Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Олга княгиня

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Олга княгиня

Темата тръгна от следния пост - http://forum.boinaslava.net/showpost...2&postcount=69 заб. модератор

Официалното житие на Св.Олга представя ,че тя се запознала с княз Игор на една лодка,когато тя го прехвърлила на другия бряг.

А оценките са ги дали хронистите и житиеписците им,аз какво да направя,т.е. те са оценка и професия.
    Исторически факт е ,че Византия се е опитала да окупира България ,тук няма никакви емоции.Цар Иван Асен III бяга с царската съкровищница именно вьв Византия.
    Last edited by Guy de Mont Ferrand; 12-02-2008, 16:42.

Официален източник засега е :

"Имя будущей просветительницы Русского края и родину ее "Повесть временных лет" впервые называет в статье о женитьбе Игоря: "и привели ему жену из Пскова, именем Ольгу". Принадлежала она, уточняет Иоакимовская летопись, к роду князей Изборских, одной из забытых древнерусских княжеских династий, которых было на Руси в Х-Х1 вв. не меньше двадцати, но которые все были вытеснены со временем Рюриковичами или слились с ними посредством браков. "

Това е и официалната позиция на Православната Църква.

"Позднейшие предания называли ее родовым имением село Выбуты, в нескольких километрах от Пскова вверх по реке Великой. Еще недавно показывали на реке Ольгин мост - у древней переправы, где Ольга встретилась с Игорем. Псковская топонимика сохранила немало названий, связанных с памятью великой псковитянки: деревни Ольженец и Ольгино Поле, Ольгины Ворота - один из рукавов реки Великой, Ольгина Гора и Ольгин Крест - близ Псковского озера, Ольгин Камень - у села Выбуты."

Което говори за създаване на доста по-късен народен фолклор свързан най-вероятно с съответния топоним. Моля да бъдеш по-внимателен с определения като официален.
    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
    きさまはしんでくださいませんか
    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

само да вметна, че Византия никога не се е опитвала да окупира български владения - само да си върне окупираните свои земи от българите. Виж българите доста пъти са окупирали византийски земи и то доста трайно та чак до столицата им са стигали ....

БТВ незнам какво толкова пречи на един свинар да проявява амбиции и инициатива. В крайна сметка по онова време професията се е предавала почти по наследство и реално е похвала че човека от свинар е успял да излезе от затворения кръг и да се издигне до човек вършеещ из съдбините на държавата.

княз Меншиков също е продавал гевреци на пазара
      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
      きさまはしんでくださいませんか

Comment

Много дълга тема е за Олга княже ,това което ми го цитираш е от канцеларията на имперска Русия от края на 19-ти век.Житията на княгинята са много по стари ,макар ,че истинското и житие е интерполирано,в крайна сметка отговори ми кой е личния свещеник на Олга след покръстването и.

Comment

Княже да ти припомня ,че преди това тези "византийци"/понятие изкуствено създадено от католическите схоластици-Дю Канж и сие/ окупираха изконно тракийските земи.

В моите твърдения се опитвам да докажа ,че българското население е устояло до 14век ,а по някои данни и до 19 век далеч в Северните Карпати.
          Last edited by RIZAR; 12-02-2008, 16:44.

Comment

RIZAR написа
            Много дълга тема е за Олга княже ,това което ми го цитираш е от канцеларията на имперска Русия от края на 19-ти век.Житията на княгинята са много по стари ,макар ,че истинското и житие е интерполирано,в крайна сметка отговори ми кой е личния свещеник на Олга след покръстването и.
            Ха ха ха ха ха ха ха :sm113:

И какво общо има кой е личния и свещенник след покръстването? Или искаш да прокараш тезата че български свещеници стават за духовни бащи само на лодкарки?!

А това за имперските канцеларии и т.н. не ми го разправяй моля ти се - че мак ми мирише на масонски заговор.

"Повесть временных лет" е автентичен исторически документ достигнал при нас в преписи по-стари от самата Руска империя, и да ми твърдиш че разполагаш с данни по-автентични данни от този е просто смешно. Освен ако не си потомствен пазител на тайната на княгиня Олга или нещо такова. Стига сте чели научна фантастика - обрънете се към източниците най-накрая.

На въпроса ти за наставника - незнам. Може и да е български свещеник - нищо чудно даже, няма по това време по-квалифициран провопедник на славянски език от представителите на Българската книжовна школа (всъщност май въобще няма), така че нищо чудно да е бил и българин. но това нма никакво отношение към лодкари. сори че те разучоравом, но историята не винаги е толкова сензационна колкото би ти се искало

RIZAR написа
            Княже да ти припомня ,че преди това тези "византийци"/понятие изкуствено създадено от католическите схоластици-Дю Канж и сие/ преди това окупираха изконно тракийските земи.

