Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сблъсъци на монголска войска със западни рицари

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Тази тема от много време ме интересува и ето, че открих, че наистина е имало такива. В Сирия и Палестина, на няколко пъти е имало сблъсъци между Монголски и рицарски отряди, където монголтисте доколкото разбрах смазват рицарите! А някои от тя отряди са включвали елитни рицарски сили, като тези на Тамплиерите. Въпреки всичко автора настоятелно отбелязва, че монголците имали невероятно уважение към Европейската бойна мощ и слава и се отнасяли много внимателно по въпроса... Дрън-дрън мене ако питате, струва ми се , че цялото тва западно войнство и рицарство е доста прехвалено. Знам също така, че монголците влизат в Унгария и части от Полша и помитат къде какво сварят. По това време доколкото знам, унгарци и поляци по бойни похвати и въоръжение са по близко до "западния стандарт" отколкото нещо друго.
    Каквото всъщност ме интересува е сблъсъка между две крайно различни военни традиции: тежко обкования в желязо рицар срещу леко зашитения, но подвижен номадски конник или груба сила, тежест и маса срещу ловкост, подвижност и издръжливост. Калоян поднася подобен урок на Балдуйн и неговата дружина като се замисля. Знаете ли за други подобни случаи? Единственото друго за което се сещам е, че турците също разбиват два рицарски похода предназначени да ни освобождават: На Владислав Варненчик и другия на Сигизмунд (унгарския крал), където също учсатват немски и френски рицари.

[color]
    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
    (собствен патент)

Темата е интересна (в един руски форум бях попаднал на подобна дискусия - макар да се сравняваха монголската армия и възможностите на Европа към началото на XVIII в.).
    Доколкото си спомням, в монголската войска има и широко се използва и добре защитена тежка конница, която, предполагам, е напълно съпоставима с европейската (да не говорим, че класическите тежки доспехи както си ги представяме се появяват в Европа относително по-късно - след края на Кръстоносните походи). Но според мен, по-същественото предимство на монголците не е толкова в тактически план, а в много по-добрата им организация, която им позволява да нанасят много по-стремителни и мощни удари на, бих казал, оперативно ниво.

Comment

интересно

Тази тема живо ме интересува, но пък не знам нищо по нея
      Доколкото си спомням таранът на Ордата са били тежките кавалеристи - с тежки брони и пики. Съпоставими с франкските рицари? Казвайте по темата!
      Спасибо Вам, Георгий Константинович, за то, что спасли Россию! Вечная вам память!

Comment

Малка корекция ще внеса.Защо трябва да сравняваме монголците с франкските рицари?Монголците се появяват на Европейската сцена през 13 век.Нека да ги съпоставяме с тогавашните аналози.даже ми хрумна идея.Дайте да ги сравним с Византийските,Българските,Иконийските, и Западноевропейските кавалерии.Предимства и недостатъци.
        То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

От доста одавна се заканвам да пиша по въпроса, ама чаках ИМПЕРЕЦА да ми оправи достъпа както трябва за да пусна снимковия матерал.
          Ама май този момент няма да го дочакам.

За монголската армия, средновековната де не съвременната.
          Главната удърна сила е бронираната тежка конница.

Въоръжени са с пика дълга около 5м, азиатска сабя и рефлексен лък.

Организационно структуратата е копирана 1: 1 от ХУНСКАТА организация.
          Основното съединение е "ТУМЕН" - 10 000 конника. Армията се състои от 3 - 4 тумена елитна тежка конница, 6 - 8 тумена леки конни стрелци.
          ЛЕК КОННЕН СТРЕЛЕЦ

Пехотата обаче не е постоянна военна част както конницата, тя е на принципа на опълчението и се набира от средите на съюзни, покорени или други народи зависими от МОНГОЛСКИЯ ХАН. Използва се повече при обсади на крепости. В монголската армия широко е застъпена обсадната техника.

Comment

Браво Звяр.Както винаги ти си на висота.Вижте Дами и Господа,колко "лека" е била конницата на монголите.Напълно съпоставима е с тази на рицарите.Даже по отношение на оръжието ги е превъзхождала.Както знаем всички един конник със сабя е по-добър от един конник с меч.Сабята е по-добре балансирана от меча.По-лесно се борави с нея,заради извивката й.Ударът ,който нанася тежката сабя,не може да бъде постигнат с никое друго хладно оръжие-имам в предвид,когато човекът е на кон.

Сега пускам няколко снимки на турската армия

СПАХИЯ

Лека турска пехота

Тежка турска пехота

То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Dokolkoto znam, samo blagorodnitsite sa noseli dospehi i sa bili v sastoianie da badta "tejki". Vsichko ostanalo e polzvalo leki dospehi ot izvarena koija, eventualno tuk-tame pokrita s jeliazo. Mnogo hora tuka mai govoriat za taranen udar, a la Zapadnite ritsarski zvena, neshto koeto dalboko ma samniava.
              Osven neveroiatnata im organizatsia i podvijnost, mongolite sa bili predimno ezdachi i streltsi. Te vinagi sa bili v sastoianie da zasipvat protivnika sas streli, da go drazniat, da mu se izplazvat, da go iztoshtavat i da go ostaviat iznerven i demoraliziran.

