Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сраженията за Харков - февруари, март 1943г."чудото на Манщайн"

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

:38: Приемам хипотезата, като достатъчно вероятна! Още повече, че човека е станал командир на танк. Може да е бил командир на такова оръдие и да е ранен в него! А ако е бил проста кашимерия, ще се издигне по-трудно! И трудно ще го направят шефче!
    :secret: Обаче тук може да е изиграло роля званието, което има. Може за пълначи и мерачи в СС Вафен да взимат такива с по-ниски звания?!? А той с по голямото и железния кръст да се е уредил! :1087:
    Защо ми се струва, че съм виждал по сергиите на Ал. Невски, копия на подобни значки, точно на самоходната артилерия. С други думи, ако е бил на СтГШуц, ще има баш такава. А неговата е пехотна и се вижда добре. В работата имам една книга със значки и униформи и ще направя справка още в понеделник!

:tup: Всъщност се радвам,, че снимката, която съм сложил за аватар и много харесвам, се коментира коректно и от нея се търсят максимум данни за конкретната ситуация и за войната.
    :38: А това е целта на форума, както аз го разбирам!!! :rock:

:fahr39:
    От както е изобретен барута, ангелите не участват в сраженията на хората!

Comment

Сталинград е кошмара за немците, а Харков за Сталин.

Хронологично разгледано падането на Харков през 1941 е в реда на нещата(т.е. естествения ход на събитията). Майската офанзива на РККА през 1942 и последвалия разгром е последно ехо от зимните контраудари от Баренцово до Черно море (Сталинова постановка с висока цена).Освобождението и повторно падане на Харков през февруари-март 1943 година е нагледен урок по "маневрена" война. Не е фронтова, а още по-малко армейска грешка /стратегигическа - необезпечена защита - Сталин е надценил възможностите си подценил противника). Освобождението на Харков през август 1943 е естествено следствие от Курск. На източният фронт има по-мащабни, по кръвопролитни сражения, но Харков, като топология е мястото където в различни периоди от войната е проличало оперативно-тактическото превъзходство на Вермахта и то "благодарение" на Сталинови грешки.

Comment

Working...
      X