Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стрелковото оръжие през ВСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Стрелковото оръжие през ВСВ

повод за тази тема ми даде този интересен руски филм - ИМХО много обективно и интересно направен, плюс - напоителен. Това е първа част, останалите се намират лесно в Ютюб.

Да обсъждаме, ако искате

ПП- приятно гледане
    Last edited by кало; 13-09-2013, 01:50.

Интересно, но поне за мен главно заради реалните оръжия / стрелбата с тях. Останалото не е чак толкова сериозно и обективно (или задълбочено), според мен (аз не разбирам много от тези неща). Т.е. общо взето на нивото на повечето западни филмчета за оръжие (там "Дискавъри", "Хистори ченъл" и прочее), които съм гледал. Но визуално е много интересно.
    В тази връзка няколко оригинални обучително-пропагандни филмчета, на които съм попадал в youtube:

1) "Kill or be killed" едно автентично обучаващо-пропагандно филмче за пехотните оръжия/тактика в арсенала на армията на САЩ от 1943 г.

2) сравнение на оръжията за близък огневи бой в армията на САЩ и японската - М2 карабина и японски картечен пистолет (1945).

3) щатски филм, представящ немските пехотни оръжия от 1943 г.

4) тренировъчен филм от 1943 г., представящ щатските пехотни оръжия и тяхната ефективност - част 1, част 2, част 3.

5) щатски обучаващ филм за М1 Garand - 1943.

6) този не е съвсем по темата, защото покрива тактическите пехотни формации на ниво взвод, за обучение на подофицери, но пак ще е интересен - отново щатски: the rifle platoon: battle formations (1942).
    Last edited by gollum; 15-09-2013, 12:45.

Comment

Гледах го преди около месец и ми хареса. Направи ми впечатление как се гъне дулото на СВТ-40 при изстрел Винаги съм си мислел че ако Сталин беше решил да наложи тази пушка като основно оръжие на мястото на Мосин, дори да е за сметка на нещо друго, войната би свършила по-бързо.
      Интересно беше и обяснението колко е плавен отката на Колт 1911 в сравнение с доста по-малокалибрени оръжия.

Голъм, последното фимче прилича на RTS от 40-те. Не че е смешно де.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Винаги съм си мислел че ако Сталин беше решил да наложи тази пушка като основно оръжие на мястото на Мосин, дори да е за сметка на нещо друго, войната би свършила по-бързо.
        Аз не мисля така - тази пушка не е подходяща за РКАА в състоянието, в което е тогава. Да, за елитни/отделни кадрови съединения - добре ще е. Или пък за отделни подбрани батальони - да речем, в мотострелкови, особено когато преминават на бригадна организация в механизираните войски. Да не говорим, че и промишлеността не би се справила. Така че съвсем правилно са преценили, че трябва да си останат с пушката до края на войната.

Ако нещо не ми хареса в това (и подобни филмчета - не е недостатък само на това) то е, че не се разяснява значението и мястото на съответното оръжие. Някой ще каже, че не им е и работа и може и да е прав, но аз не мисля така. Без да е ясно мястото и значението на съответното оръжие сравненията нямат особен смисъл. Някой може от филмчето да остане с неправилното впечатление, че във Вермахта са мислели реално да превъоръжават пехотата със самозарядни пушки или пък че към края на войната я превъоръжават със щурмови .

Comment

Amazon написа Виж мнение
          Гледах го преди около месец и ми хареса. Направи ми впечатление как се гъне дулото на СВТ-40 при изстрел Винаги съм си мислел че ако Сталин беше решил да наложи тази пушка като основно оръжие на мястото на Мосин, дори да е за сметка на нещо друго, войната би свършила по-бързо.
          Интересно беше и обяснението колко е плавен отката на Колт 1911 в сравнение с доста по-малокалибрени оръжия.

Голъм, последното фимче прилича на RTS от 40-те. Не че е смешно де.
          "...Освен това, като всяко автоматично оръжие, СВТ изисква по-щателно обгрижване и по-акуратно отношение от обикновената винтовка. А бързото обучение в подобни навици на огромното число мобилизирани, които често никога не са имали работа със сложна техника, също е изключително трудно...."

