Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Германия -свръхсила ?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    @Lasombra
    Амм, а правиш ли разлика между съюзници и страни, в които дадена държава има влияние? Което влияние при това е доста несигурно.
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

    Comment


      #32
      Албирео ,това беше към мелиса Да съм писал за германска победа при Сталинград? Може би имах предвид не толкова разгромна руска победа, без "трагедията" на обкръжените фашистки войски. И ми прочети подписа ,ако обичаш
      Сънят на разума ражда чудовища

      Comment


        #33
        mellisa написа
        За първи път чувам, че коректността на историческия изказ зависела от степента на времево участие на един потребител. Това, дали си нов или си създател на форума не би трябвало да е критерий на обективност и професионализъм в предлаганата информация. Ако потребителят Ласомбра е направил съзнателният избор да пише, то той е поел риска от възможността всяко негово мнение и реплика да са подложени на конструктивна критика и същевременно да спазва правилника, според който изказвания, били те и в подпис, пропагандиращи възхвалата на °чудовища° не е особено приемливо.
        Е айде сега. сравни си и ти първите постове със сегашните... Време трябва и толеранс

        Comment


          #34
          Стагон, а Италия взимат ли я? Ха ха

          Мелиса,остави ми подписа намира ,ако обичаш,поне от него става ясно ,че не съм пронацистки настроен,нали така

          Мелиса,остави ми подписа на мира ,ако обичаш,поне от него става ясно ,че не съм пронацистки настроен,нали така
          Last edited by Lasombra; 18-05-2005, 13:06. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
          Сънят на разума ражда чудовища

          Comment


            #35
            Lasombra написа
            Хора ,не взимайте САЩ и СССР за пример,защото те са се развили по определен начин след ВСВ ,именно заради липсата на Третият Райх. И второ ,Wolland,да твърдиш ,че Германия е нямала съюзници в Европа е просто несериозно.Сред тях е и България все пак.Не обръщай внимание на това ,че навсякъде ги наричат сателити. И да знам ,че договора с Германия е бил подписан само заради наличието на 10-на немски дивизии на границата на България.Но Италия ,Япония,да не говорим за прогермански държави като Швеция ,Турция , Аржентина и прочие,щяха да са плацдарм за немско и нацистко влияние.
            Я виж началната година. България, Румъния, Полша (чийто интерес към съюз с Германия е само, ако заедно ще воюват срещу СССР) - по това време не са съюзници, а ако Полша е независима, просто няма как немски войски да се появят на Дунав . Унгария е по-скоро проанглийски настроена (предполагам, че си чувал за адмирал Хорти?), а противоречията й с Румъния са твърде сериозни.
            Турция - тя не е прогермански настроена, ако беше не мислиш ли, че поне щеше да се намеси на немска страна когато Вермахта почти опира в границите й през 1942ра г.? Турция, Швеция и Аржентина са неутрални в текущата Реалност, а какво остава за случая, когато Германия ще си остане в границите?
            С Япония нямат допирни точки, а тя самата има проблеми с ресурсите, но да не се отклоняваме в тази посока.
            Италия има големи икономически проблеми заради икономическите санкции, наложени й от ОН.

            Добавка: за времевите граници и за определянето на спецификата на Реалността: слагам границата през 1938 година в Мюнхен, защото последващата окупация на Чехия през пролетта на следващата година е стъпка, която директно води към война в бъдеще. Мюнхен'38ма е последната възможност за мирен изход на конфликта. За мен това е очевидно, а ако за някого не е - моля да постави въпрос или тълкувание защо не е така.
            Last edited by messire Woland; 18-05-2005, 13:13.
            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

            Comment


              #36
              Германия след ВСВ съюзник ли е или е подчинена на САЩ държава,Sir Gray? Всичко е относително,но ако Аржентина закупуваше немско оръжие и имаше профашистка и пронемска политика, как бихме я определили тогава?
              Сънят на разума ражда чудовища

              Comment


                #37
                ,
                Last edited by mellisa; 18-10-2005, 15:28. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                "Pressй; fortement sur ma droite, mon centre cède, impossible de me mouvoir, situation excellente, j'attaque."
                Осмелих се. Осмелявам се. Докрай. И си плащам за това. Не се пазаря.

