Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Турция под ботуша на СССР

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тази тема за намеренията на Сталин спрямо Турция винаги ми е била много интересна. Май кошиите са се отървали на косъм.

Навремето бях говорил с чичо ми, който е бил танкист през 1950 в новосъздаденото по тава време танково поделение в Звездец. Той беше убеден, че поделението е било създадено като част от подготовката на СССР да нападне Турция. А с дядо си бях говорил на темата, какво е било в България в следвоенните години и как се е утвърдил социализма. Той пък отдаваше голямо значение на атомните бомби. Смяташе че докато САЩ са имали монопола върху бомбата и особено с демонстрацията, кято правят в Япония са плашели братушките. Ефектът върху тогавашните хора, на които мъките на войната и насилието им е било писнало, е бил повече психолоически. Имало е и силна пропаганда разбира се. Повратен момент в политиката на СССР е създавенето на съветската атомна бомба през 1949. И наистина през 1950 Турция още не е била в НАТО, СССР вече е имал бомба, а в съседна Гърция положението все още е било на кантар. Само че този път май Корея спасява Турция.

Споделям спомени на хора - съвременници на тези събития. Тези разкази може би изглеждат наивни и са ненаучни, но в тях има някаква логика. Бихте ли ги коментирали? А също ако някой може да ме насочи на прочета нещо по-научно.

Comment

Турция се е представила в Корея достойно за възможностите си. Но не това я е спасило от чичко Сталин. Спасило я е географското и положение.

Comment

Една статия за кампанията за връщането на арменците с цел по-късно да заселят областите, взети от Турция.

Comment

Working...
        X