gollum написа
Виж мнение
И така, говорим за операция, която се вмества напълно удовлетворително в планираният за нея срок. Затова тя по никакъв начин не би могла да бъде разглеждана като причина за промяна в началната дата на следващата операция. Дори и такава промяна да би настъпила (а аз смятам,че в нашия случай не е така), то причината очевидно не е в предидущата кампания.
Естествено, аз разбирам (и подкрепям) твоят стремеж да представиш историческата действителност с повече „обем”, така да се каже, а не като плоски и бездушни схеми и последователности от дати. Хубаво е да се изследва взаимната връзка, често много сложна и многостранна, между събитията и да се проследи любопитното и интригуващо преливане между причини и следствия. Но ако говорим за конкретния отговор на конкретния въпрос, поставен от ТС: „Операция Марита забавила ли е операция Барбароса и в каква степен?” – то този отговор е: „Не, в никаква степен. Балканската кампания, включително в Югославия (където безпомощната югославска армия, въпреки малко извънредния характер на немската намеса, е сломена дори преди британо-гръцките сили) е планирана, проведена и приключила (ако не броим Крит) достатъчно рано и с достатъчно удовлетворителен резултат, за да бъде причина за някакво забавяне на „Барбароса”.
gollum написа
Виж мнение
Ако няма възможност да се докаже някаква официално утвърдена, по-ранна от 22 юни дата, определена за нахлуването, не виждам на какво основание говорим за „отлагане”??? Да се споменават някакви срокове в хода на оперативната подготовка е несериозен аргумент за „отлагането”. Всякакви такива срокове са напълно условни и неангажиращи, надявам се, че това е ясно на всички ни.
Аз мисля, че по-ранна дата за нападение срещу СССР от средата на юни не би могло да се определи. 22 юни е, следователно, една от възможно най-ранните дати, които Хитлер е имал възможност да назове. „Барбароса” не е била отлагана – нито по повод на „Марита”, нито по друг повод, защото и без друго е избрана една от най-ранните възможни дати за нейното начало.
Comment