If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Днес си мислех за един голям пропуск при смятането на силите на 22ри юни.
Има към 400 от тези машини в началото на кампанията (18 батальона по 21 машини). Официално може да не са танкове, но в други армии танкове изпълняват подобни функции, а StuG е далеч по-ефективна машина за поддръжка на пехота от Т-26 например.
albireo написа
...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Практически те си изпълняват ролята на пехотни танкове. В челна проекция са общо взето неуязвими, ниският силует ги прави трудна мишена. За съветските части те са "танк от неизвестен тип", който действа в интерес на пехотните части. Например с него са подсилени пехотните дивизии на Вермахта, които участват в атаките срещу съветския западен фронт. Има описание на сблъсъците им с 11ти механизиран корпус. В началото и за мен беше загадка с кого са се сблъскали съветските танкови части, тъй като 3та танкова група минава доста по на север, но впоследствие се разбра, че именно с тези Stug-ове е било. Сблъсъкът е катастрофален за съветските машини. В сблъсъка участват КВ-та и Т-34ки.
Е, че как пропуск - смятаме ги и то с висока оценка (със същите цели руснаците си правят КВ-2 и няколко други малосерийни машини (една даже със 130 мм морски оръдия )). Да не говорим, че още от 22-ри тези машинки се сражават успешно със съветски танкове (КВ-та и Т-34). Което не е за чудене, защото към онзи момент все още 75-мм танково оръдие (онова, късоцевното) си остава най-доброто в противотанкова роля срещу противници със сериозна защита. Плюс - ако си спомням правилно, вече имат и кумулативни боеприпаси за него. Сериозна машинка.
Е, че как пропуск - смятаме ги и то с висока оценка (със същите цели руснаците си правят КВ-2 и няколко други малосерийни машини (една даже със 130 мм морски оръдия )). Да не говорим, че още от 22-ри тези машинки се сражават успешно със съветски танкове (КВ-та и Т-34). Което не е за чудене, защото към онзи момент все още 75-мм танково оръдие (онова, късоцевното) си остава най-доброто в противотанкова роля срещу противници със сериозна защита. Плюс - ако си спомням правилно, вече имат и кумулативни боеприпаси за него. Сериозна машинка.
Пропускът може да е мой, но не само, броим немски срещу съветски танкове, и тези машини не се включват в немската бройка. Ще ги включа в моя пост в "Само факти" след като го почистя (пълен е с някакви странни кодове, явно следствие на някой от ъпгрейдите.
Може и да е от перспективата, но на нещата на шаси на Пз.3 долният челен лист ми се вижда твърде вертикален.
Иначе в какъв мащаб ги правиш.
Може би си прав, но ги правя толкова бързо, че ако някой детайл не е съвсем наред често го оставям за по-нататък.
Иначе за мащаба не разбрах въпроса, това не са пластмасови модели.
albireo написа
...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Иначе за мащаба не разбрах въпроса, това не са пластмасови модели.
Въпросът е свързан с рамера на модела, поне в програмит екоито аз ползвам те си имат зададени физически размери.
Иначе не съм чак толкова отвеян да не вдявам за какво иде реч.
Епичен StuG III Ausf. D, качен върху епичен Sd.Ah.116, теглен от епичен Sd.Kfz. 9 (най-епичния полуверижен влекач в историята - то не че някой друг освен немците се състезава в тази категория).
albireo написа
Картинката е огромна, десен бутон - view image за да видите цялата.
Провизорна картинка на StuG батарея от края на 1940. Между тогава и Барбароса се случват различни интересни промени в организацията, но за съжаление официалните таблици от пролетта на 1941 не са се запазили (или поне никой не ги е намирал). Тази конкретно е по таблица, която ми даде Leo Niehorster, след като обсъдихме положението реших да не гадая много и просто да я следвам. Освен това не всички StuG батальони се реорганизират преди началото на операцията, така че тази си е съвсем валидна. По някое време ще я включа в началния пост с повече информация.
Прави впечатление разликата между танковите части и щурмовата артилерия - тя си е наистина артилерия със съответния огромен обоз. Обаче с течение на войната все повече започва да прилича на танковите части по организация. Изводът е, че щурмовите оръдия са дадени на артилерията и тя си ги е организирала като традиционни артилерийски части, без да се консултира с танковите войски и да почерпи от техния опит.
albireo написа
Да, този номер е една от грешките, според мен - че организационно влизат в артилерията. Реално не ги ползват като такава, т.е. разходите на боеприпаси едва ли са чак толкова по-големи от тези на танковите подразделения, а разделението в останалите аспекти никак не е благотворно. Впрочем, има нещо положително - поне в началото - ако не ме лъже паметта, поне до един момент бойният персонал се попълва само за сметка на доброволци (поне до средата на войната), а това логично води до по-висока мотивация и вероятно качество.
Comment