Съобщение

Collapse
No announcement yet.

22 юни 1941 другата версия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Ще се впусна в малко off-topic разсъждения по принципни въпроси. Накратко - не гледам сериозно на заглавия като "другата страта на нещата", "непредполагаемата истина" или "тайните на втората световна война".

Темата за въпросната война в този си аспект се е изчерпала отдавна.

Очевидно нямам предвид обсъждането на разкази, битки, бойни поделения, хора, машини и т.н., на които самият аз надали някога ще се наситя. Става дума за безкрайните спекулации и разтягането на локуми по тези и твърдения, чисто и просто "недоказуеми".

Любопитството и жаждата за сензации са присъщи всекиму. Кой обикновен човечец не би се впечатлил от гръмки лозунги като "Хитлер и Сталин се договарят за изхода от войната", "Висши нацистки офицери сключват пакт със Сатаната", "Фюрерът е още жив", "Хитлер - извънземен пратеник?...", и т.н., и т.н. Средностатистическият читател е жаден за сензации, а такива "научни трудове" няма как да не предизвикат интерес. И тъкмо затова предприемчиви, амбициозни хора като Суворов (или както там се казва) пласират булевардните си романи в графа "исторически разкрития" и после с радост прибират печалбата, без да се интересуват от раздора, който са предизвикали.

Най-"близкия до сърцето", нашенски пример, за който се сещам, е "шедьовъра" на "гения" Волен Сидеров - "Бумерангът на злото". Все още не съм направил грешката да прочета тази книга, мисля така да остане и занапред.

Истината е, че псевдонаучните "сензационните разкрития" се пласират изключително добре, защото са свързани с мистериозното, тайното, скритото, умишлено премълчаното, и т.н. А тайните на Втората световна война са особено плодородно поле за изява, особено що се отнася до романтичния, забулен в мистерия Трети Райх и още по-романтичния, забулен в още повече мистерия Съветски Съюз.

Напоследък противно на всичките си принципи започнах да чета книгата "Окултният Хитлер" на Антон Первушин, която претендира да е различна от останалите и има за цел да обори всички "сензационни разкрития" за окултните експерименти на германците. Нещо спря да ми вдъхва доверие, но все още има надежда и ако някога съм в настроение ще я дочета и ще споделя впечатления.

Както и да е. Въпросните "сензационни разкрития", от всякакво естество, се появяват навсякъде, от статиите във вестник "Шок" до така известните ни и така дискутирани псевдоисторически трудове. Разликата е в около 200-те стр. факти, много от които недостоверни, струпани от автора на книгата с цел да и придадат звученето на задълбочено историческо изследване. Ето защо в морето от книги, излези след разпада на СССР, отпадането на цензурата и "разсекретяването на архивите" е изключително трудно да се отсее наистина достоверното. Отношението към това е въпрос на личен избор; моят скептицизъм е непоклатим, и обикновено не вярвам на глупостите, които чета. Особено ако правят "сензационни разкрития" и "вадят на бял свят неподозирани досега умишлено пазени в тайна факти." Как успяват тези хора да направят такива разкрития при така добре пазените тайни, не знам. Тези хора, посветени в потайностите на световните конспирации. Възхищавам им се.

И за завършек - цитат от Витгенщайн: "за това, за което не можеш да говориш, трябва да запазиш мълчание." Доста спъваща прогреса мисъл, ако се прилага за всичко, но изключително валидна за "историците" на новото хилядолетие.

Край на лиричното отклонение, продължавайте по темата.

Comment

Blckbird написа
      Ами да речем, че имам известно количество живот отсам "желязната завеса" и знам от опит какво е соц-пропаганда. :secret:

Пък и то не е необходимо да се представя като завладяване на Европа. Пропагандата ще го представи като "подпомагане на справедливите искания на другарите-металурзи" от Рурската област или нещо такова.

