Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Готвел ли се е СССР да нападне Германия през 41-ва?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

VeskoD написа
    нямам представа защо се нахвърляш така..писнало ти е от "новаци" ?!
    Я прочети какво си написал пак, на какво ниво е, след това прегледай на какво ниво се води като цяло дискусията тук. Ако все още не ме разбираш, не знам как да ти го напиша по-ясно.

VeskoD написа
    Относно "оправданието" на Хитлер имах предвид че е оправдание в лицето на съюзниците
    Т.е. ти нямаш никаква идея каква "драма" се развива между него и съюзниците му по повод на Полша? Ако не знаеш, тогава по-добре питай, чети и бъди малко по-предпазлив с твърденията. Защото иначе ще разбереш, че нужда от оправдаване, т.е. пропаганда за вътрешно и външно потребление има.

VeskoD написа
    Да, точно това имах предвид..всъщност никой не е очаквал да е толкова по-слаб тактически и технически от Вермахта, не само РККА.
    КОй е този "никой"?Британците имат сравнително добра представа за изоставането си, французите - също. И се опитват да наваксат, но не им стига времето. РККА също е наясно с проблемите и се опитват да ги преодолеят. Така че хора, които да са наясно с нещата - много. Съвсем не е "никой".
    След това, "техническо превъзходство" особено Вермахтът няма.

Пропускаме да отбележим и факта че Хитлер и Сталин са си "поделили" Полша преди 41-ва..факт, който в контекста на тематичния въпрос го прави донякъде вероятно...
    Кой го "пропуска"? ТИ чел ли си какво е писано във форума? И какво отношение има това към твърденията ти? Хайде по-сериозно.

Comment

@VeskoD,
      според мен не от новаци. А от
      Разбираш ли, нищо лично, но мине се не мине време и идва някой повърхностно запознат с темата и подхвърля по нещо на едро.
      (курсивът е мой). Не се опитвай да се изкараш жертва, защото определено случаят не е такъв.
      Желателно е човек да може да поднася аргументи, когато изказва мнения. Така да се каже редът тук е такъв, че смятаме двете неща за неразделни .
      Ако пък не е в състяние да поднесе аргументи, хубаво е поне в мнението му да не се усеща такава категоричност.

И извинявай, но би ли могъл да се опиташ да поясниш какво разбираш под "обременен с факти"? От написаното от теб оставам с впечатление, че смяташ това за недостатък? Познаването на фактите така ли?
      Как да ти кажа, ако случаят е такъв...това е ужасно 'обременен' форум. Имай го предвид .
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

albireo написа Виж мнение
        "обременен с факти"
        Това е.... абсолютно поразителна фраза. Свят ми се завива даже.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

gollum, не забелязвам да е засегната темата за нападението над Полша, конкретно в тази тема...а анексирането на Балтийските републики ? извини ме ако и те са споменати...като добавим и апетитите към Финландия ...изобщо Съветите са били един миролюбив народ по това време..

Comment

ВескоД, нека сме наясно: в тия теми многократно е казано, че СССР не е миролюбив, че има своите цели, заграбва територии и т.н. Че води война с Финландия. Агресивна, няма спор. Тия всичките неща са известни и коментирани, че и с факти, с емоции и т.н. Всичко това го е имало в темите в този раздел. При желание - може да се прочете.
            А това, което тук, в тази тема се твърди е, че СССР просто не е готов за война през 1941ва година и това го знае и Сталин. Провалът на съвесткият блицкриг във финландската война е минал твърде скоро - промените в армията тепърва се правят. Новите съединения предстои да се дооформят, да се види кое как е, в авиацията (точно през април-май започват нови мащабни чистки) и промишлеността (чистки, аварии) е хаос. Сталин знае всичко това, но отгоре на всичкото твърдо вярва, че Германия първо ще се разправи с Англия (чрез десант) и чак тогава ще се обърне към него. Като едно бегло доказателство може да се представи сблъсъкът по тези въпроси, последван от уволнения (включително на шефа на военното разузнаване, който е един упорит тип, който си държи на своето, че операцията "Морски лъв" е изоставена от Германия). И т.н.
            Всичко това е коментирано многократно. И изведнъж идва нов човек и казва: "ама аз имам зашеметяваща хипотеза, какво ще кажете, а? А? А?". И получава своята реакция, нормално, ти също би реагирал така, ако, как беше израза ... забременил си няколко теми с факти и те са изпонародили ... всякакви неща.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа Виж мнение
              ВескоД, нека сме наясно: в тия теми многократно е казано, че СССР не е миролюбив, че има своите цели, заграбва територии и т.н. Че води война с Финландия. Агресивна, няма спор. Тия всичките неща са известни и коментирани, че и с факти, с емоции и т.н. Всичко това го е имало в темите в този раздел. При желание - може да се прочете.
              А това, което тук, в тази тема се твърди е, че СССР просто не е готов за война през 1941ва година и това го знае и Сталин. Провалът на съвесткият блицкриг във финландската война е минал твърде скоро - промените в армията тепърва се правят. Новите съединения предстои да се дооформят, да се види кое как е, в авиацията (точно през април-май започват нови мащабни чистки) и промишлеността (чистки, аварии) е хаос. Сталин знае всичко това, но отгоре на всичкото твърдо вярва, че Германия първо ще се разправи с Англия (чрез десант) и чак тогава ще се обърне към него. Като едно бегло доказателство може да се представи сблъсъкът по тези въпроси, последван от уволнения (включително на шефа на военното разузнаване, който е един упорит тип, който си държи на своето, че операцията "Морски лъв" е изоставена от Германия). И т.н.
              Всичко това е коментирано многократно. И изведнъж идва нов човек и казва: "ама аз имам зашеметяваща хипотеза, какво ще кажете, а? А? А?". И получава своята реакция, нормално, ти също би реагирал така, ако, как беше израза ... забременил си няколко теми с факти и те са изпонародили ... всякакви неща.
              Хитлер винаги се отнасял с пренебржение към СССР(в началото)но тази финландска война,окончателно го убеждава че Сталин му е в кърпа вързан.Така че си мисля ако не беше тази война,то нападението над СССР нямаше да е на 22 юни 41г.

