Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сраженията за Харков - февруари, март 1943г."чудото на Манщайн"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

еМГето написа
    Само си загубих времето да се ровя из предложените от Ресавски два сайта.Единственото, което намерих е ок.9 000 пленници,повече от 600 танка и 1000 оръдия.Може да съм пропуснал нещо.
    Тогава виж това

Данни за загубите в хора според Кривошеев. Като кликнеш на връзката, изчакай и, без да ровиш, ще те отведе до Харковската операция.
    Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

Павлоград, Украйна. Грешката е моя. Павлодар е в Казахстан.
      They march in full battle dress
      With faces grim and pale
      Tattered banners and bloody flags
      Rusty spears and blades...

Comment

Честно казано не бях попадал на подобно нещо. Значи и там има честни и
        откровенни хора! Определено ми направи впечетление! Всичко,което съм виждал до сега е от бившата съветска "историография". Лайк имаш едно черпене от мен!:tup:

Comment

По питането на Док

:kill_myse Вярно, че е същия танкист само, че това е друга снимка. Направо се шашнах!!!
          :rock: Като започна темата аз направих опит да пусна аватара си по-голям, но съм тъп и не го мога. :1087: Ако някой може да го пусне по-голям! Моля!!!
          А човека си е същия и мутрите на танковите егери около него и те. Вероятно, журналистът е направил серия снимки, от които за сега са ми известни само тези! Направо супер!!!
          Снимката от аватара ми беше подложена на анализ от запознати по темата за унифрмите и знаците. Направи се извода, че командира на Т-4 оберстшарфюрер от СС, е бил преди това вероятно пехотинец, със сериозно участие в бойните действия. Има знак за участие в 75 пехотни атаки! Награден е с железен кръст първа степен. Бил е ранен и вероятно по време на възстановяването си е изкарал курс за преквалификация за танкист. Прехвърлен е в танковите части на 3 СС дивизия "МГ" и е назначен за командир на танк. Като такъв е сниман начело на таковата колона влизаща в Харков на 16 март 1943 г.
          :38: Не знам дали тогава е имало награда Пулицър, но мисля, че спокойно може да се присъди на фотографа! И то не защото е направена в центъра на военните действия, а за това че е уловил психологическия момент, който блика от танкиста! Той едновременно командва танка, наблюдава обстановката наоколо, пуши и вероятно преживява последните си минути или часове! И то е изписано на лицето му и лъха от него с неподправен реализъм!
          :tup: Нали Ви казвам - направо е за Пулицър!

:fahr39:
          От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Направи ви впечетление! Аз познах веднага,че е същия от аватара. Други
            те не личат ясно.Снимката е много по-голяма,но аз нарочно я кропих. Имам още една на същия танкист (в гръб), но не знам къде е.Все някога ще излезе на яве.
            Остава да видя кой ще отгатне танка.Снимката е на темата за Т-44 (пос
            ледната).
            Last edited by еМГето; 26-03-2008, 12:54.

Comment

Кой по-точно? Снимката от аватара на танкиста е толкава малка, че не различавам за кого по-точно говорите. Някой от персонажите от пост 12?

Comment

С кепето.

Comment

А по какво се разбира, че е участвал в 75 пехотни атаки?

Comment

:rock: :1087: Понеже не можах по друг начин, та снимах от книгата танкиста и го пускам в лошо качество.

На втората снимка правя опит да пусна детайл, където се виждат наградите му. Знака за участие в пехотни атаки, поне както са ми казвали, е за над 75 бр. Има такива знаци за 25, 50, 75 и 100 по сергиите на Ал.Невски, полски подделки. Действително може да е за по-малко атаки, защото тези знаци са еднакви, само отдолу цифрата се сменя. И материала, защото по-високите са сребърни, т.е. изглеждат по-бели.

Накрая е текста в книгата, за осведомление на населението!

:o Моля МГ-то, ако намери третата снимка, да я пусне, за да си я копирам - Благодаря предварително!!!