п.с. Недей остава с впечатлението, че съм заклет антикумунист! Напротив, при тези има много положителни за епохата си неща - например не са правили диверсии с играчки-бомби.
      Това продължава да е опростено и повърхностно виждане. Поне според критериите на това интернет място.
      Много от нас са живяли и "отсам" и "оттам", но обикновенно тук не се опитваме да се аргументираме по исторически и по военнно исторически въпроси на базата на житейски опит. И поне се опитваме да намерим начин да изведем това, което евентуално би могло да бъде изведено от житейския опит под формата на смислени аргументи. И не бързаме с крайните заключения и оценки.
      Също така аргументи от типа на "ама вие защо биете негрите" не се гледат с добро око.

Иначе добре дошъл и се поразтърси малко повече из темите по въпроса.
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Blckbird написа
        :secret:
        Съжалявам, но това не са "исторически факти". Така не се постулира и доказва теза.

:secret: в кръчмата, но не и тук.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Към Аlbireo...

albireo написа
          Това продължава да е опростено и повърхностно виждане. Поне според критериите на това интернет място.
          Много от нас са живяли и "отсам" и "оттам", но обикновенно тук не се опитваме да се аргументираме по исторически и по военнно исторически въпроси на базата на житейски опит. И поне се опитваме да намерим начин да изведем това, което евентуално би могло да бъде изведено от житейския опит под формата на смислени аргументи. И не бързаме с крайните заключения и оценки.
          Също така аргументи от типа на "ама вие защо биете негрите" не се гледат с добро око.

Иначе добре дошъл и се поразтърси малко повече из темите по въпроса.
          Това за негрите не го разбрах нещо.

Никога не е била тайна "гениалната" идея за световна съветска държава. Не казвам, че всички които са работили за "Световната революция" са имали някакви користни цели, ама "От всекиго според способностите, а на всеки според нуждите!" звучи някак си нереално и ПОВЪРХНОСТНО.

А моето "повърхностно мнение" се основава на:
          1. Трудовете на др.Ленин (в никакъв случай не отричам заслугите му, просто за времето си той е бил безумно прав, по негово време няма Микро- и Макроикономикс!).
          2. Стилът на научно-популярни книги издадени, преди 1965 г. - за реактивния двигател, за самолетостроенето, за снарядите, за танковете и т.н. Стилът е много показателен - "нашите" са най-добрите, летят най-високо, скачат най-далеко, до един са герои... Много показателен стил, който е целял само едно - оправдаване на агресивните намерения на режима.
          3. Историческите данни за намеси на Световния Интернационал, СССР, Варшавски договор, СИВ във вътрешните работи на купчина държави през ХХ век. Нима всички тези "освобождения" не са просто опити за разширяване на сферата на влияние на соц.системата? Че как иначе? Трябва да си много заблуден, за да не видиш очевидното.
          4. Огромното количество пролетариат в европейските страни. Това е все едно Хитлер да не вземе Чехия и Австрия, при все че там настроенията в навечерието на ВСВ са прогермански.

За мен, като добър човек, с повърхностно мнение, хехе, е ясна общата картинка през ХХ век. Затова аз и не обвинявам чичко Сталин, в намерението му да прави Световна съветска федерация или както там е щяло да се нарича. Той е действал според възгледите си и предвид тогавашнота международна ситуация е постъпил стратегически правилно.

А защо не се е реализирал планът, и дали Хитлер е замислил удара за 22 юни 1941 г. или е бил пришпорен от събитията (едно добро разузнаване би могло да даде някакъв сигал за ускоряване на събитията!) виж това вие ще помогнете да разбера. Ако можете де. Ако не - здраве да е! Няма да се изтепаме тука, щото видите ли имаме различни виждания за най-новата история, я!

Comment

В тази си форма и с такова съдържание, тази тема е изчерпана и безсмислена. Ако някой има КОНКРЕТНИ въпроси по КОНКРЕТНИ факти или може да представи издържана хипотеза/предложение/теория, моля да си отвори съответна тема.

Само моля общи приказки като последния пост да не се повтарят.
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Working...
            X