Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отбраната на Брестката крепост - факти и митове

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

кало написа Виж мнение
    Аз именно по същество давам
    Честно, не разбрах какво точно казваш Бъди по-ясен. разбрах само, че имаш претенции да разбираш руски език.
    Както и да е, аз приемам, че познанията ми по руски не са идеални / не споря, учил съм го отдавна по задължение/, но моля, да споделиш каква е твоята гледна точка, ако желаеш, за отбраната на Брестката крепост /това според мен би било по същество/.

Това е. Айде със здраве.

Comment

Цензурирано.
      Воланд

Малко материал на български:

Около 8 хиляди е общата численост на всички въоръжени мъже (8сб, 1 рб, 1 ап, 2 дивизиона ПТ и ПВО, части на 6сд и 42сд от 28СК на 4А, подразделения от 17 Брестки граничен отряд, 33 оип, част от 132 бкв НКВД, штабовете на двете дивизии и част от щаба на корпуса), посрещнали атаката на 45-та пехотна дивизия (17 хиляди) и части от 1 и 34пд на 12АК на 4А на Вермахта, плюс части от тд на 2ТГ.
      След първия сблъсък на сутринта на 22 юни, над половината от тези 8 хиляди се оттеглят от крепостта и отстъпват в състава на своите части.
      Отбраната се води от около 3,5 хиляди души и организацията й е окончателно сломена на 30 юни, последният пленен защитник на крепостта е датиран на 23 юли.
      Last edited by messire Woland; 21-05-2009, 10:20.

Comment

кало написа Виж мнение
        Цензурирано.
        Воланд

Малко материал на български:

Около 8 хиляди е общата численост на всички въоръжени мъже (8сб, 1 рб, 1 ап, 2 дивизиона ПТ и ПВО, части на 6сд и 42сд от 28СК на 4А, подразделения от 17 Брестки граничен отряд, 33 оип, част от 132 бкв НКВД, штабовете на двете дивизии и част от щаба на корпуса), посрещнали атаката на 45-та пехотна дивизия (17 хиляди) и части от 1 и 34пд на 12АК на 4А на Вермахта, плюс части от тд на 2ТГ.
        След първия сблъсък на сутринта на 22 юни, над половината от тези 8 хиляди се оттеглят от крепостта и отстъпват в състава на своите части.
        Отбраната се води от около 3,5 хиляди души и организацията й е окончателно сломена на 30 юни, последният пленен защитник на крепостта е датиран на 23 юли.
        Е, това е друго.
        А що се отнася до личните квалификации, глупаво е, няма смисъл да откриваме топлата вода /"Човек вижда това в другия, което е той самият" - азбучна истина от психоанализата. Ако аз съм нахален в очите ти, значи и ти си такъв, но не искаш да се видиш /
        Иначе, по темата - защо според теб да е неприемлива възможността, написаното за Брестката крепост в "златната" съветска ера да почива на непроверени факти? Ето, човекът го казва - още през 70-те години е имало доста противоречия в разказите на "очевидците", но умишлено са премълчавани или прикривани от изследователите, имало е тенденция да се следва версията на Смирнов /с нейните плюсове и минуси/. Отдавна, като ученик, съм чел книгата на Смирнов. Там действително има неща, които звучат като фантасмагория - през пролетта на 1942 г се чували изстрели от казематите, мисълта ми е - защо да се залита от една крайност в друга - от някакво псевдо /и лишено от човешки смисъл/ опоетизиране на събитията - до пълно отричане /както е в книгите на Виктор Суворов/. реално погледнато, съпротивата на Брестката крепост не е оказала съществено влияние върху настъплението на Вермахта, по простата причина, че в щурмуването й участва сам една дивизия, а после в погасяването на огнищата на съпротива /през юли 1941/ са отделни охранителни части.
        Last edited by messire Woland; 21-05-2009, 10:20.

Comment

защо според теб да е неприемлива възможността, написаното за Брестката крепост в "златната" съветска ера да почива на непроверени факти?
          това пък откъде изникна? къде изобщо съм коментирал тук съветската историография за Брестката крепост? Просто посочих, че нещата, които са изредени в първия пост могат да се причислят към фактите със същото основание, с което можем да обсъждаме бойните качества на АК и ПК в походите на Анибал, например

Comment

Грубо изказване, Кало, по отношение на човек, който се е постарал да намери и предложи интересна тема за обсъждане и който се опитва да се държи възпитано с теб при положение, че постоянно го нападаш.

За мен, като непосветен, темата е интересна и не виждам защо не позволяваш тя да се доразвие. Нека прочетем повече факти и мнения, за да направим изводи, а не само трактовки на преводи!
            Истинската тирания е само тази, която господства несъзнателно над душите, защото е единствената, която не може да се победи. Тиберий, Чингис хан, Наполеон без съмнение са били страховити тирани, но от гроба Мойсей, Буда, Иисус, Мохамед, Лутер са упражнили върху душите деспотизъм с доста по-различна дълбочина.