И едно питане към по-информираните: Какъв е този шип пред визьора на командиркият купол - дали е за грубо прицелване или е нещо друго?!? :1087:

:fahr39:
                    Last edited by танкиста от Харков; 26-03-2008, 15:04.
                    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Всичко е точно!:tup: Не е за прицелване,а за ориентиране на кулата към целта.Шипа е изравнен с оръдието.Е не е далеч от истината.Пак такова!
                      Last edited by еМГето; 26-03-2008, 15:19.

Comment

Мдаа, бива си я снимката!

Comment

не ми се искаше да ви се бъркам в темата, но книгата, от която е сканирал танкиста, е на Time Life серията. Не помня в коя част, може би в The SS. Десетте томчета са произведение на изкуството.
                          Случайно мярнах снимката и ми направи впечатление, че този образ съм го виждал някъде /някаква непрофесионална деформация ми е да запомням лица/ и се сетих, че е на аватара на танкиста. За пръв път видях тази книга в TimeLife книгите за Третия райх и ВСВ.
                          Особено интересно би било ако отнякъде изскочеха други снимки на същия. Можеда е участвал във френската кампания, на балканите, харков, курск. За съжаление, струва ми се, че това не е възможно, защото снимките наистина са от една "сесия". Фотографът е дошъл, нащращал е каквото трябва и си е тръгнал /евентуално/

ИНаче ББС, Дискавъри или богзнаеощекой много биха се зарадвали на идея за подобен филм-минисериал. Вероятно дори са реазилирали нещо подобно. Пример за това е BoB, но от американска гледна точка.

Comment

На руски сайт http://militera.lib.ru/memo/index.html свободен достъп до мемуарите на участници във войната : Манщайн - "Изгубените победи" http://militera.lib.ru/memo/german/manstein/index.html
                            Гудериан, Рудел и други.(на руски език)
                            Има широк спектър от автори!!!!
                            Сталинград е кошмара за немците, а Харков за Сталин.

Comment

Здравей, vgk и добре дошъл на форума.
                              Радвам се, че споделяш тези източници, но както ще забележиш, когато поразгледаш из темите, те са добре познати о ползвани от мнозинството от форумните потребители. Идеята е на тези форуми да се опитваме малко по-нашироко да излагаме мненията си и да ги подкрепяме с някакъв тип аргументация. Възклицания от този вид:
                              Сталинград е кошмара за немците, а Харков за Сталин.
                              наистина се срещат из темите (въпреки усилията на модераторския екип), но е желателно да се избягват или в краен случай да са началото на малко по-дълъг и съдържателен текст. И ако все пак може да се разбере въз основа на общи познания защо смяташ, че "Сталинград е кошмар за Вермахта", то съвсем не е ясно защо операциите около Харков ще са добили формата на "кошмар" за Сталин. Ако на Сталин са му се пирсънвали кошмари през ВСВ, то логично е да ги търсим най-вече през първата година и половина след 1941 г., а не по-късно.

Comment

танкиста от Харков написа
                                Снимката от аватара ми беше подложена на анализ от запознати по темата за унифрмите и знаците. Направи се извода, че командира на Т-4 оберстшарфюрер от СС, е бил преди това вероятно пехотинец, със сериозно участие в бойните действия. Има знак за участие в 75 пехотни атаки! Награден е с железен кръст първа степен. Бил е ранен и вероятно по време на възстановяването си е изкарал курс за преквалификация за танкист. Прехвърлен е в танковите части на 3 СС дивизия "МГ" и е назначен за командир на танк. Като такъв е сниман начело на таковата колона влизаща в Харков на 16 март 1943 г.
                                Далеч по вероятно е на е командвал "Щуг" преди раняването.Тези самоходки се водят до края на войната към пехотата и подкрепят повсеместно пехотните атаки,а доста от екипажите им с доказни качества се преквалифицират в танкисти.Най вече поради различния статут.Мърлявия пехотинец във всяка армия си е :mhehe: "мърляв пехотинец",докато танковите екипажи и особено тези от SS са снабдявани с качествен тютюнец и шоколадчета до самия край на войната.Отделно в Щуга си е теснотийка,като им знам практиката да се презапасяват със снаряди :sm113:

Comment

Working...
                                X