Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Книгите и твърденията на Резун

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91
    Така, нека се заемем и с последния, според мен най-важен въпрос от книгите на Суворов. Защо избухва Втората световна война?Да говорим общи приказки и да повтаряме стари думи няма смисъл, целта е да разгледаме и анализираме гледната точка на украинския публицист.
    В три книги от поредицата “Ледоразбивачът” и отделно Самоубийството , Резун обширно се занимава с въпроса за съветското нападение, привеждайки отделни факти , скрепени чрез обща риторика. Най-важният въпрос : как Сталин спомага за избухването на Втората световна война обаче някак остава встрани. Просто идеята се чете между редовете, но конкретно за това малко говори. А каква е идеята? Сталин е инициатор на войната, той докарва на власт Хитлер,който ще му послужи като “ледоразбивач на революцията”. “Без сталинската помощ хитлеризмът щеше да цъфне,но не и да върже”(“Самоубийството”). Сталин знае, че Хитлер ще тръгне на Запад, а земите на Изток са цел за следващите векове.
    Това е всъщност основното , с което трябва да се занимава Суворов, но прочитайки книгите му, откриваме съмнително малко информация относно този проблем. И от всички писания , от всички разобличения,важното се ограничава в една-единствена глава. Това е глава шеста “Нам история отпустила мало времени...” от “Последната република”(ще използвам книгата на руски език, тъй като е в електронен вариант и ще ми е по-лесно да копирам текста, вместо да го преписвам)
    Носещ стълб в основата на теориите му е твърдението , че истината за войната се крие в архивите, а "архивите са засекретени". Но ето как започва въпросната шеста глава другарят разобличител :“Архивы открыты, и каждый любопытствующий может убедиться: источник силы коммунистической партии Германии таился именно на сибирском лесоповале.” Да се чуди човек...
    По същество:“Итак, Национал-социалистическая рабочая партия Гитлера попала в беду. В кризис. На первый взгляд Гитлер - победитель. Казалось бы, Гитлер - самый популярный политик Германии - бери власть. Так нет же. Абсолютного большинства у него нет, и потому взять власть он не может. Простое большинство без решающего перевеса - не победа, а глубочайший кризис. Общее количество голосов у социал-демократов и коммунистов все равно большее. “
    “Поэтому Гитлера спас товарищ Сталин. Товарищ Сталин не просто спас Гитлера, но вручил ему ключи от власти. “
    “Именно такая ситуация сложилась в Германии в конце 1932 года: гитлеровцы, как мы помним, на первом месте, социал-демократы - на втором, коммунисты - на третьем. Но ни гитлеровцы, ни социал-демократы, ни тем более коммунисты прийти к власти не могут.
    “В этой ситуации судьбы Германии, Европы и всего мира оказались в руках меньшинства - в руках германских коммунистов. Поддержат коммунисты социал-демократов - и гитлеризм рухнет и больше никогда не поднимется. А если коммунисты поддержат гитлеровцев, рухнет социал-демократия.
    Облачимся в рабочую блузу товарища Тельмана и прикинем, что следует делать, рассчитаем последствия хотя бы одного следующего шага. О самостоятельном приходе к власти коммунистам мечтать не приходилось. Оставалось два пути.
    Первый: войти в коалицию с социал-демократами, победить на выборах, социал-демократы - старший партнер, коммунисты - младший. После этого предстояло разделить портфели: социал-демократам - большинство министерств, коммунистам - меньшинство. После поражения на выборах Гитлер сбежит или застрелится, если нет - его посадят в тюрьму за неуплату многомиллионных долгов. Партия Гитлера рассыплется - кому захочется состоять в обанкротившейся партии и платить ее долги после поражения, если их некому платить до выборов? Таким образом, войти в коалицию с социал-демократами означало для коммунистов (и для всего мира) крушение гитлеризма. После такого крушения коммунисты автоматически поднимались с третьего места на второе и делили власть с первой партией, с социал-демократами. Заманчиво.
