If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Честно казано, за сефте чувам такъв кораб. Сигурен ли си, че е си става въпрос за вид кораб? Къде си го видял? Ако е в някой текст, може да става дума просто за кораб от тема Елада или нещо такова...
Споменава се и това име, само че подробности почти не са известни. Предполага се, че е по-късна разновидност на византийския дромон.
Точно така, трябва да е от типа на дромона; видях го в някакви руски статии из нета, но не намерих инфо на никакъв език, който разбирам. Излезе нещо на полски, или чешки и това е. Аз обаче не ги владея.
X Legio 2.0 – