Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дунавският кръстоносен поход

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
    Доколкото си спомням престоят в Калиакра не беше по-дълъг от 1-2 дни, а що се отнася до Константинопол - ок. 2-3 седмици максимум. После май минаваше и през Родос преди да се отправи към Дубровник. "Венецианската галера", на която се спасил Сигизмунд, не знам обаче дали не е "хоспиталиерска".
    Да, съгласен съм с това. По-правилно е да наречем кръстоносния флот от 44 кораба "хоспиталиерски", защото Ордена си е участник в похода, а Венеция и Генуа - не са. Със сигурност корабите са били под непосредственото командване на дьо Наяк. Предполагам, именно заради това корабите са се отравили към Черно море (за да си се приберат у дома, в Родос), а не например, към доста по-близката Унгария (което би било по-логично, ако Сигизмунд ги е командвал).

Ето на какво попаднах сега - според хърватите, Никола II Гора, също е успял да се спаси с кораб от битката при Никопол (заедно със Сигизмунд) и е присъствал на Събора в Крижевци.

Poslije poraza kršćanske vojske kod Nikopolja, Nikola II. se uspio spasiti brodom. Iduće je godine sudjelovao na saboru u Križevcima gdje je ubijen Stjepan Lacković. - източник

Comment

DelaRea написа Виж мнение
      Да, съгласен съм с това. По-правилно е да наречем кръстоносния флот от 44 кораба "хоспиталиерски", защото Ордена си е участник в похода, а Венеция и Генуа - не са. Със сигурност корабите са били под непосредственото командване на дьо Наяк. Предполагам, именно заради това корабите са се отравили към Черно море (за да си се приберат у дома, в Родос), а не например, към доста по-близката Унгария (което би било по-логично, ако Сигизмунд ги е командвал).
      А, не, хоспиталиерите не са имали 44 кораба. По-скоро 4 са били техните. Но понеже от някои източници е известно, че фра Филибер дьо Наяк и кралят са били заедно по време на битката, и заедно се спасяват - то има голям процент вероятност това да се е случило на борда на хоспиталиерския флагман (предполага се, че трябва е кораб от най-добро качество). Изворите изрично посочват, че е било на борда на галера на ордена.

Тия галери by the way са били полезни при плаването срещу течението на Дунав и тогавашното ниво на ветроходството. Но все пак е възможно в състава на кръстоносния флот да е имало и ветроходи - напр. "нефове".
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Може би нещо такова

Comment

Може би нещо такова

Да, това си е класическа орденска галера, изглежда обаче малко по-късна, от кр. на 15 век да речем.

Comment

DelaRea, поздравления за форумната дисертацийка. Все по-рядко се срещат хора, които с ентусиазъм се захващат с това-онова.

Защо не вярваш на Шилтбергер за 200 000 армия на Йълдъръм? Възможно ли е, дори да са били много повече? Нали българските историци (като колегата Stan) коленопреклонно бият чела в изворите и ни уверяват, че друг вариант няма, щом е записано черно на бяло? Как така османските турци няма да са 200 000, как така? Щом го пише ...

Comment

Благодаря за супер ценния постинг!

Грешката за внука на краля е моя - става дума за този рицар - Jacques II de Bourbon, който не е внук на френския крал.
              Подведох се по един цитат от книгата Българска Военна История на Д. Ангелов и Б. Чолпанов. Там на 178 стр. пише следното: " Сред изтъкнантите френски рицари били и трима внуци на краля - Жан дьо Бурбон, Хенрих де Бар и Филип де Бар."
              Грешката е моя, объркал съм от бързане името Жан с Жак.
              А всъщност, тогава кой е този кралски внук Жан дьо Бурбон? Имали такъв, който аз да съм пропуснал и "нанесъл" върху друг човек, или изобщо не съществува?

За Stibor тъкмо се канех да пиша и аз, че ми е много любопитен, ама си ме изпреварил Можеш ли да напишеш всичко, което знаеш за него в един постинг тук?

А за Мирчо, че може точно тогава да не е на власт, а вместо него да е още Влад Узурпатора, хич и не бях помислил. Сега ще го разнищя и това, може да си прав.

Пак ти благодаря за постинга.
              Тъй като стана въпрос, че от посочените според теб три внуци на краля, втория и третия наистина са внуци на крал Жан II Добрия, а третия внук, който е техен първи братовчед и също внук на Жан II Добрия е самия Жан Смели - бъдещия херцог на Бургундия, който е сред най-важните действащи лица в похода. Жан Смели е наричан Jean I de Bourgogne, което означава Жан I Бургундски, и някой автор може би е объркал Burgogne с Burbon и е нарекъл неправилно Жан Смели - Жан дьо Бурбон вместо Жан дьо Бургон.Между другото, крал Сигизмунд е първи братовчед на бащата на Жан Смели, а също и първи братовчед на майката на другите двама посочени от теб, като внуци на крал Жан II Добрия. За мен все още остава загадка, дали Stibor of Stiboricz участва в самата битка при Никопол.
              Last edited by ; 22-01-2013, 22:59.

Comment

monte christo написа Виж мнение
                DelaRea, поздравления за форумната дисертацийка. Все по-рядко се срещат хора, които с ентусиазъм се захващат с това-онова.

Защо не вярваш на Шилтбергер за 200 000 армия на Йълдъръм? Възможно ли е, дори да са били много повече? Нали българските историци (като колегата Stan) коленопреклонно бият чела в изворите и ни уверяват, че друг вариант няма, щом е записано черно на бяло? Как така османските турци няма да са 200 000, как така? Щом го пише ...
                Ти колегата Stan, макар че не ми е ясно по каква линия сме "колеги", тук въобще не го бъркай. Това, че неможеш да напраш разлика между изовор и извор и на кой извор трябва да се вярва повече и на кой по-малко, си е твой проблем.

Comment

Steelman написа Виж мнение
                  Тъй като стана въпрос, че от посочените според теб три внуци на краля, втория и третия наистина са внуци на крал Жан II Добрия, а третия внук, който е техен първи братовчед и също внук на Жан II Добрия е самия Жан Смели - бъдещия херцог на Бургундия, който е сред най-важните действащи лица в похода. Жан Смели е наричан Jean I de Bourgogne, което означава Жан I Бургундски, и някой автор може би е объркал Burgogne с Burbon и е нарекъл неправилно Жан Смели - Жан дьо Бурбон вместо Жан де Бургон.Между другото, крал Сигизмунд е първи братовчед на бащата на Жан Смели, а също и първи братовчед на майката на другите двама посочени от теб, като внуци на крал Жан II Добрия. За мен все още остава загадка, дали Stibor of Stiboricz участва в самата битка при Никопол.
                  Жан Смели или Жан Безстрашни, много правилно си забелязал, че не е Бурбон, а Бургундски. А около участниците в похода има много спорове, някак си е подходящо за един благороден рицар да е взел кръста заедно със Сигизмунд, друг е въпроса дали реално се е случило.

Comment

Stan написа Виж мнение
                    Ти колегата Stan, макар че не ми е ясно по каква линия сме "колеги", тук въобще не го бъркай. Това, че неможеш да напраш разлика между изовор и извор и на кой извор трябва да се вярва повече и на кой по-малко, си е твой проблем.
                    Теофане, Теофане ...

Иначе ги разбираш нещата с писанките на Шилтбергер, а? Нали пише черно на бяло за 200 000? Или приемаш, или не? Така ли беше лафа? Или част от българската историография започва (най-накрая) да мисли и да "осмисля" изворовите данни за разни числености. Или чак като огладнееш се сещаш, че и онези е трябвало да ядат? Е, яденето си е мой проблем, да. Щото знам ЦЕНЗУРА как се изхранва войска. Но, замълчи сърце ...

ЦЕНЗУРА
                    Last edited by Thorn; 25-01-2013, 10:52.

Comment

monte christo написа Виж мнение
                      Теофане, Теофане ...