Цитирам Уикипедия. Което подкрепя тезата на Голъм :-)

Comment

Като повдигнахте темата за алтернативни оръжия, какво ще кажете за хипотетичното продължаване на производството на автомат фьодоров, но под муниции 6,5 * 52 каркано? Макар и в малки серии за специални части. Би ли било добра идея, или относително по-малката малката празнина между балистиката на руския шпагин и тази на щурмовите пушки, обезсмисля такова начинание?

Comment

Не виждам какво значение би могло да има (то и теоретично СВТ като основно оръжие - не мисля че е от особено значение). Трябва да се произвежда още един тип боеприпаси - не виждам смисъл. А и какво ще е преимуществото му пред СВТ, да речем? Както показва войната, те имат нужда от надеждно и просто оръжие, което може да се произвежда в огромна серия, по възможност, ползващо същите боеприпаси като останалите пехотни оръжия (картечници). И точно това "получават".

Comment

Интересно ми е, някой знае ли по колко дискови пълнителя са се полагали на войник или всеки със зачислен ППШ? Че то това чудо, много трудно се е "лентовало" в бойни условия, да не кажа почти невъзможно...

Comment

Доколкото помня по два пълнителя.
                  This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Тва по устав сигурно, а в бойни действия? Щото после явно има само псувни и "..комунисти след мен, за Родината..." Иначе дървения приклад на таз тояга ППШ е много подходящ за целта...

Comment

Във връзка с ППШ на мен ми е интересно дали има нещо общо между него и финландския картечен пистолет (този), който много прилича на него - финландците го използват ограничено през Зимната война.

Comment

Колкото между него и голяма част от другите КП от онова време. ППД-40 е по-близък до Суоми, който пък от своя страна - на MP18 и 19.

Обикновено БК на ППШ е 3 диска (два - в сумки, един - на оръжието) - теглото на ППШ-41 с носимия БК е над 9 кг, но често са се носели и допълнително патрони.

Comment

През 1993 година, когато бях в казармата ни засилиха към някакъв затънтен склад. Да го чистим. Та имаше там всякакви вехтории и в един от сандъците имаше мисля ППШ. Не мога да кажа със сигурност, защото бяха без пълнители, а и не съм запознат. Но цевта си беше тази характерната - оребрена с тези отвори Там видях и консервирани камиони "Прага". И между другото в ШЗО-то в Плевен съм виждал "Праги" в движение. Мисля че бяха модела M53/59, но не съм сигурен. По скоро V3S. И пак там видях т-34. Коя модификация не мога да кажа, защото тогава просто бях на 18 и нищо не разбирах от армейско въоръжение И моля да бъда извинен, че малко се отклоних от темата ВСВ....
                          Ха, свързах се с познат, той с друг и какво да видя, ето тези нещица....Click image for larger version

Name:	ÏÏØ-ïúëíèòåë.jpg
Views:	1
Size:	53.5 КБ
ID:	537328Click image for larger version

Name:	ÏÏØ-ïúëíèòåë1.jpg
Size:	62.6 КБ
ID:	537329Click image for larger version

Name:	ÏÏØ-ïúëíèòåë2.jpg
Size:	51.6 КБ
ID:	537330Click image for larger version

Name:	ÏÏØ-ïúëíèòåë3.jpg
Size:	61.1 КБ
ID:	537331
                          А също и този "Франкенщайн" - карабина Мосин обр. 1896 г. Как е сложен пълнителя не знам
                          Click image for larger version

Name:	ìîñèí.jpg
Size:	75.3 КБ
ID:	537332
                          Има и още, но ограничението
                          Last edited by obo.babatogo; 18-09-2013, 14:59. Причина: нова информация

Comment

Франкенщайнът е учебна пушка. Пробита цев, пълнителят отдолу е заварен. Служи да се ползва най-вече на занятия по физическа подготовка - полоса, СРБ и др. за да не се удря излишно щатното оръжие.

Comment

Kramer написа Виж мнение
                              Франкенщайнът е учебна пушка. Пробита цев, пълнителят отдолу е заварен. Служи да се ползва най-вече на занятия по физическа подготовка - полоса, СРБ и др. за да не се удря излишно щатното оръжие.
                              Щом казваш. В обявата пише обаче, че в момента пушката не е обезопасена (ако не се бъркам). И след като се обезопаси няма нужда от разрешително за нея - 200 лв. (за пушкалото де)

Comment

Working...
                              X