Тази тема от много време ме интересува и ето, че открих, че наистина е имало такива. В Сирия и Палестина, на няколко пъти е имало сблъсъци между Монголски и рицарски отряди, където монголтисте доколкото разбрах смазват рицарите! А някои от тя отряди са включвали елитни рицарски сили, като тези на Тамплиерите. Въпреки всичко автора настоятелно отбелязва, че монголците имали невероятно уважение към Европейската бойна мощ и слава и се отнасяли много внимателно по въпроса... Дрън-дрън мене ако питате, струва ми се , че цялото тва западно войнство и рицарство е доста прехвалено. Знам също така, че монголците влизат в Унгария и части от Полша и помитат къде какво сварят. По това време доколкото знам, унгарци и поляци по бойни похвати и въоръжение са по близко до "западния стандарт" отколкото нещо друго.
Каквото всъщност ме интересува е сблъсъка между две крайно различни военни традиции: тежко обкования в желязо рицар срещу леко зашитения, но подвижен номадски конник или груба сила, тежест и маса срещу ловкост, подвижност и издръжливост. Калоян поднася подобен урок на Балдуйн и неговата дружина като се замисля. Знаете ли за други подобни случаи? Единственото друго за което се сещам е, че турците също разбиват два рицарски похода предназначени да ни освобождават: На Владислав Варненчик и другия на Сигизмунд (унгарския крал), където също учсатват немски и френски рицари.
[color]
Каквото всъщност ме интересува е сблъсъка между две крайно различни военни традиции: тежко обкования в желязо рицар срещу леко зашитения, но подвижен номадски конник или груба сила, тежест и маса срещу ловкост, подвижност и издръжливост. Калоян поднася подобен урок на Балдуйн и неговата дружина като се замисля. Знаете ли за други подобни случаи? Единственото друго за което се сещам е, че турците също разбиват два рицарски похода предназначени да ни освобождават: На Владислав Варненчик и другия на Сигизмунд (унгарския крал), където също учсатват немски и френски рицари.
[color]
Comment