Иначе ги разбираш нещата с писанките на Шилтбергер, а? Нали пише черно на бяло за 200 000? Или приемаш, или не? Така ли беше лафа? Или част от българската историография започва (най-накрая) да мисли и да "осмисля" изворовите данни за разни числености. Или чак като огладнееш се сещаш, че и онези е трябвало да ядат? Е, яденето си е мой проблем, да. Щото знам ЦЕНЗУРА как се изхранва войска. Но, замълчи сърце ...ЦЕНЗУРА
                      Само не мога да разбера, защо трябва да освинваш темата с проблеми обсъждани в друг раздел и друга тема, нямаща нищо общо тази тук? Разбирам напълно накърненото ти его на непризнат гениний във византийската история, търсещ поле за изява по форумите, но не е нужно да се държиш като свадлива стара мома. Мен обсъжданата тук тема (и период) не ме интерисува и както виждаш не случайно непиша, чета си колкото да съм в течение и да науча нещо, но не се меся. Поради тази причина, ако имаш поне елементарно възпитание, а и уважение към останалите съфорумци, които пишат и четат тук, не намесвай името ми в дискусията и не превръщай темата в кочина.

Comment

Стига спамили, че ще вадим балтиите

Comment

Много ми е странно между другото защо винаги описват Адмирала на Франция Жан дьо Виен, който намира смъртта си при Никопол, като старец на преклонна възраст, когато всъщност по време на битката той е само на 55 години. Може би това е поредната заблуда, тръгнала от Атия, в който ориенталското май се е изразявало не само в произхода му, а и във волния полет на фантазията и сгъстяването на краските за постигането на по-голям драматичен ефект.

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
                            Много ми е странно между другото защо винаги описват Адмирала на Франция Жан дьо Виен, който намира смъртта си при Никопол, като старец на преклонна възраст, когато всъщност по време на битката той е само на 55 години. Може би това е поредната заблуда, тръгнала от Атия, в който ориенталското май се е изразявало не само в произхода му, а и във волния полет на фантазията и сгъстяването на краските за постигането на по-голям драматичен ефект.

Ги, годината на раждане на въпросния Жан е доста спорна и някои приемат, че е роден дори през 1321г., тоест възможно е да е бил дори на 75 години по време на битката. Според мен е по-вероятно да е бил роден преди 1341г.

Comment

Steelman написа Виж мнение
                              Ги, годината на раждане на въпросния Жан е доста спорна и някои приемат, че е роден дори през 1321г., тоест възможно е да е бил дори на 75 години по време на битката. Според мен е по-вероятно да е бил роден преди 1341г.
                              На мен пък статията ми изглежда убедителна и освен това е далеч по-вероятно да тръгне на майната си на 55 , отколкото на 75. Иначе ба*ти дядката трябва да е бил! Помсили си освен това, че щом загива в сражението, то ще да е бил някъде по-напред в бойните редици - за разлика например от младежа Жан дьо Невер Безстрашния, който пада в плен и явно успява да се запази невредим до момента, в който франко-бургундците слагат оръжие - не искам да го обвинявам де, може пък и той да е имал късмет в боя, но е по-вероятно адютантите му да са го пазели зорко. Та, мислиш ли, че Жан дьо Виен е нямал адютанти и рицари в свитата си - все пак става въпрос за един от най-влиятелните френски благородници? Тогава адмиралът на Франция е единствен - няма други адмирали. Или пък не биха го пазили ако е бил на 75?

Ама и той горкият къде е тръгнал да се бие по проклетата суша, трябвало е да бъде на някоя галера или платноход в този момент, а не начело на кавалерийската атака! Нали моряците не се чувстват добре на твърда почва...

Comment

Ето тук Фроасар споменава името Жан дьо Виен при обсадата на Кале 1346-1347г. и ако допуснем че Фроасар пише за този който споменахме по-горе, то по-вероятно е той да е бил роден около или малко след 1321г. а не 1341г. Ако все пак искате да се доверите на Уикипедия вижте какво пише в френската или руската версия за Жан дьо Виен или вижте какво пише за обсадата на Кале 1346-1347г. в английската или френската версия на Уикипедия.

Comment

Working...
                                X