                Comment


                  #38
                  Ами ОК, но специфичният тон на сайта както ти се изразяваш е исторически коректният тон. Как да не се хващаш за някои негови реплики, за ккаво да се хващаш? Нали тук все пак комуникираме чрез реплики?
                  И конкретно по твоята реплика Стагон....хората живеем в общество, живеем на принципите на някаква обществена организация. Тези научни умове, които Германия е имала, не могат да съществуват вън и независимо от времето и средата. Хайде моля те прочети още веднъж това
                  ...без войната като условие, са необходими чисти икономочески, пазарни стимули! Деспотизмът над едно определено ниво на техниката винаги е неефективен и ако ги няма военните стимули аз просто не виждам как може да стане това. В крайна сметка едно общество и една икономика, организирани на едни деспотични принципи премахват всякаква инициативност и в крайна сметка се стига до крах. Както е написал Воланд - тотално сриване на икономиката. Просто деспотизмът е икономически неефективен в дългосрочен план и без външни стимули (като война напр.) които да заместят естествено възникващите такива при една нерегулирана до такава степен икономика.
                  Накратко това което искам да кажа тук е, че въпреки наличието на тези умове и на този научнотехнически потенциал, при една планова икономика (а тази на Хитлер е такава, базирана на олигополи - нещо подобно се случва с Южноафриканската икономика след 60те до 91год. ако искаш пример от реалния свят) този потенциал не би могъл да се реализира. Ефективността на икономиката е става все по-ниска и по-ниска докато нещата се срутят съвсем. Именно това се случи със социалистическата икономика. Нещата рано или късно отиват на провала, а военният стимул малко удължава агонията, но не я предотвратява.
                  Или още по-накратко Германия нямаше да произвежда качествени коли, нито качествени стоки за бита, нито какъвто и да е било качествен продукт за задоволяване цивилните потребности на населението. Продължавам да недоумявам как наричаш това "икономически изобретения" - това са технически изобретения Стагон, какво е "икономическо изобретение" замислял ли си се? Нека все пак да употребяваме понятията точно, става ли ?) Като под 'качествен' имам предвид сравнение със западния свят разбира се. За пример - икономиката и стоките които произвеждаше ГДР - бяха качествени за нас българите, ама хайде да питаме някои американец или японец?
                  Recalibrating my lack of faith in humanity...

                  https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                  Comment


                    #39
                    Към Стагон и Ласомбра: приканвам ви да прочетете по-внимателно казаното от Мелиса. То се покрива със становището на форумната управа, а правилата на форума е препоръчително да се спазват, като разлика между про-нацистки и про-сталинистки становища според тях няма.
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                    Comment


                      #40
                      Всичко това е фикция (с оставени от мен,мисля, твърде широки граници). Явно е ,че всички си мислят ,че нацистка Германия не би могла да просъществува дълго(а даже и кратко) даже и да нямаше война. Не забравяйте обаче ,че така са мислили и за СССР. Wolland ,не си спомням България да е воювала официално срещу СССР.Жертвите ни нямаше да са 20,000 а около 100,000 минимум и то само от армията. Хорти е прекалено близо да Германия за да си изкристализира проанглийската политика ,м/у другото.Ако говорим за Турция - тази държава винаги е имала само свои собствени интереси. Когато Германия нахлува в Гърция ,част от Българските са предислоцирани на границата с Турция , за да осигуряват фланговете,така че не мисля ,че са имали чак толкова доверие един на друг ,но...Германия не е нападнала Турция,защо ли?

                      Не мисля ,че досега съм се изразявал про-нацистки или про-сталинистки..!?! Мелиса ,твоето мнение можеш да го изразиш със ЛС ,а не тук ако обичаш,тъй като целите ми отваряйки тази тема бяха съвсем други. Не съм искал да защитавам хора ,избили милиони или да измислям нова история - просто ми беше инетересно какво мислят участниците по тази тема,но явно не са ме разбрали .
                      Last edited by Lasombra; 18-05-2005, 13:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                      Сънят на разума ражда чудовища

                      Comment


                        #41
                        Lasombra написа
                        Всичко това е фикция (с оставени от мен,мисля, твърде широки граници). Явно е ,че всички си мислят ,че нацистка Германия не би могла да просъществува дълго(а даже и кратко) даже и да нямаше война. Не забравяйте обаче ,че така са мислили и за СССР. Wolland ,не си спомням България да е воювала официално срещу СССР.Жертвите ни нямаше да са 20,000 а около 100,000 минимум и то само от армията. Хорти е прекалено близо да Германия за да си изкристализира проанглийската политика ,м/у другото.Ако говорим за Турция - тази държава винаги е имала само свои собствени интереси. Когато Германия нахлува в Гърция ,част от Българските са предислоцирани на границата с Турция , за да осигуряват фланговете,така че не мисля ,че са имали чак толкова доверие един на друг ,но...Германия не е нападнала Турция,защо ли?
                        Германия няма как да стигне до границите на Гърция, ако не мине през Полша примерно, което автоматично означава война. Възгледите на адмирал Хорти са всеизвестни мисля и ако не беше притисната от политическата ситуация и войната, страната му щеше да си остане неутрална.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                        Comment


                          #42
                          messire Woland написа
                          Към Стагон и Ласомбра: приканвам ви да прочетете по-внимателно казаното от Мелиса. То се покрива със становището на форумната управа, а правилата на форума е препоръчително да се спазват, като разлика между про-нацистки и про-сталинистки становища според тях няма.
                          АЙДЕ пак се почна, long live Melissa...
                          Той новия Империалеца го остави намира, а сега ...

                          Comment


                            #43
                            Така е ,но това важи за Туция.
                            Сънят на разума ражда чудовища

                            Comment


                              #44
                              .

                              Албирео ти си прав, имах впревид технически изобретения със стопанска и промишлена цел, но не съм се изразил правилно.

                              Comment


                                #45
                                Така е ,но това не важи за Турция.
                                (Съжалявам за синтактичните грешки)

                                Не Wolland ,просто се обърках
                                Last edited by Lasombra; 18-05-2005, 14:30. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                                Сънят на разума ражда чудовища

                                Comment

                                Working...
                                X