    Был у товарища Тельмана второй путь: поддержать гитлеровцев. Последствия такого хода предсказать было легко: Гитлер, придя к власти, посадит в концлагеря и социал-демократов, и коммунистов, и самого товарища Тельмана.
    Если германские коммунисты поддержат Гитлера, то это будет означать убийство социал-демократии и самоубийство германского коммунизма.
    Товарищ Тельман так и поступил - поддержал Гитлера.
    На выборах 1933 года Гитлер получил 43% голосов, социал-демократы и коммунисты - 49%.
    Но товарищ Тельман не пожелал выступить с социал-демократами единым блоком. Потому победил Гитлер. “
    Да обобщим : Хитлер е дошъл на власт благодарение на Сталин, който забранява на лидера на германските комунисти Ернст Телман да влезе в коалиционен съюз със социал-демократите. Такъв съюз би унищожил Хитлер.
    В книгата си Суворов твърди, че “Социал-демократы неоднократно предлагали коммунистам совместные действия против Гитлера”, но нищо конкретно не представя. Дори и източник на твърденията си не посочва. Но и това не е най-важното- да разгледаме как Хитлер идва на власт.
    Риторика и красноречивост няма да използвам. Просто ще приведа някои факти.
    На изборите през 1933г. НСДАП получава не 43%,както Суворов твърди, а 43,9%, което е по-скоро 44. А на изборите са участвали и други партии, които Резун обаче не споменава. “ Черно-бяло-червения боен фронт” печели 8% от гласовете и образува правителствена коалиция с НСДАП , имаща вече общо 52% от гласовете. Това означава , че Хитлер има пълната власт. От 647 места в Райхстага, 341 принадлежат на коалицията. Но тук е редно да се сетим, че през 1933г. Хитлер е бил популярен, той не е бил страшилището на ХХ век, какъвто е образът му днес. И впоследствие Католическият център гласува “ЗА” нацистката програма. Същите тези 25 точки, които дават начало на гоненията срещу евреите(Клод Давид “Хитлер и нацизмът”,”Речник на Третия Райх”)
    И какво общо има Сталин тук? Какво общо има Телман. Дори и да имаше коалиция между комунистите и социал-демократите, то тя пак би била малцинство. В издигането на Хитлер Сталин няма нищо общо. Не би и могъл да има.Твърдението , че ” Поддержат коммунисты социал-демократов - и гитлеризм рухнет и больше никогда не поднимется. “е чиста лъжа. Ето защо основната теза на Суворов е просто обикновен опит за измама. Вместо да спре , той обаче приема тезата си за доказана и тръгва да гради следващи теории на нейна база. Сталин докарва Хитлер на власт, защото знае, че Хитлер го интересува Западът, а земите на Изток са цел за следващите векове.
    “Да, в “Майн Кампф” става дума за земите на Изток, но не става дума кога Германия ще нападне на Изток”
    “Та значи, щом тази книга(Майн Кампф) не е засекретена и щом я имате, моля ви да я отворите на част първа, глава четвърта, която се казва “Мюнхен”
    И да прочетете написаното там още веднъж”
    “(приведен от Суворов цитат от “Майн Кампф”)Ние искаме да се върнем на онази точка, в която преди 600 години е прекъснато нашето дотогавашно развитие. Искаме да спрем вечния германски стремеж към юга и запада на Европа и съвсем ясно посочваме териториите, разположени на изток.”(Виктор Суворов,Самоубийството)
    Първо , главата от която е този цитат не е “Мюнхен”, а “Източна ориентация или източна политика”. И Хитлер съвсем точно казва кога ще се насочи на Изток “Мы окончательно рвем с колониальной и торговой политикой довоенного времени и сознательно переходим к политике завоевания новых земель в Европе.
    Когда мы говорим о завоевании новых земель в Европе, мы, конечно, можем иметь в виду в первую очередь только Россию и те окраинные государства, которые ей подчинены.”
    Това са буквално следващите две изречения след изложения от Суворов цитат. Той няма как да не знае за тях. Защо не споменава за тях , защо ги пропуска? Отговорът на този въпрос предоставям на суворовистите...
    "Лейкауф, один из высших командиров вермахта, с полным основанием употреблял местоимение «мы»: «мы», немецкие оккупанты; «мы», вермахт и СС, несем полную ответственность за убийства евреев и военнопленных, за голодную смерть многих жителей Украины. " Wolfram
    Wette

