Никаква енигма не е. Както каза Воланд, трябва да се чете. Да се чете и да се мисли. Да се вкарва солидна доза скептицизъм в процеса на мислене и най-важното, интересът на човек към темата да не е формиран под влиянието на усещането, че "совите не са това което са", че очевидно има някаква тайна, че нещата не са такива каквито сме ги мислели, че светът е различен, скрит и непонятен за мнозинството, но разбираем само за посветените. Напротив много често совите са именно сови т.е трябва да се изхожда от предпоставката, че е нужно да приемаме фактите, такива каквито са (ако искаме да сме коректни към предмета на заниманието ни) а не да черпим знания за дадени исторически събития по дедуктивен път от общата теория. В случая какво да разбираме под "обща теория" - в онази статия на Империал са много засегнати много добре основните политически послания, които носи творчеството на Резун. Дали е съзнателно или не, т.е. дали и неговите възгледи са такива или е гонен от жажда за слава и пари не се наемам да коментирам и не е важно, важното е ефектът на неговите писаници и защо са толкова привлекателни. В неговото творчество има много силен психологически заряд ала "последните ще станат първи" - героите не са никакви герои, злодеите не са злодеи, нещата са скрити имат друг смисъл. Комунистите са зли, нацистите ако не добри, то са невинни защото а) са пионки, "ледоразбивачи" в сталиновите ръце и б)те само се защитават.
Пък и Сталин е добър, той е СИЛНИЯТ, желязната ръка, Свръхчовекът.
И тъй като тези идеи, тази политическа етика така или иначе импонира на определени хора, те прегръщат Резун от раз. И/ИЛИ Действа се наситина по дедуктивен път и историята се изпозлва за доказване на някаква обща теория.
Напр. "Комунистите са зли" + "има нещо скрито" (тези две неща се комбинират особено често) ерго Резун е прав. Той е Истината!
Това че комунистите са зли и че да, наистина светът (природен и най-вече социален) около нас никога не е напълно познаваем по дефиниция, не означава, че Резун е прав, дори не означава, че е прав за някои неща, а греши за други. Това не означава в случая нищо, защото дали Резун е прав или греши, може да се разбере, ако човек се запозане с факти, ама с достатъчно факти, ако положи усилие да провери твърденията на Резун, източниците му, методологията му, ако чете (вкл. и тази тема) и ако искреният му интерес е насочен към самият исторически факт, а не е породен от желанието му да прекара разгрома на РККА през собствената си идеологическа призма.
Или накратко ако човек е безпристрастен.
P.S. За офтопика или подписа на Фружин. Кало, прав си. Глупаво е и е расистко. Човешката глупост не може да бъде забранена, колкото и да ни се иска. На никого не може да му се забрани да проявява глупост. Но може да му се забрани да е расист, поне тук във форума. Така че най-добре Фружин сам да си редактира подписа. Не ми пука, че политическите възгледи са му такива, не съм длъжен да ми бъдат натрапвани по този начин.
Пък и Сталин е добър, той е СИЛНИЯТ, желязната ръка, Свръхчовекът.
И тъй като тези идеи, тази политическа етика така или иначе импонира на определени хора, те прегръщат Резун от раз. И/ИЛИ Действа се наситина по дедуктивен път и историята се изпозлва за доказване на някаква обща теория.
Напр. "Комунистите са зли" + "има нещо скрито" (тези две неща се комбинират особено често) ерго Резун е прав. Той е Истината!
Това че комунистите са зли и че да, наистина светът (природен и най-вече социален) около нас никога не е напълно познаваем по дефиниция, не означава, че Резун е прав, дори не означава, че е прав за някои неща, а греши за други. Това не означава в случая нищо, защото дали Резун е прав или греши, може да се разбере, ако човек се запозане с факти, ама с достатъчно факти, ако положи усилие да провери твърденията на Резун, източниците му, методологията му, ако чете (вкл. и тази тема) и ако искреният му интерес е насочен към самият исторически факт, а не е породен от желанието му да прекара разгрома на РККА през собствената си идеологическа призма.
Или накратко ако човек е безпристрастен.
P.S. За офтопика или подписа на Фружин. Кало, прав си. Глупаво е и е расистко. Човешката глупост не може да бъде забранена, колкото и да ни се иска. На никого не може да му се забрани да проявява глупост. Но може да му се забрани да е расист, поне тук във форума. Така че най-добре Фружин сам да си редактира подписа. Не ми пука, че политическите възгледи са му такива, не съм длъжен да ми бъдат натрапвани по този начин.
Comment