Гюстав Льо Бон

Comment

кало написа Виж мнение
              това пък откъде изникна? къде изобщо съм коментирал тук съветската историография за Брестката крепост? Просто посочих, че нещата, които са изредени в първия пост могат да се причислят към фактите със същото основание, с което можем да обсъждаме бойните качества на АК и ПК в походите на Анибал, например
              Добре, не съм те разбрал правилно.

хайде тогава да коменитраме този пасаж:
              "След първия сблъсък на сутринта на 22 юни, над половината от тези 8 хиляди се оттеглят от крепостта и отстъпват в състава на своите части.
              Отбраната се води от около 3,5 хиляди души и организацията й е окончателно сломена на 30 юни, последният пленен защитник на крепостта е датиран на 23 юли. "

Ти казваш, че това според теб са фактите. На какво се базират съжденията ти ? На Четвърти том от "История на Втората световна война" /издателство "Партиздат"/? Как разбра, че последният пленен защитник е заловен именно на 23-ти юли и, че точно 3 500 червеноармейци са защитавали крепостта? Точно тези подробности са интересни. Питам те, без да имам намерение да издребнявам и да се заяждам. Защо , априори, ти приемаш, че това е вярно?
              Правя уговорката, че аз нямам изградено мнение.
              Що се отнася до "умелото" или "неумелото" ръководство на отбраната - кога е превзета /а не кога са погасени отделните огнища на съпротивата/, с какви сили и средства е разполагала в навечерието на нападението и какво влияние е оказала отрбаната й на настъплението на Вермахта...? И един допълнителен въпрос - алтернативно и спекулативно съждение за евентуалните възможности за по-ефективно приковаване на повече германски части към Брест-Литовск. Ако се окаже, че "героизмът" е бил напразен, че "затулването на амбразурата" с голи гърди не е попречило на Вермахта да изпълни набелязаните задачи към онзи момент, какъв е смисълът от "опоетизирането"? История ли пишем или "Илиада" от съветската епоха?

Comment

Вече имаме обща тема за митовете около ВСВ. Нека тогава тази да не е частна - за митовете около превземането на Брестката крепост, а да е посветена на фактите, доколкото ги има. Така че оставете настрана личните коментари и пишете каквито факти са ви известни - с посочване на източника.

Comment

Sula написа Виж мнение
                  Грубо изказване, Кало, по отношение на човек, който се е постарал да намери и предложи интересна тема за обсъждане и който се опитва да се държи възпитано с теб при положение, че постоянно го нападаш.

За мен, като непосветен, темата е интересна и не виждам защо не позволяваш тя да се доразвие. Нека прочетем повече факти и мнения, за да направим изводи, а не само трактовки на преводи!
                  Уважеми Сула, освен че постът ти е чист спам по темата, няма как да се съглася и със съдържателната му част - смятам, че е пълен абсурд да се предлага обсъждане на факти и митове около определен исторически момент, като същевременно се нахвърлят абсолютно (до абсурд) неподкрепени с нищо измислици, представени като "факти"...

Да, вероятно е полезно да се пусне такава тема, защото наистина защитата на Брест е сред най-митологизираните (да не кажа - типичен пример за изграждане на съветски мит). Интересно е, че в сериозната историография на тази отбрана не се обръща особено внимание - и напълно заслужено - става дума за бой с локално значение на малки сили. Единствената полза е пропагандната. Интересно е да се направи аналогия със случая "Батак-Пиотровски" - шумът около Брест се засилва след 51-ва, когато се появява картината "Отбраната на Брестката крепост" на Кривоногов (вероятно е влиянието й върху творенията на Смирнов и Симонов).

И още - по какво точно съдиш, че не позволявам темата да се доразвие, правя точно обратното . Е, фактът, че не се съгласявам с нечии безсмислици, които може да се харесват на някого, вероятно дразни.

Но в крайна сметка, как може, като "непосветен", да раздаваш оценки кой какво прави по дадена тема?

ПП - данните за въоръжените сили на страните в битката са основани на всички събрани по темата материали (най-вече - щабни документи на ЧА и Вермахта, но също така и спомени, дневници).

факсимиле на един от тях -

това е от книгата "Памяць-гiсторыка-дакументальная хронiка Брэста"

Иначе авторът на посочената в началото на темата статия е прав, че напълно разкриване на фактите около битката е невъзможно, но това не се отнася до броя на участниците в нея и армейските подразделения...

Comment

Макар да не ми е особено приятно, настоятелно призовавам всеки, на когото темата му е интересна и който знае руски, да прочете лично статията, от която тръгна темата. За жалост изложението, дадено от Картаген, направо обръща наопаки думите на автора на статията.

Comment

За Кало:
                      Защо се оказва толкова сложно да си говорим, без някакви лични нападки и оценки. Вкарват се излишни емоции, ще рече някой, че ти си защитавал Брестката крепост и си хвърлял гранати в казематите, а аз и Сула сме я превземали и сега водим идеологическа война за поколенията. Няма смисъл да си ги мерим, инфантилно е. Като си по-информиран, споделяш и това е, без излишни сарказми и обиди.

