Общо губят 1200 самолета първия ден. За това колко хора, танкове и т.н. мисля няма точни данни. Но не е много чудно - за загубите на РККА за първите две години на войната така или инак няма и няма как да има точни данни, тъй като не са отчитани твърде много хора, няма статистика, военни книжки имат само някои и т.н. За първите 6 месеца данните варират между между 4 и 6.2 милиона загуби (само военнослужещи, във всички категории: убити, ранени, пленени).
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
22 юни 1941 другата версия
Collapse
X
-
Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
resavsky написаДнес се навършват 65 години ... шокиращи.
Comment
-
И все пак струва ли си да си купя книгата "22 юни 1941 другата версия" на Иван Лазаров, защото я намерих в една книжарница или е пълна с доста измислици?Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.
Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.
Comment
-
Според мен Резун и останалите драскачи не са съвсем не прави като пишат, че СССР се е готвел да воюва. Готвел се е разбира се. И приготовленията през 1940 г. са били да воюва с английските войски в Близкия изток и англо-френския експедиционен корпус в Скандинавието. И докато СССР се е намирал във война с Финландия, все още необвързана държава, Франция и Англия са били в състояние на война с Третия райх. А се готвели за война със СССР. Конкретните планове са били:
1. Бомбардировка на Бакинските находища и рафинерии, районите на Грозни и Батуми, за което са прехвърлени в Египет няколко ескадрили "Бленхайм" Мк4 (май са две).
2. Действия на флота и експедиционен корпус (в състав до пехотна бригада и френския Чуждестранен легион) в района на Петсамо, Архангелск и Мурманск.
3. Рейд на самолетоносачи в Черно море за развитие успеха на бомбардировачите от КВВС в района на Батуми и Туапсе.
Като подготовка за бомбардировките на 30.03.1940 самолет «Локхид-12А» снима Баку и заводите около него, на 03.04.1940 г. същия самолет снима района на Батуми и Поти.
В отговор на това СССР предислоцира 3-ти корпус ПВО около Баку и създава 3 групи (6 авиополка далечни бомбардировачи). Те трябвало да нанесът ответен удар по британските градове в Близкия изток - Порт Саид, Александрия, Ларнака, Никозия, Фамагуста, Хайфа, и по френски цели в Сирия. Тренировките са извършвани по маршрута Евпатория-крайбрежието на България-крайбрежието на Турция-Абхазия-Евпатория.
Първата бомбардировка на Баку е била решена за 15.05.1940.
На 10.05.1940 г. Хитлер напада Франция......
Още около 10 дни Франция ще готви своят експедиционен корпус за действие в Лапландия и Колския полуостров......Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Не мисля че въобще някой спори дали СССР се е готвил за война или не.
Резуновата теза обаче е че СССР се е готвил за офанзива с-у Райха точно на определена дата и привежда куп съчинения в нейна "подкрепа".albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Ами аз го написах във варианта "22.06.41 - другата алтернатива". Според мен периода 1939-1941 г. е бил крайно напрегнат и понякога седмици, а и дни са решавали много неща. Защото щеше да е забавна ситуацията, когато Британия и Франция бомбардират Баку, а Германия напада двете страни. А пътьом си планира "Барбароса". Да не говорим, че тогава САЩ и Япония щяха да имат съвсем тяхна си игра.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
-
Интересна ми е тази мания с "Резун". Какво ви пречи да наричате човека с псевдонима му? Марк Твен и Елин Пелин и те ли са "лъжци"?
СС-ман, като цяло си казва истината Суворов - ако не Хитлер, то Сталин е щял да нападне по някое време. Точните дати, данни, цифри и т.н. са обект на спекулация
А и книгите на Суворов далеч не са само за тази дата, има книги и за Чечня и за съветската армия от периода на нахлуването в Чехословакия (когато е бил войник май). Интересно четиво, на моменти е толкова смешно, че се чудиш дали не е художествена измислица"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
Comment