Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Справедлив ли е според вас Нюрнбергският процес?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Всъщност лъжеш се - на "Сиела" е, а това определено не е нацистко издателство

Comment

Erich Von Manstein написа
      Можеш ли да поразкажеш за Роберт Лай защото аз например нищо не знам за него.
      Роберт Лей е рьководитрлят на Германския трудов фронт. По заповед на Хитлер след 1933 г. ликвидира свободните профсьюзи, конфискува средствата и имуществото им и организира преследване на техните лидери. По време на войната е генерал от СА. Начело е на Централната инспекция по наблюдението на чуждестранните работници и на този пост се проявява като най-безжалостен инквизитор на чуждестранните работници. Самоубива се на 25.10.1945 г. -25 дена преди началото на процеса- обесвайки се на ивици, направени от одеалото му. Когато научава за смьртта му Гьоринг казва:
      - Слава богу, Той само щеше да ни срами.
      Rolling, turning, diving
      Rolling, turning, diving, going in again
      Run, live to fly, fly to live, do or die
      Run, live to fly, fly to live, Aces high.

Comment

Слагам го на две три места този линк защото такива снимки не съм намирал никъде другаде

Comment

ЛИнкът е страхотен, Manstein, :tup: Особено интересно е след като разгледаш труповете на обесените нацисти да обърнеш поглед към горната част на страницата и да видиш: Museum of Tolerance online.
          "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

За мен беше доста интересно след всичките им снимки приживе да ги видя така...

А Калтенбрунер как си е отворил неприлично устата! Понякога смъртта се подиграва на хората...

Comment

Линкът предложен ни от Manstain освен всичко друго ни показва и какво се случва с победените.Ньой е резултат от наше военно поражение.Следователно този договор е справедлив само за победителите!

Comment

Зависи от гледната точка. Справедлив спрямо субективните мнения, но дали е легитимен.
                Сетих се за Катин. Имам смътен спомен, че на процеса събитията край Катин са приписани като престъпления на германците. Нещо повече става така, че част от членовете на комисията на Червения кръст, които по време на войната са разследвали убийствата, заемат противолположна позиция т.е. германците са ги извършили. Само ще спомена, че един от тези членове е бил български гражданин. Останалите съюзници не са протестирали. 50 години по-късно официалните руски власти признаха за извършеното престъпление.
                От факта, че едно от обвиненията на процеса е компрометирано, не следва ли извода, че е възможно да има и други? В такъв случай не е ли компрометиран целия процес?

Comment

---

Не ти е никак смътен спомена.
                  проф. Марко Марков, наш пато-анатом участва при есхумациите.
                  После обаче го завеждат на Нюрнбергския процес и той, отказвайки се от подписа си, кво да прави, имал е син и жена, е основен свидетел срещу германците. та те са осъдени и за Катин, няма майтап.
                  Миналата година в софия дойдоха от Оhrona pamentje на поляците, събраха квото имаше по архивите, сина на Марков, Антон не искаше да говори с тях...15 години след промените...
                  А пък те кво мислят за нас при така създалата се ситуация, жална ти майка. Аз им превеждах, не ми беше приятно, слабо казано...

Comment

Ами не е бил само той. Имало е и чех и сърбин май. Не е той единствения, който си променя мнението. По важното е, че всички съюзници са допуснали това обвинение да бъде включено в процеса. Така, че вината е на всички, които са допуснали компрометирането на просеца с тези криминални прояви (укриване на престъпление нали е наказуемо?) на някои от обвинителите?

Comment

Обвинения във военни престъпления и престъпления стещу човечеството!Както е казъл народа :"Ако си беше мирно седяло,не би чудо видяло!" А хан Крум преди да отсече главата на Никифор му казал:"Като не щеш мира,нати секира!" И хоп-търкулнала му се главата.

Comment

---

Имам на английски протоколите, той е единствен свидетел, специално извикан, лекарите патолози са били от независими и неутрални страни, Швеция, Швейцария, Хърватско...

Comment

Е, все пак Хърватско в никакъв случай не е неутрална държава по онова време . Инак подобни неща може и да компрометират съдиите, но едва ли целият процес. Престъпленията на немците не стават по-малки или по-оправдани от това.

Comment

Така е. Но къде е гаранцията, че няма други случаи на приписване на вината на победените? Ти срещал ли си някъде официално, че даден процент от човешките загуби (20-27 млн) се дължат и на съветските власти? Официалната историография твърди, че 8 млн военни са загинали и останалите са цивилни, загинали от окупаторите. Удобно, нали?
                            Пак един спомен с френските СС части. Бойна френска СС част, прекарала бойния си път на източния фронт, е разстреляна на място от французи под американско командване в отговор на безчинствата на охранна френска СС част. Парадоксалното е, че истинските престъпници оцеляват след войната. Няма да споменавам, че за извършителите на разстрела това си остава ненаказано. Айзенхауер за първи път, с голяма неохота, разрешава осъждането на смърт на провинил се войник едва по времето на Ардените.

Comment

Бе, правото се изменя.
                              Било е решено, че такива престъпления като целенасочено разпалване на война и преследване и унищожаване на човешки същества заради национални и др. техни белези не може да не бъде наказано.
                              В хартата за правата на човека, приета горе-долу 6 месеца по-късно е добавен и елемента за това, че всеки човек е обект на правото, т.е. не може да не разгледаш неговия случай без съд. Това е било отказано на много хора, заради пресътпната политика на Хитлер.
                              Оттук и престъпленията срещу човечеството.
                              Разбира се, приет е бил и още един външнополитико-правен принцип, че пострадалия може да отговори, дори е задължен да отговори.
                              Така, че спокойно може да се приеме, че с тия изменения, разбира се, встъпили в сила след извършване на престъпленията, законовата рамка на процеса е осигурена.
                              Съдът е законен, защото е формиран от суверенни правителства, подсъдимите са му подвластни, с всички съдебно-правни последствия за тях, законите по които е формиран процес, за кодифицирани, макар и в същия този момент, но това къде може да се обжалва, не знам.
                              Защита, и то не адвокатите, а Гьоринг и военните, са твърдяли, че по времето когато "престъпленията" са извършвани, те не сапредсттавлявали такива, по смисъла на германското законодателство. Напротив, те дори са били "длъжни" да извършат деянията в интерес на държавата.
                              Оттук и заклеймяването на самата държава като престъпна и безчовечна.

Comment

не съм много компетентем относно събитията от ВСВ но си спомням че в някои немски градове е бомбардирано цивилното население с цел да се убие духа у противника не помня кой точно беше "геният" настоявал за тази варварщина но в в.Труд го бяха искарали поти герой...И ми е интересно защо тази линост не застава пред съда в Нюрнберг?!
                                ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Working...
                                X