Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЗА ПАРТИЗАНИТЕ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Добавка към мнението на Парабелум - и чиито войници освобождават Прага. Към края на войната, когато Вермахта трябва да отстъпи от града, е издадена заповед за унищожението му. Чехите се обръщат към частите на армията на Власов, които са били около града и именно те освобождават Прага. Съдбата им обаче се усложнява още повече от тази им постъпка, тъй като съветите не могат да допуснат такова нещо ...
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

добавка

Можете ли, да дадете още информация... Благодаря Ви messire Woland, а също така и на Вас Parabellum.
      "Мисля, това което казвам, но неказвам, това което мисля"

И други затворници
      нека четат пред вратите
      нашата памет остъклена
      с надпис:"Всички отидоха на Фронта!"

Comment

Да и това е май единствената битка в която участва РОА.

Comment

хъм, хъм

Наистина,ли? А аз си мислех,че доста са се побили... Не са ли, взели участие, може би при Сталинград или някъде другаде на Източния фронт?!

И други затворници
          нека четат пред вратите
          нашата памет остъклена

Comment

Не. Въпреки че някой немски офицери желаят подобно развитие на нещата, партийните нацистки босове се страхуват и не разрешават участието им. Да не говорим, че Власов е формален лидер на РОА, до голяма степен. Няма почти никаква свобода.
            На Източния фронт участва друга формация, сега не си спомням името й, а масата руснаци, участвали на немска страна се бият в редовете на вермахта или в състава на малки подразделения под немско командване.

Comment

не

А освен на Власов, на екзекутираните и на избягалите в чужбина каква им е съдбата?

И други затворници
              нека четат пред вратите
              нашата памет остъклена

Comment

Не знам, но по мои сведения, повечето (май почти всички) са репатриирани обратно в СССР, по споразумение между Сталин и Западните лидери. Та, като се има предвид, че тези зверове в човешки образ разстрелват дори собствените си хора, които са имали нещастието да попаднат в плен, направо не ми се мисли какво е станало с хората на Власов. Но руснаците са си особени.
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

не знам

може би това е малко извън темата, но знаете ли, струва ми се че през последните 100 (да не кажа 1000...) години в Русия не се е променило нищо в т.нар. народопсихология. Дори политическите промени са реално погледнато промени единствено във външния облик на институциите... Цар, Бащица или Президент, маниера на управлението е все същия. Руският народ в голямата си част си остава закрепостен...
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Originally posted by "Ramazai"

За твардението ,че в България е нямало фашизам ето ти една снимка за размисъл
                    Извинявай, че така изравям снимата ни в клин ни в ръкав ама я използваш като пропагандно средсто.
                    Това е PANZER 3 Ausf. G от 1ва танкова група 12-а армия на ВЕРМАХТА, предназначен за нахлуването в Гъция през пролета на 1941.
                    България не е имала от този модел танкове.

Comment

Това няма значение. Въпросът е че присъствието на този танк по абсолютно никакъв начин не може да се отнася към политическата система в страната. Твърдението на рамазай е абсурдно.
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Да съгласен съм, но имах предвид друго нещо. България и Германия в този период са СЪЮЗНИЦИ напълно нормално е да се снима съюзнически танк на наша територия, аз съм виждал снимки на руски Т34 след 9ти септември, те пък кой са гонели? Не това са абсурдни твърдения.
                        В България определено няма фашизъм, това е италиански термин и няма връзка с политическата система у нас в този период. Правилно е политическия режим да се нарича монархия, но стига толкова, че се отклоних ме от темата.

Comment

Да, определено това за техниката и строя е така, а и мисля, че сме го казали там на момента, на другаря Рамазай.
                          Това е все едно да твърдиш, че Пакистан е комунистическа държава, защото има на въоръжение бивша съветска техника (китайска разработка наистина, но все пак). Или Индия - тя също е въоръжена със съветско оръжие (не само, но има доста от него).
                          Проект 22.06.1941 г.

Comment

ха!

И други затворници
                            нека четат пред вратите
                            нашата памет остъклена

Comment

През пролета на 1941 в България НЯМА нито партизани нито партизанско движение. На компартията още не са и заповядали от Москва да организира партизанско движение.
                              ПО ТОВА ВРЕМЕ още сме в добри дипломатически отношения със СССР.
                              Дори се водят преговори за закупуване от България на руска бронетанкова техника (СССР вече е продала на Турция 60 танка Т 26 и към 60-70 БА).
                              Преговорите се провалят след сключването на спорузамение м/у България и Германия, първата да закупи танкове от трофейните складове на Германците. След провала на сделката другаря Соболев си заминава за СССР.

Comment

Да, така е - партизанското джижение се разгръща през втората половина на 43-та, първата - на 44-та година.

Comment

Working...
                                X