на Кондор в Битката за Англия
Vorwärts, immer vorwärts! by Walter Memmingen
Разказ за началния етап на сухопътната операция в Русия
Staubwolke und Neptun by Herbert Sprang
Разказ за немска подводница в битка с вражеските конвои в Атлантическия океанLast edited by Panzerjaeger; 26-06-2008, 20:58.Comment is free, but facts are sacred.Comment
Comment