(собствен патент)

Comment

Abe taz tejka konnitsa...

Опасявам се, че грешиш. Производството на доспехи е напреднало значително, и те са доста масови в армиите. Проблема е бил как най рационално да се използват.
                Монголите запознават света с изкусно изработени доспехи, показващи едновременно изключителна здравина и същевременно са много леки.
                Mnogo hora tuka mai govoriat za taranen udar, a la Zapadnite ritsarski zvena, neshto koeto dalboko ma samniava.
                Именно Монголските тежки формации със своите концентрирани удари са новото във военното изкуство.
                Така нареченото Рицарско звено се е наричало "КОПИЕ" и е варирало в зависимост от благосъстоянието на Феодала който го предвожда. Варирали са от 10 до 1000 души.
                А колкото до състава на монголската армия в моят пост по-горе съм ти дал отговор, прочети го внимателно.
                Естествено, че знатните войни са тежко бронирани, не само защото могат да си купят доспехите а защото боят се решавал от тежката конница която помитала противника от бойното поле. Така славата се падала на знатните а от там и по-голяма част от плячката. Колкото е повече тежката конница толкова по непобедима е армията.

Това е сражение между полски рицари и монголи.

Comment

Originally posted by "ZWQRA"

Опасявам се, че грешиш. Производството на доспехи е напреднало значително, и те са доста масови в армиите. Проблема е бил как най рационално да се използват.
                  Монголите запознават света с изкусно изработени доспехи, показващи едновременно изключителна здравина и същевременно са много леки.

Именно Монголските тежки формации със своите концентрирани удари са новото във военното изкуство.

Ами те боините подходи и жаорайение се промениат, та мойе би триабжа да разглейдаме жоиските н Ченгиз Кхан, Кублаи и Тимур поотделно. Ще ти пиша скоро,че триабжа да прежейдам еткстоже и сега много ма марзи...

(собствен патент)

Comment

Не мога да разчета напълно написаното по-горе, но май схванах смисъла .

След смърта на Чингиз-хан, Монголската империя се разделя на две.

"Златната Орда" намираща се в Източна Европа и Задбайкалието. Неин пръв предводител е Мамай-хан. Преобладаващи са Татарите, които както знаете са Циганите на монголите. Тук се наблюдава деградация на на военното изкуство, от там и на самото въоръжение. Масово се използват прословутите конни стрелци. От тук и произхожда масовото заблуждение относно доспехите и оръжието на самите Монголи.
                    След пораженито нанесино им от "Чжагатайския Улус" създават Кримското ханство.

"Чжагатайския Улус" намиращ се в Средна Азия и в Казахстан. Пръв хан е Тимур. Наследници на същинските монголи. Масово използват тежката бронирана конница. Водят дълга и продължителна война за надмощие с "Златната орда", в последствие след близо 80 години добиват надмощие и окончателно изтласкват Татарите на запад.
                    Завладяват Индия където оставят династията на Великия Могол и Тач-Махао.
                    Побеждават Османските турци и отвежадат султан Баязид в маймунска клетка в столицата си.

Това е кратко изложение ако се прояви интерес ще напиша нещо по-подробно.

Comment

Продължавай да пишеш, аз на последно време не ми остава свободно време да се изявявам, но по-нататък обещавам и аз да се включа

Comment

[След смърта на Чингиз-хан, Монголската империя се разделя на две.]

Май се разделят на повече от две да ти кажа. Кублай овладява след време Китайската част на империята, отделно има части се заселват и основават династии в Близкия Изток и предимно Иран - тази на Хулегу Кан. Тимур са пръква много по-късно и вилнее из Трансоксаниа, Мала-Азиа, Персия, и както казваш се бие и със Златната Орда.

Относно Татарите - такива ниама! Чингис ги избива до крак още в началото на своите походи. Те са били по-цивилизовани и китаизирани Монголи, смъртни врагове на Чингисовият клон. Оня ги изтребва, като говоря буквално за геноцид! Монголите наричат "Татари" с презрение всеки неприятен чужденец, а и особено Волго-Камските Българи, които също подчиняват. Ползват ги за жив щит, винаги на първа бойна редица, откъдето идва и една от многото заблуди с тоя етноним. Наистина, тия, кооито влизат първи в града са "Татарите"... Пак после нали и се установяват във Волжко-Българското царство и отчасти се мешат с местните Българи, та оттам пак и на Волжките Българи им лепват етнонима "Татари"

Ще сканирам някои снимки тия дни, че днеска отидох и му се скапал компютъра на моя приятел...

Редактирано от Sir Gray - моля ти се, Batko Charly, пиши или на кирилица, или ползвай свестен транскриптор, че не се чете иначе.

(собствен патент)

Comment

malko proba

(собствен патент)

Comment

bravo

тва е как се разделя империята, общо взето на 4

(собствен патент)

Comment

А, даже на мен ми стана интересно...освен поради всичко останало и защото поджитквам Medieval Total War както и да е, тези картинки, които сте сложили, в една или друга форма съм ги виждал в играта, явно хората добре са си свърпили работата...аз ще вляза малко в ролята на :pop: ама какво да направя, нищо не знам по този въпрос.
                              Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
                              каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
                              каквито са мислите ти,такива са делата ти,
                              каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Working...
                              X