ВескоД написа
На стратегическо ниво се отчитат всички сили на всяка от държавите. И какво виждаме в такъв случай? Само Вермахтът (и то само военната част, т.е. изпускаме различни спомагателни организации, които също се водят в него) наброява над 7 милиона (разбира се, "библията" за тези неща - Мюлер-Хилдебранд, стр. 263, "Изографус", Москва 2003 г.). Естествено, ако гледаме само сухопътните сили (обаче никъде не сме говорили, че ще гледаме само това, защото някои говореше за "числа"), нещата са на кантар, т.е. малко над 5 милиона немски срещу пет и нещо съветски (но това е реалното положение на нещата, а не точно то е известно на Сталин тогава). Обаче дори в този случай "превъзходството е сериозно", защото РККА ще напада.
Общо във въоръжените си сили СССР ще набера малко над 6 милиона (сега не ми се рови, пък и нещата са ми на други компютър), но е някъде там. Срещу това добавяме съюзниците на Германия, т.е. въоръжените сили на Финландия, Румъния, Унгария, Италия (отчасти), Япония (отчасти). Пак не ми се рови сега, че е и късно, но са много повече от реално участвалите (споменал си ги, при съветско настъпление ще е различно, а Сталин пък въобще разполага с малко по-различна информация) и това е известно на съветското разузнаване тогава. Т.е. като нищо ще ги докараме до към 8 и нещо, че и повече милиона (на око).Т.е. това са числата, с който Сталин разполага, когато планира въпросното нападение.
Естествено, аз не твърдя, че числеността има някакво особено значение (ти го твърдеше някъде по-долу). Важно е съотношението в съединения и въоръжения, комбинирано с някаква представа за това какво реално може да се задейства и какво е съотношението на силата на разчетните съединения (и реалните, но на това ниво значение имат разчетните). Хайде да видим как стоят нещата (според съветското военно командване - не в реалността)? Вече съм го писал из форума, но не ми се рови в коя тема беше.
Според съветските представи (план за стратегическо развръщане от март 1941 г., общи съображения), т.е. това са данните, с които работят сталиновите стратези, противниците му разполагат с готови за използване срещу него (т.е. махайки това, което ще оставят за използване другаде) на запад: 233 ПД, 20 ТД, 16 МД или 260 съединения и малко под 11 000 танка, над 20 000 оръдия и малко 11 000 бойни самолета. На изток - до 60 ПД, 1 200 танка, 850 тежки оръдия, 3 000 бойни самолета, плюс около 30 манджурски бригади.
Срещу всичко това РККА разполага с 171 СД, 54 ТД, 27 МСД, 7 КД, няколко отделни бригади.
Т.е. смятали са, че разполагат със значително по-малко сили, отколкото има противника и се налага да воюват на два фронта. Аз лично не си представям как Сталин би решил при това съотношение на силите да напада пръв. Особено като знаем какви са отношенията му със САЩ и Великобритания.
Comment