Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Съветските войници и офицери - поглед от другата страна

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #76
    Ами за целта има нещо наречено "комбинирано използване на въоръженията". Тъй като САУ е специализирано въоръжение то винаги се използва заедно с поддържащи подразделения - най-често пехота и бойни инженери. Т.е., няма отрядът САУ да тръгне сляпо напред, а ще се движи зад пехотен заслон, който изпълнява ролята ан челен дозор и странична охрана. И съответно негова работа е октриването на огневи точки, без значение дали става въпрос за ПТ артилерия, пехотни позиции или бункери, които след това САУ (в случая по-скоро ЩСА - Щурмова Самоходна Артилерия) подавя или унищожават с огъня си.
    Танкът няма кой знае какви предимства в тези ситуации.
    Да не говорим, че в РККА се появяват КВ-2 именно като вариант на щурмови оръдия - няма разработени никакви модели (а пък и идеята е още относително нова)ы затова се спират на танка като вече готово и донякъде "естествено" решение. Но доста бързо се прехвърлят на вариант самоходна артилерия. Разбира се, подобна машина (танк с 152 мм гаубица) би имала известно предимство при използване в състава на щурмова част - както се използват ИС-2. Но това предимство тоново ще бъде силно ограничено от боекомплекта (сериозен проблем и при ИС-2, но все пак 122 мм снаряди са значително по-леки в сравнение с 152 мм и съответно, презареждането е по-бързо и доянкъде лесно).
    Аз предполагам, че в случая става въпрос за експеримент най-вече в светлината на принципа - вече си имаме готови КВ-та, които и без друго няма какво да правим (или пък - все пак едно време имаше един КВ-2, дет разправят че се справял добре със задачите си).

    Виж, при самоходната полева артилерия наличието на купол е голям плюс, но никой така и не произвежда подобен модел серийно през войната (виждал съм една интересна немска идея по темата, но е само прототип).

    Comment


      #77
      Моля някой да измисли подобаващо заглавие на тази тема.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

      Comment


        #78
        Хъм, да

        Хъм, да, на практика почти всяко друго заглавие би било по-подходящо. Може да речем нещо от типа на: "Съветските войници и офицери - поглед от другата страна на барикадата", макар че това няма да покрива последното развитие на дискусията към обсъждане на тактически проблеми.

        Comment

        Working...
        X