Виталий, такова нещо като "немски фашизъм" съществува единствено в съветската пропаганда (за щастие последната отдавна е минало, за нещастие, обаче, хората вярващи в нея не са). В Германия има едно нещо и то се нарича национал-социализъм. Така че хайде да започнем от правилното назоваване на нещата (защото и аз мога да почна да говоря за съветски фашизъм, но не го правя).
Съвсем не съм съгласен, че
- на практика никаква същественаразлика няма между едните и другите. Въсщност дори на съвестта на комунизма като идеология тегнат много повече погубени хора и съдби.
По повод на Катин - СССР наистина не е нарушавал договор, но определено е нарушил моралните норми по всякакви човешки разбирания. И избиването на съветски военнопленници съвсем не е свързано с това, че СССР не е подписал съответните договорености (така че това не е никакво "плащане"), защото според съответните договорености страната, която ги подпише (а Германия е страна по този договор) се задължава да се отнася така към чуждите военнопленници независимо дали те са от страна, която е подписала въпросното споразумение.
В това
съвсем не вярвам - може и да е важало, но само понякога. Тъврде много хора са отишли в лагерите заради произхода си, твърде много са били дискриминирани заради него.И аз съм се интересувал, та знам това-онова. Същото, впрочем, важеше и за България като народно-демократична и социалистическа държава. "Забавното" е, че евреите са били дискриминирани и в СССР - при това и след войната.
Както и да е.
Това не е съвсем вярно и мисля че си съвсем наясно с този факт, Виталий. Още повече, сравнението между мащабите и методите в двете системи разкрива абсолютната несъпоставимост на двете явления. В демократична държава никой няма да осъди човек, ако той има разбирания противоречащи на общоприетите - ще го осъдят ако извърши съответното деяние, което влиза в разрез със закона (и то, ако успеят да докажат вината му). Докато в тоталитарните държави законите нямат голямо значение в подобни ситуации и за осъждането е одстатъчно дори да заподозрат човек в неправилни възгледи. Така че недейте да ми сравнявате несравними неща - няма смисъл.
А затова, че се отклонихме силно от темата си съвсем прав, ще трябва да се върнем към нея.
Съвсем не съм съгласен, че
Коммунисты –дети по сравнению с фашистами
По повод на Катин - СССР наистина не е нарушавал договор, но определено е нарушил моралните норми по всякакви човешки разбирания. И избиването на съветски военнопленници съвсем не е свързано с това, че СССР не е подписал съответните договорености (така че това не е никакво "плащане"), защото според съответните договорености страната, която ги подпише (а Германия е страна по този договор) се задължава да се отнася така към чуждите военнопленници независимо дали те са от страна, която е подписала въпросното споразумение.
В това
А по поводу «произход» - Сын за отца не отвечает - был такой лозунг у коммунистов. И он действовал. Как говорят в России – бьют не по паспорту а по морде.
Както и да е.
Любая система требует изменения убеждений у определенной категорий людей. Признай это.
А затова, че се отклонихме силно от темата си съвсем прав, ще трябва да се върнем към нея.
Comment