Аха, т.е. част от ТД (не малка, като гледам) вместо двата леки гаубични дивизиона имат два тежки? А как стоят нещата спрямо данните на Мюлер-Хилдебранд (при него ТД към началото на войната са само със 7 батареи, както описах: 4 със 105 мм гаубици, 2 със 150 мм гаубици, 1 със 105 мм корпусни оръдия)? Друг въпрос, който вече е към 1944 г. - когато започнат да минават на САУ, мисля че се променя организацията и вместо четири-оръдейни батареи преминават на 6-оръдейни (т.е. дивизиона вместо 3 батареи по 4 гаубици е от 3 х 6 (съответно 105 или 150 мм самоходни гаубици)). Срещал ли си информация по въпроса?
Да, това го знам, въпросът е, че следва да се отчита към мотопехотата и допълнителната рота, която влиза в състава на разузнавателния батальон (по един на ТД): тя също е механизирана (по идея). Но, честно казано, не знам как стоят реално нещата, т.е. каква част от тези роти са наистина механизирани и каква - са с автомобили или мотоциклети (както са били преди това). Може да не изглежда съществено (само една рота), но в ТД, която има само една механизирана рота в двата си мотопехотни батальона, добавката на още една вече е съществена.
Същото важи за пионерния батальон - той също се предполага да е механизиран (обаче не е ясно кога и в каква степен се случва това - съмнявам се, че някъде е повече от една рота дори и към средата на войната).
Съществено е не за друго, а когато преценяваме общата сила на съответната дивизия (механизираната пехотна рота има доста повече възможности - особено в настъпление, - от моторизираната).
Официалният щат е 1 механизиран и 1 моторизиран батальон на полк, т.е. цели 2 механизирани на бригада. Реализиран е само за 1ва PzDiv, май и 10та имаше един цял мех. батальон. За останалите има само по 1 рота. Това е за 1941. В течение на войната успяват да съберат повече цели механизирани батальони (макар че предполагам реалната численост в тях е занижена).
Същото важи за пионерния батальон - той също се предполага да е механизиран (обаче не е ясно кога и в каква степен се случва това - съмнявам се, че някъде е повече от една рота дори и към средата на войната).
Съществено е не за друго, а когато преценяваме общата сила на съответната дивизия (механизираната пехотна рота има доста повече възможности - особено в настъпление, - от моторизираната).
Comment