    Comment


      #92
      Доста авторитетно заявление; не че ни те вярвам, ама за всеки случай довечера ще проверя какви са точно резултатите от изборите за Райхстаг през януари 1933 г. и как е стоял въпросът за коалициите
      Si vis pacem - para bellum!

      Comment


        #93
        А има и нещо друго. Всички болшевики / комунисти ( а и не само те ), виждат в социал-демократите по-голямо зло и разбира се - по-голяма опасност за себе си. Все пак - двете партии се борят кажи-речи за една и съща социална група. Но това си е стар принцип - най-голям враг, най-опасен е именно съседа / най-близкия в политически план. А и това, за социал-демократите, може да се проследи в цялата политика и действия на болшевиките.

        За съжеление, нещата са били вече отишли твърде далеч и не е могло да се разчита на еволюционния път на развитие (социал-демократите) и съответно се стига до революционния. Ако Германия не беше така жестоко орязана от Версайския мирен договор, все още можеше да се окаже, че нещата могат да се разминат и без война. Дори и с Хитлер на власт. Той не е глупав политик (ако беше такъв, не би могъл да постигне това, което направи). Практически без военни действия, той успява да върне почти всички германски земи и да ревизира Версайската система.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

        Comment


          #94


          Този постер е от 1930 г.
          Може би трябваше да е в пропаганда, но я вижте руската част
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

          Comment


            #95
            Ха, плакатът е велик - може би трябва да го сложим като емблема на втората форумна игра

            Comment


              #96
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

              Comment


                #97
                Технологията на създаването на "теориите" на Суворов ,той посочва сам:"кремълските историографи са намерили универсалният начин да доказват неподготвеността на Сталин за войната .Те просто обявяват ,че всяко количество дивизии , корпуси ,оръжие и техника е недостатъно.200 дивизии ли е имал Сталин? малко са!Трябват 400 и ако те случайно станат толкова то пак не е достатъно защото 500 ще е по-добре и ще са прави.500 е по-добре от 400...."Така взимаме горния цитат и го преобразуваме : Всяко количество и качество може да се обяви за предостаъчно.Към 1939 личния състав на червената армия е 3 милиона , а kym 22.06.1941 5300000 много са СССР със сигурност се е готвил да нападне Европа.

                Друг негов аргумент закона за всеобща военна повинност приет на 01.09.1939
                Така да си преставим ситуацията на 01.09 на полскогерманската граница :мъгла,мрак,стрелба рев на мотори.Надали на някого в Полша му е ясно какво става ,провокация ли е това или несанкциониран конфликт?Но депутатите от СССР отдавна са наясно това не е провокация ,не е конфликт а нова световна война.Налага се ние депутатите да се съберем спешно в Москва (сесията е извънтредна)и да приеме съответния закон.Само не ясно ,защо
                рези депутати не реагират така ,когато същото се случва и на германско съветската граница...Като си представим че някои от дептутатите идват от чукотка и им трябват поне седмица ,за да пристигнат твърденията на Суворов става още по-безмислени.
                Почти всички негови твърдения могат да се оборят по този начин,но поне за едно нещо е прав СССР се готви за война и то нападателна но не за 1941, а за 1942 година.Въпреки това една атака от страна СССР би завършил с пълно фиаско с подобна структура на армията на нивото на чъкченско опълчение.Ако имам свободно време ще посоча и основните причини за пораженията на Красната армия през 1941
                Десетократно повторената лъжа се превръща в истина ,а всяка лъжа която укрепва вярата във величието и победата на райха може да се употрeби.-J. Goebels

                Comment


                  #98
                  Спокойно, няма нужда да ни разясняваш причините за поражението
                  Имаш право, но все пак теориите за евентуално нападение през 1942г. отиват вече твърде много в сферата на вероятностите, за да бъдат наречени "историческа теза". Сега се сещам, че и Шапталов имаше подобни тези : през май план за нападение може да са нямали, ама кой може да каже със сигурност дали такъв нямаше да бъде създаден през август или септември? В този дух , с тази риторика далеч в историогрофията можеш да стигнеш(защо точно 1942? Защо не 1943? През януари или през декември?)Докато за превантивния съветски удар през лятото на 1941г. все още може да се говори конкретно, с документи и отделни факти, то дискусията за удар през 1942(43,44...) отива вече към алтернативната история, а там вече разговорите са други. Затова нека не засягаме този въпрос тук.
                  "Лейкауф, один из высших командиров вермахта, с полным основанием употреблял местоимение «мы»: «мы», немецкие оккупанты; «мы», вермахт и СС, несем полную ответственность за убийства евреев и военнопленных, за голодную смерть многих жителей Украины. " Wolfram
                  Wette

                  Comment


                    #99
                    Споменавам 42' не случайно в няколко свои речи (нямам документи ама ако стане въпрос съм сигурен че ще намеря) Сталин споменва ,че СССР ще се включи във войната през 1942 .
                    Смятам ,че след като първия немски войник стъпи в Англия СССР ще ше да отприщи неорганизираните си пълчища забивайки предателски ной в гърба на доблестната хилядолетна немска империя
                    Десетократно повторената лъжа се превръща в истина ,а всяка лъжа която укрепва вярата във величието и победата на райха може да се употрeби.-J. Goebels

                    Comment


                      Е, по-скоро биха изчакал поне 20-тина немски войника да стъпят на брега на Острова , но не е там работата.
                      Подготовката и разнообразните организационни мероприятия свързани с настъпателна операция от подобен мащаб са твърде сериозно нещо и най-вече времеотнемащо (трябват поне 4-6 месеца и това е абсолютният минимум). А такова нещо може да бъде отчетено по някакъв начин именно за подобен срок.
                      Затова е коректно да спорим около 41-ва година, но 42-ра наистина е твърде далеч - все пак, подобно решение може да бъде взето вкрая на есента на 41-ва или дори през януари-февруари 42-ра и пак да има съветско нападение през началото на лятото на 42-ра. А речите едва ли са подходящ ичточник, когато ще "анализираме" намеренията на един политик.