Comment

Wolland.. как така стана, че са водели 2 войни - с Финландия и Полша..завзели са други 3 мимоходом и не са готови...ами факта че Сталин е изселил населението от пограничните райони...просто излагам моите доводи.

Comment

VeskoD написа Виж мнение
                  Wolland.. как така стана, че са водели 2 войни - с Финландия и Полша..завзели са други 3 мимоходом и не са готови...ами факта че Сталин е изселил населението от пограничните райони...просто излагам моите доводи.
                  Ти направи ли си труда да прочетеш поста ми? Готовността за война да не е в някаква странно-неясна зависимост от това колко войни си водил преди това в близките 1-2 години? Не прочете ли за проблемите, пред които е изправена РККА в периода след "ворошиловата ера" там? Ако не си, уви, положението ми се струва неспасяемо.

foton11 написа Виж мнение
                  Хитлер винаги се отнасял с пренебржение към СССР(в началото)но тази финландска война,окончателно го убеждава че Сталин му е в кърпа вързан.Така че си мисля ако не беше тази война,то нападението над СССР нямаше да е на 22 юни 41г.
                  Да, даже някъде съм срещнал и твърдения за казано от Хитлер в това направление. Уви, не мога да си припомня точно къде беше цитиран, а не ми се търси.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

В онзи разговор с Манерхайм, който е единствената му документирана неофициална изява? Тайно записан от финландски техник.
                    Може би бъркам, но там нямаше ли нещо подобно?

Comment

прочетох ги разбира се , но мислиш ли че един диктатор като Сталин се е съобразявал с това... всички тези проблеми ми се струват като днешни извинения за небоеспособността на РККА. Дори по това време на 20 век се е смятало, че числеността на една армия е решаващ фактор за крайния изход при евентуални бойни действия и това е важало в особена голяма степен за Съветите.

Comment

VeskoD написа Виж мнение
                        Дори по това време на 20 век се е смятало, че числеността на една армия е решаващ фактор за крайния изход при евентуални бойни действия
                        Доказателства? Аргументи? Източници, с които да подкрепиш това твърдение?

Comment

боят при Курската дъга , когато полетата са почернели от руската пехота достатъчен аргумент ли е за теб ?

Comment

Wolland.. как така стана, че са водели 2 войни - с Финландия и Полша..завзели са други 3 мимоходом и не са готови...
                            Не съм Воланд, ама вече дадох един съвет - хвани, попрочети малко, пък тогава пиши, защото към момента въпросите ти са на гимназиално ниво (грубо казано). Ето, виж тази теми като начало (а най-добре прегледай целия под-форум):

Как се готви за война РККА.

Нивото на подготовка и готовност на РККА към лятото на 1941 г.

Съветската дипломация в навечерието и началото на войната

Съветското разузнаване в периода 1935 - 1941 г.

Документи, 1941

Лятото на 1941 г. (само факти)

Сега, на въпроса ти - ти правиш ли разлика между война съвместно с Германия срещу Полша и самостоятелна война срещу Германия през 1941 г.? Защото Сталин я прави. За Прибалтийските републики няма и да споменавам. Финландия е малко по-особен случай (заради Съюзниците), но отново, чисто военно тя е мъниче и войната първоначално се води със силите на един военен окръг. Забравил си да споменеш и онази нещо-като-война с Япония.
                            Та, правиш ли разлика между тези неща?

VeskoDДори по това време на 20 век се е смятало, че числеността на една армия е решаващ фактор за крайния изход при евентуални бойни действия и това е важало в особена голяма степен за Съветите.
                            И случайно да ти е известно, че РККА отстъпва значително по численост на Вермахта, камо ли пък със съюзниците му? Да си чел протоколите от заседанията на висшия ръководен съвет на РККА 1940 г.? А въобще - някакви съветски военни теоретици, съветски военни документи - чел ли си?

VeskoD написа
                            боят при Курската дъга , когато полетата са почернели от руската пехота достатъчен аргумент ли е за теб ?
                            Извинявай, сгрешил съм нивото по-горе, по-скоро е прогимназия. Какъв е този "бой при Курската дъга"?

Comment

VeskoD написа Виж мнение
                              Не разбира се! Очаквам да ми приведеш поне едно мнение на вещо лице по военните дела от периода - като не забравяй, че говорим за периода преди 1941 година, което да твърди подобно нещо, определяйки го като решаващ (нали така каза) фактор. Добре ще е да посочиш от къде е цитата, а ако е възможно още по-добре е да приведеш връзка. Не изключвам да се случи и тази възможност и наистина да го направиш, пък тогава аз ще ти приведа обратното (вещи лица по военните дела от периода, които мислят, че други неща или комбнацията от други неща са решаващи). И после можем да подискутираме. Докато не го направиш обаче, опасявам се, че трябва да ти кажа, че говориш неверни неща, да не кажа пълни глупости

Comment

"И случайно да ти е известно, че РККА отстъпва значително по численост на Вермахта, камо ли пък със съюзниците му? "
                                аз разполагам с данните, но понеже ти даваш това твърдение очаквам числата ти ....

Comment

Working...
                                X