VeskoD написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Готвел ли се е СССР да нападне Германия през 41-ва?
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
Цялостният размер на съветските въоръжени сили в началото на юли 1941 обаче е малко повече от 5 милиона мъже, 2.6 милиона на запад, 1.8 милиона в Далечния изток, а останалите са разположени или се обучават другаде. Цифрата за съветската сила в западните окръзи обаче брои само Първия стратегически ешелон, който е стациониран на и зад западната съветска граница до дълбочина от 400 km; според други данни числеността на Първия стратегически ешелон е 2.9 милиона. Цифрата не включва по-малкия Втори стратегически ешелон, който на 22 юни 1941 е в процес на придвижване към границата; според съветския стратегически план, той трябва да бъде в позиция да подкрепи Първия стратегически ешелон до началото на юли. 3.3 милиона германски войски са определени за участие в Барбароса, но тази цифра включва резервим които не участват в първоначалното нападение. Още 600 000 войници от съюзниците на Грмания също участват, но повечето след първоначалното нападение
Comment
-
А сега, драги, се върни малко назад и помисли какво си написал и какво сравняваш. И погледни каква е общата численост на Вермахта към, хайде да не е средата, а да е първото тримесечие на 1941 г. И после помисли малко и сравни. Спомни си какви са съветските уставни изисквания за числено превъзходство. И пак ще говорим .
Comment
-
Веско, докато изпълняваш заръката на Голъм, моля те не забравяй за двете неща:
1) да ми обясниш какво означава "обременен с факти", писах ти го още в пост ¹32
2) да подкрепиш с цитати онази чудна мисъл, че по онова време на 20 век 'числеността на една армия се е смятала за решаващ фактор при бойни действия". За това пък те помолих в пост ¹44.
Нали няма да забравиш?
Comment
-
Аз, да ме прощавате, ама мисля вече да основем почетен орден. За заслуги към неандерталското дело, почетен кавалер от охраната на мавзолея на Сталин. Първа и втора степен.
За да има как да очертаваме постиженията в борбата със здравия разум.
ВескоД: за цифрите Голъм ти е отговорил, но въобще съветското ръководство към онова време има някои специфични представи за немските въоръжени сили (малко раздути, виждат се в темата с документите) и подкарването на все повече армия към границата е по-скоро отговор, отколкото план.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
albireo, темата в която дискутираме е хипотеза, това не е случило се събитие на определена дата в определен час с определени числови единици. Така както аз излагам някакви реални факти в подкрепа на тази хипотеза, Wolland например излага други факти в отричането й...което не означава че някой от нас е прав, защото това си остава хипотеза. Но и двамата имаме право да изложим позициите си. Понякога знаейки твърде много фактология е трудно да отсеем очевидното, да не говорим ако тази фактология е обременена от исторически изопачавания, което не означава че не адмирирам познанията. Надявам се да бях достатъчно изчерпателен по тази точка.
Comment
-
VeskoD написа Виж мнениеНадявам се да бях достатъчно изчерпателен по тази точка.
Сравни ги с вижданията на съветското ръководство за това, колко те смятат, че има от немската страна на границата.
И накрая, виж как Сталин е гледал на съобщенията от шпионските си мрежи относно перспективите за немско нападение през 1941ва.
Всички тия информации ги има във форума.
Сложи ги в един пост и сам помисли дали си прав. Мисля, че ако го направиш, ще видиш очевидното.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
Comment
-
ВескоД написаами..какво да ти кажа..аз не виждам "значително превъзходство" на Вермахта
Обаче мисълта ми съвсем не е за формалното съотношение на "числата", така да се каже, защото ние водим разговор за нещо друго, а именно, подготвял ли се е Сталин да нападне пръв Германия (и всичките и съюзници) през лятото на 1941 г.? Как са изглеждали нещата за Сталин тогава, това ни интересува. Първо, той знае с какви сили разполага (това, надявам се, няма да го дискутираме) и разузнаването му дава малко преувеличени немски сили, към което се добавя едно очакване за още по-големи. И ти искаш да ми обясниш, че Сталин знаейки, че разполага със значително по-малки сили към дадения момент (за мен разлика от поне 30% си е значителна, особено ако е в полза на отбраняващата се страна) ще замисля така, като си е, да напада по-силния си противник? С цялата му идея, че зад него стои "цяла Европа", че Англия и САЩ (капиталистите) само това чакат - да го насочат към война с Германия?
Ако ще говорим за това каква война очаква Сталин и в каква би се включил - а сме говорили за това, то действията му преди това ясно го показват. Война на сигурно, война на малкия риск (за разлика от другия "мустакатко").
И това дори да оставим, че представите на съветското военно ръководство изискват значително превъзходство в жива сила за да осигурят успех в настъпление. Като поставим и този фактор, превъзходството не е просто "значително". А - тук вече са си лично мои размисли, - Сталин не ми изглежда нито авантюрист, нито непредпазлив.
Воланд е прав, да се погледне какво има в оперативната зона, но да не забравяме, че при планиране се гледа стратегически, т.е. "какво може да се извади" в рамките на кампанията, какво има готово и прочее.
А ако е за въпрос - аз мнението си за тази работа подробно съм го изложил в темата, която започнах преди време - "Как се готви РККА за война?".
Comment
-
VeskoD написа Виж мнениеаз излагам някакви реални факти в подкрепа на тази хипотеза.
Но и двамата имаме право да изложим позициите си.
Тъй като нищо не си написал по очакването ми в 44 пост, мога ли да приема, че се откаваш да подкрепиш онова подхвърляне относно приемането на числеността, като решаващ фактор?
Comment
-
gollum...вероятно си чел есето на Гланц: Митове и Реалности в Германо-Съветската война 41-45. Аз никъде не срещам цифрата 7.2 млн. обща численост на Оста, ти не знам от къде я взимаш. Общата численост на Оста към 41- ва е - 3.7 млн. към 2,7млн РККА , но само на Запад. Общо РККА е 5,5млн. Все пак ако оставим настрана числата , обективните факти които си изложил говорят по скоро в твоя подкрепа, съгласен съм...Last edited by VeskoD; 20-02-2013, 00:29.
Comment
-
Не, това което ТИ пишеш, не е дори хипотеза. Хипотезата предполага известна яснота в самото твърдение.
Разбира се, че съм прочел твоят отговор. Както някой написа: "прогимназия". Аз бих употребил друго - ако смяташ да ни занимаваш с подобни глупости, по-добре преосмисли участието си тук. Тръгнал си "по лайняната река нагоре без гребла" (да използвам един военен лаф) , пък после иди се оплаквай как тук не търпели инакомислещите.
Помисли над въпроса защо частен случай и момент от бойни действия принципно не е коректно да се представя като илюстрация на възгледи по военно дело. Обръщам внимание на думата "принципно" и "частен случай". Също така, как бихме могли да използваме моменти от бойни действия, като илюстрация на темата за възгледите?
Помисли също така над хронологичното разминаване - за период от 2 години война на изток настъпват някои сериозни промени във възгледите за военното дело.
Написал съм ти какво е коректен аргумент по темата възгледите относно военното дело, а именно изложение на въпросните възгледи най-добре в документален вид, с линк, ако не то с цитат с упоменат източник от документ, книга, научен апарат и т.н.
Както казах, не изключвам възможността да го направиш, тогава аз ще приведа обратното (написал съм какво имам предвид в пост 44) и едва тогава може да започне дискусия.Last edited by albireo; 20-02-2013, 12:12.
Comment
Comment