                      Comment


                        Натъкнах се на едно интересно мнение за Резун, та ще го спомена - струва си да се прочете:

                        Вот, например, Виктор Суворов. В среде военных историков (причем не только официальных, но и любителей - которых уж точно не прикармливает ГлавПУР!) его построения, касающиеся начала Второй мировой войны, вызывают реакцию дружную, категорически негативную и - на мой взгляд - совершенно неадекватную. Бессчетно уличая Суворова в крупных и мелких "ошибках" и "передержках", его оппоненты очевидным образом отчерпывают воду решетом. Ибо у беглого разведчика все равно есть то, чего нет у них самих: целостная, внутренне непротиворечивая концепция, логичность и своеобразную красоту которой не отрицают даже многие его противники; а уж имеет ли сей дедуктивный конструкт хоть какое-то отношение к Текущей Реальности - вопрос не то, чтоб вовсе неважный, но отдельный. Суворов вполне откровенно сочиняет предвоенную историю России как роман об Идеальном Тиране, эдаком Великом Шахматисте из "Града обреченного", и не уразуметь этого до сих пор, когда автор, вздохнувши на непонятливость аудитории, впрямую разжевал ей все это в "Контроле" и "Выборе" - ну, я не знаю...
                        Так что совершенно бесполезно ловить Суворова за руку на том, что он якобы перевирает даты приказов, ТТХ бомбардировщиков и сводки о поголовье танков; это столь же глупо, как перечислять, загибая пальцы, причины, по которым Ричард Львиное Сердце "на самом деле" ну никак не мог инкогнито пьянствовать с Робин Гудом, а дружинники жившего 6-ом веке кельтского warlord'а Артура - обращаться друг к дружке словами "сэр рыцарь". Не нравится вам суворовская "Баллада о том, как сталинская Россия чуть было не завоевала мир" - так напишите свою, более непротиворечивую, а значит - эстетически более совершенную; флаг вам в руки, ребята! Потому что конструкт Суворова - повторюсь - по-настоящему красив, и именно по этой причине имеет весьма приличные шансы стать в конечном итоге общепринятой (хотя, возможно, и неофициальной) версией WWII. (Кстати, насчет "красиво" versus "правильно".
                        Когда Эрвин Шредингер вывел свое знаменитое уравнение, легшее в основу квантовой механики, оппоненты сразу указали на то, что оно противоречит семи сериям весьма надежных экспериментов. Шредингер, не располагая на тот момент конкретными контраргументами, по преданию, ответил одной-единственной фразой: "Понимаете, это уравнение слишком красиво, чтобы быть неверным". Эстетический критерий оценки не подвел: верным и вправду оказалось уравнение, а те экспериментальные данные - ошибочными... А поскольку такого рода истории в науке случались не раз и не два, я, пожалуй, поостерегся бы сходу отвергать "не лишенную изящества гипотезу Суворова" по причине ее "несоответствия множеству фактов".)
                        А ето и връзка към цялата статия (тя не е посветена на Резун, ана съвсем друго, но е не по-малко интересна):

                        Comment


                          Сензационно разкритие на Виктор Суворов: Владимир Спиридонович Путин, бащата на настоящия президент на Русия, е бил офицер в армията на Власов и е участвал в смазването на Варшавското въстание и унищожаването на Варшавското гето :fire: Разполагал с доказателства, включително и снимков материал!!!
                          Si vis pacem - para bellum!

                          Comment


                            Това ми се вижда съмнително, по простата причина, че "армията на Власов" участва реално само в едно сражение и то е в Прага (и всъщност се бие срещу немците). Във потушаването на Варшавското въстание не участва РОА.

                            Comment


                              evtina senzaciyka na provalil se pisaka, koyto otchayano se opitva da priwleche vnimanieto kum sebe si :roll:
                              zalka istoriyka :|
                              Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!

                              Comment


                                Крайно време е Русия дв се замисли за миналото си.Наистина ли ВОР беше от полза за страната?Не бяха ли болшевиките само една банда врагове на Русия, сбирщина сатанисти и богоборци?Социалните и психологически загуби от "червения терор", буйствал в Русия 70 години, тепърва ще бъдат оценяни.И когато това стане,руският народ ще изнесе окончателната си присъда на комунизъма в руски вариант - смърт.
                                Лелеее, Уханыч, ама това твое прозрение ли? Во даеш, молодец
                                Si vis pacem - para bellum!

                                Comment

                                Working...
                                X