Stagon написа
В чисто военно-технически план - ВСИЧКИ до една сериозни немски разработки се дължат само и единствено на нуждите за войната. Без тази военна принуда (сега какво нали разглеждаме ситуация "ако ВСВ не се е случила" все пак!) не мисля, че биха могли да удържат някакъв паритет особено в по-дългосрочен план. Отново поради гореизложените причини.
И не преексплоатирате ли вече малко мита за немските разработки копирани 1 към 1. Да определено вярно е, че огромна част от техните разработки са неоценими за съюзниците - в това спор няма! Но чак Делта Дагър ???? Много съм любопитен да ми посочите точно от кои немски разработки и немски проекти в областа на делтовидното крило са крали там американците? От Gotha? или от Horten Ho X "Volksjäger ? или може би Arado ? ..Не преувеличаваме ли малко тук. Все пак законите на физиката и аеродинамиката са еднакви и е логично при разработки в областа на делтовидното крило да се стига до подобни или даже еднакви решения. Не отричам, че тласък на тези разработки дават именно германските проекти, но да говорим, че американските самолети "почти плътно до края на 50-те са бивши немски чертежи и са реализирани с германски инженери" означава, че чисто и просто или не разполагаме със знания или сме необективни.
P.S. Що се отнася до немския национален манталитет - първо той точно в това отношение не е много по-различен от руския и второ трудно можем да определим до каква степен той "участва" в процеси от подобен род или с други думи: колкото и да е различен, как точно и до каква степен тези разлики биха способствали за предотвратяването на икономическия крах на Германия - който продължавам да твърдя би бил неизбежен в дългосрочен план.
Comment