А иначе по темата. Айде , да започнем с нещо конкретно от статията, като ще говорим за митове:

Как ще коментирате тези пасажи:

"дело в том что журналы боевых действий батальонов и полков сгорели при бомбардировке, сейчас в Военном архиве ФРГ нет фондов практически 80% частей участвовавших в боях в крепости. Возможно, какие-то донесения этих частей есть в фондах объединявших их командований (армейских, корпусных), но это уже требует длительного поиска, поездок в западные архивы и т.д. – насколько я знаю у музея нет на это средств, поступающие средства от стран СНГ идут на благоустройство территории, консервацию развалин.
                      Перед современными исследователями встала серьезная проблема – продолжать исследования в русле версии Смирнова или создавать нечто новое
                      ?"

"О том, что большинство героев – чеченцы, и Советская власть это замалчивала. И в конце концов, что делал в крепости 132 батальон конвойных войск НКВД? «ЗК обороняли крепость, командиры разбежались!!» – раздавались и такие утверждения... Да и вообще – штурм крепости был тренировочным полигоном для 45 дивизии. Основываясь на рассказах местных и тех, кто «что-то слышал», пошли рассказы о многоярусных подвалах, «а что там – неизвестно до сих пор».
                      Таинственные рассказы закономерны – широкой публике необходимы тайны, «эффектные разоблачения», это способствует появлению скороспелых книжек и сведений. В то же время в изучении Обороны есть и другая крайность – исследования, ведущиеся годами, ставшие фактически бесконечными, вечная шлифовка версий – а в итоге года идут, состояние информированности и ныне там
                      ."

Допуснах грешка в началото, че намесих пряко автора на статията, трябваше по-другояче да задам въпроса, а именно - какво мислите за тези твърдения, за които едни твърдят, че са фалшификации и митове, а други, че са факти. За което се извинявам.

Comment

"Чете като дявола евангелието" - тази фраза позната ли ти е?
                        Вторият пасаж, който си цитирал, се предхожда от изреченията:
                        "....Ако Смирнов изчовъркал от нея [от легендата] легендите за бойците, които се държали едва ли не до октомври ...... , то митотворците от новото време промениха насочеността - с приказките за това, че числеността на частите от Червената армия в крепостта надвишавала числеността на щурмуващите я подразделения от 45-а дивизия. За това, че повечето герои са чеченци."
                        И прочие.
                        Честно казано, не изгарям от желание да превеждам. Но ако продължаваш да настояваш, поне днес нямам много работа.

Comment

bsb написа Виж мнение
                          ....Ако Смирнов изчовъркал от нея [от легендата] легендите за бойците, които се държали едва ли не до октомври ...... , то митотворците от новото време промениха насочеността - с приказките за това, че числеността на частите от Червената армия в крепостта надвишавала числеността на щурмуващите я подразделения от 45-а дивизия. За това, че повечето герои са чеченци."
                          И прочие.
                          Честно казано, не изгарям от желание да превеждам. Но ако продължаваш да настояваш, поне днес нямам много работа.
                          Добре, де, това какво променя? Темата е "митове и факти" - авторът, независимо дали ги споделя или не , ги е маркирал - идеята ми беше да ги коментираме като дадености, които вече са пуснати в обръщение. Като преведеш стаията, това какво ще промени?

Comment

bsb написа Виж мнение
                            ....Ако Смирнов изчовъркал от нея [от легендата] легендите за бойците, които се държали едва ли не до октомври ...... , то митотворците от новото време промениха насочеността - с приказките за това, че числеността на частите от Червената армия в крепостта надвишавала числеността на щурмуващите я подразделения от 45-а дивизия. За това, че повечето герои са чеченци."
                            И прочие.
                            Добре, де, това какво променя? Темата е "митове и факти" - авторът, независимо дали ги споделя или не , ги е маркирал - идеята ми беше да ги коментираме като дадености, които вече са пуснати в обръщение. Като преведеш статията, това какво ще промени?

Comment

Променя това, че пак става въпрос за митове, които ти, Картаген, в първия си пост си дал като "факти". Ако темата се прекръсти на "митове за отбраната на Брестката крепост", то няма да има проблем - фактите също няма да имат място в нея. Но не виждам голям смисъл от такава тема, още повече, че в темата за митовете от ВСВ, ако не ме лъже паметта, се обсъждаха митовете за Брестка крепост.
                              Т.е. имаме два митологични пласта (най-малко два): съветски (възвеличаващ) и руски (принизяващ). Реално са повече. Фактите се оскъдни (кало добре описва причините за това) и нямат общо нито с едните митове, нито с другите. Кое и какво ще се обсъжда в тази тема? Митовете или фактите?

Comment

Ще помоля да се спре караницата, аз също ще погледна статията. Картаген, послушай какво ти казват Голъм и Bsb, това е приятелски съвет, за да не се налага после да минавам с голямата гума по темата.
                                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                                Проект 22.06.1941 г.
                                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Working...
                                X