В моите твърдения се опитвам да докажа ,че българското население е устояло до 14век ,а по някои данни и до 19 век далеч в Северните Карпати.
            Прав си - и дойдоха българите и казаха "леле, лоши ромеи, как взеха земите на траките! дай да защитим бедните траките и да си върнем техните земи" ха ха ха
            Last edited by княз Крылов; 12-02-2008, 15:58. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

请您死在地狱般的阵痛
            きさまはしんでくださいませんか

Comment

Княже ,прости ми но Повест Временних лет има 50 ръкописа ,по кой от него ти ми даваш информацията???
              В Йоакимовския например ,е казано в пряк текст ,че е дошла от България -Плиска,а Псков май даже не бил построен тогава,да не говорим ,че не е бил в земите на Киевска Рус.

Comment

Ризар, би ли ми посочил тези 50 ръкописа и разликите в тях относително произхода на княгиня Олга, а след това би ли ми дал и "официалното" житие на Св.Олга който така упорито ми натякваш.

Иначе незнам кой е бил нейния наставник, но според тези данни:

Григорий мних е презвитер, монах и книжовник от края на 9 – 10 в., представител на Плисковско-Преславската книжовна школа. Известен ни е посредством приписка в руски ръкописен сборник от края на 15 в., от където се научава, че от 893 до 918 г. е „църковник на всички български църкви“ — най-висшата длъжност в българската църковна администрация (вероятно „екзарх“ или „надзорник“).

По нареждане на цар Симеон Велики Григорий се заема с превода на Стария завет. Вероятно е автор на превода на хрониката на Йоан Малала и е участвал в съставителството на т. нар. Втори Симеонов сборник (или „Изборник“, 1073 г.).
                е трудно да е бил презвитер Григорий, тъй като в това време явно е имал доста по-важна работа отколкото да наставлява лично княгиня Олга - бил е мъртъв. Олга приема светото кръщене през 957 г.

请您死在地狱般的阵痛
                きさまはしんでくださいませんか

Comment

Моля те не говори повече за тези неща преди да си ги проверил поне от няколко източника. Псков по това време е в състав на Древноруското княжество. Въпреки че за първи път се споменава именно във връзка с Олга (където признавам има място за спор), само три години по-късно той се споменава отново във връзка с един от походите на Игор.

Основната конспирация около бъркането на Псков с Плиска се състои в един от цитатите :

«жены от Пьскова (Плескова) именем Ольгу» - наистина с по-богато въображение може да се реши че Плесков и изкревено название на Плиска. Стига четецът да не спира да чете до там и да стигне до следващ абзац говорещ за събитията от 947 година:

«Иде Вольга Новугороду, и устави по Мьсте повосты и дани и по Лузе оброки и дани; и ловища ея суть по всей земли, знамянья, и места, и повосты, и сани е¸ стоять въ Плескове и до сего дне…»

Едва ли Олга е ходила да събира данък с шейна до Плиска, освен ако не искаш да признаеш че България по това време е васал на Руското княжество , което е пълен абсурд.

А за Йоакимовския летопис просто откровенно лъжеш или някой те е подвел яко.

Это какво пише в него:

«Ольга… повелела построить град на берегу Великой реки, и нарекши его Плесков, населить людьми, отовсюду призывая»

Дори във Вариант че Олга е основала Плесков, при тълкуване Плесков=Плиска излиза доста чудата интерпретация.

А это какво говорят археологическите раскопки:

"Археологическое изучение Пскова доказало, что он возник задолго до рождения Ольги. Однако именно в Ольгино княжение Псков из укрепленного поселения превратился в город."

Надявам се да разбираш руски в достатъчно ниво и да преосмислиш малко своят видимо навик да приеммаш желаното за истина.

Голум не си прав, ако се окаже че по това време Плиска плаща дан на Олга - това ще е доста по-темата, защото ще се окаже че реално България по това време не е имала самостоятелна външна политика.

Извинявам се наистина за отклонението - но просто не мога да се сдържа. Ги ще помоля ако не му е трудно да отдели постовете а не да ги трие - защото съм вложил в тях известен труд и емоции.

请您死在地狱般的阵痛
                  きさまはしんでくださいませんか

Comment

За произхода на Олга в руската литература има толкова теории, колкото в българската за произхода на прабългарите. Категоричността ти издава най-малкото непознаване на материала.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Дори според една теория тя е българка.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Торн, незнам към кого е тази забележка - но аз не оспорвам разнообразието на теориите - издразни ме "официалността" която приписва РИЗАр на "Лодкарската теория". Аз лично предпочитам да се придържам към логически обосновани теории, желателно подкрепени със възможно най-близки до събитието източници. Датировката на "летописа" е около 150 години след смъртта на Олга, и доколкото знам е първият хронологически писмен източник който я упоменава. Затова имам много повече да се доверявам на нея , отколкото на свободните интерпретации на РИЗАР върху Йакимовия ръкопис.

