Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Стрелковото оръжие през ВСВ
Collapse
X
-
Интересно, но поне за мен главно заради реалните оръжия / стрелбата с тях. Останалото не е чак толкова сериозно и обективно (или задълбочено), според мен (аз не разбирам много от тези неща). Т.е. общо взето на нивото на повечето западни филмчета за оръжие (там "Дискавъри", "Хистори ченъл" и прочее), които съм гледал. Но визуално е много интересно.
В тази връзка няколко оригинални обучително-пропагандни филмчета, на които съм попадал в youtube:
1) "Kill or be killed" едно автентично обучаващо-пропагандно филмче за пехотните оръжия/тактика в арсенала на армията на САЩ от 1943 г.
2) сравнение на оръжията за близък огневи бой в армията на САЩ и японската - М2 карабина и японски картечен пистолет (1945).
3) щатски филм, представящ немските пехотни оръжия от 1943 г.
4) тренировъчен филм от 1943 г., представящ щатските пехотни оръжия и тяхната ефективност - част 1, част 2, част 3.
5) щатски обучаващ филм за М1 Garand - 1943.
6) този не е съвсем по темата, защото покрива тактическите пехотни формации на ниво взвод, за обучение на подофицери, но пак ще е интересен - отново щатски: the rifle platoon: battle formations (1942).Last edited by gollum; 15-09-2013, 12:45.
-
Гледах го преди около месец и ми хареса. Направи ми впечатление как се гъне дулото на СВТ-40 при изстрел Винаги съм си мислел че ако Сталин беше решил да наложи тази пушка като основно оръжие на мястото на Мосин, дори да е за сметка на нещо друго, войната би свършила по-бързо.
Интересно беше и обяснението колко е плавен отката на Колт 1911 в сравнение с доста по-малокалибрени оръжия.
Голъм, последното фимче прилича на RTS от 40-те. Не че е смешно де.This is my signature. There are many like it but this one is mine.
Comment
-
Винаги съм си мислел че ако Сталин беше решил да наложи тази пушка като основно оръжие на мястото на Мосин, дори да е за сметка на нещо друго, войната би свършила по-бързо.
Ако нещо не ми хареса в това (и подобни филмчета - не е недостатък само на това) то е, че не се разяснява значението и мястото на съответното оръжие. Някой ще каже, че не им е и работа и може и да е прав, но аз не мисля така. Без да е ясно мястото и значението на съответното оръжие сравненията нямат особен смисъл. Някой може от филмчето да остане с неправилното впечатление, че във Вермахта са мислели реално да превъоръжават пехотата със самозарядни пушки или пък че към края на войната я превъоръжават със щурмови .
Comment
-
Amazon написа Виж мнениеГледах го преди около месец и ми хареса. Направи ми впечатление как се гъне дулото на СВТ-40 при изстрел Винаги съм си мислел че ако Сталин беше решил да наложи тази пушка като основно оръжие на мястото на Мосин, дори да е за сметка на нещо друго, войната би свършила по-бързо.
Интересно беше и обяснението колко е плавен отката на Колт 1911 в сравнение с доста по-малокалибрени оръжия.
Голъм, последното фимче прилича на RTS от 40-те. Не че е смешно де.
Цитирам Уикипедия. Което подкрепя тезата на Голъм :-)
Comment
-
Като повдигнахте темата за алтернативни оръжия, какво ще кажете за хипотетичното продължаване на производството на автомат фьодоров, но под муниции 6,5 * 52 каркано? Макар и в малки серии за специални части. Би ли било добра идея, или относително по-малката малката празнина между балистиката на руския шпагин и тази на щурмовите пушки, обезсмисля такова начинание?
Comment
-
Не виждам какво значение би могло да има (то и теоретично СВТ като основно оръжие - не мисля че е от особено значение). Трябва да се произвежда още един тип боеприпаси - не виждам смисъл. А и какво ще е преимуществото му пред СВТ, да речем? Както показва войната, те имат нужда от надеждно и просто оръжие, което може да се произвежда в огромна серия, по възможност, ползващо същите боеприпаси като останалите пехотни оръжия (картечници). И точно това "получават".
Comment
-
През 1993 година, когато бях в казармата ни засилиха към някакъв затънтен склад. Да го чистим. Та имаше там всякакви вехтории и в един от сандъците имаше мисля ППШ. Не мога да кажа със сигурност, защото бяха без пълнители, а и не съм запознат. Но цевта си беше тази характерната - оребрена с тези отвори Там видях и консервирани камиони "Прага". И между другото в ШЗО-то в Плевен съм виждал "Праги" в движение. Мисля че бяха модела M53/59, но не съм сигурен. По скоро V3S. И пак там видях т-34. Коя модификация не мога да кажа, защото тогава просто бях на 18 и нищо не разбирах от армейско въоръжение И моля да бъда извинен, че малко се отклоних от темата ВСВ....
Ха, свързах се с познат, той с друг и какво да видя, ето тези нещица....
А също и този "Франкенщайн" - карабина Мосин обр. 1896 г. Как е сложен пълнителя не знам
Има и още, но ограничението
Comment
-
Kramer написа Виж мнениеФранкенщайнът е учебна пушка. Пробита цев, пълнителят отдолу е заварен. Служи да се ползва най-вече на занятия по физическа подготовка - полоса, СРБ и др. за да не се удря излишно щатното оръжие.
Comment
Comment