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                        Дори според една теория тя е българка.
                        Мда, аз обясних на какво се основава тази теория по-горе - върху близоста на Плесков като название до "Плиска".

Тоест ако приемем че "Летописа" го няма (защото според него ама никак не може тя да е българка), то тя може да е българка точно толкова колкото и византийка или скандинавка или коя да е принцеса от съседна или просто комуникираща активно с Русия по това време държава.

За съжаление поне аз не съм срещал други данни в подкрепа на тезата че Олга има български произход (което никак не ми пречи - тоест нямам никаква мания да доказвам отсъствието на българската следа в Руската история - даже съм я защитавам по отношение на писмеността и въвеждането на православието).
                        Last edited by княз Крылов; 12-02-2008, 16:29. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

请您死在地狱般的阵痛
                        きさまはしんでくださいませんか

Comment

Княже лодкарската теория не съм я изсмукал от пръстите си.
                          Във официалното житие по Димитрий Ростовски го пише.То пък е съставено по Чети-Минеите написани от митрополит Макарий през 16век.
                          Така ,че не ми вменявай фантастични менторски права върху фамилията на Олга.
                          И това за окупацията не съм си го измислял ,въобще според Византийците тяхната територия е целия свят.
                          Last edited by RIZAR; 12-02-2008, 16:52. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Моя грешка - молбата ми е уважена - Мерси на Ги.

Та за да смесъвсем обективни, ето няколко теории за произхода на Олга, в зависимост от източниците:

1. ПВЛ указва на благороднически произход на Олга от Псков:

«жены от Пьскова (Плескова) именем Ольгу»
                            «Иде Вольга Новугороду, и устави по Мьсте повосты и дани и по Лузе оброки и дани; и ловища ея суть по всей земли, знамянья, и места, и повосты, и сани е¸ стоять въ Плескове и до сего дне…»

2. Типографска и Пискаревска летописи предават слух, че Олга всъщност е дъщеря на Олег (наставника на княг Игор):

«Нецыи же глаголют, яко Ольгова дщери бе Ольга».

3. Иакимовската летопис подтвърждава произхода на Олга от знатен славянски род от Изборск (днес в Псковска област):

«Когда Игорь возмужал, оженил его Олег, выдал за него жену от Изборска, рода Гостомыслова, которая Прекраса звалась, а Олег переименовал е¸ и нарек в сво¸ имя Ольга. Были у Игоря потом другие жены, но Ольгу из-за мудрости е¸ более других чтил.»

4. Любимата на подръжниците на българската теза - Нова Владимировска летопис:

«Игоря же ожени [Олег] въ Болгарехъ, поятъ же за него княжну Ольгу»

Обаче преобладаващито мнение е че това е волна интерпретация на летописеца въз основа на вече посочената от мен по-горе прилика между произношението на старите имена на Псков и Плиска. Тъй като Новата Владимировска летопис основно се позовава именно на ПВЛ, където никъде не се споменава българския произход на Олга.

请您死在地狱般的阵痛
                            きさまはしんでくださいませんか

Comment

Така макар ,че ти дадох условно числото 50 ,прощавай,има много летописи ,но трябва да признаеш ,че почти всички южни/казано условно/ от Киевска Рус са преписвани много по късно ,а не според твоите 150 г.
                              Сам знаеш татари ,чак до 18 век държат Крим изгорили са изоснови цял КИЕВ и много други градове,тия летописи ,не ги брой ,те са много късна ,не казвам интерполация ,а постановка.

Остават- Владимировската ,според някои съставена от св.Киприан и Йоакимовския,подсети ме за други ,но за Новгородски не се сещам.
                              Торн ,каза:
                              Категоричността ти издава най-малкото непознаване на материала.
                              Княже, с късни преписи не може да се доказва такава теза,затова те пратих до една канцелария.
                              е трудно да е бил презвитер Григорий, тъй като в това време явно е имал доста по-важна работа отколкото да наставлява лично княгиня Олга - бил е мъртъв. Олга приема светото кръщене през 957 г.
                              Също много трудно е Порфиродния да се влюби в една бабка. :tdown
                              Княз Игор кога се женеше за нея???
                              Честно да ти призная има много мътно и кърваво около нея и именно затова ,залагам не този вариант.
                              Last edited by RIZAR; 12-02-2008, 17:11. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Working...
                              X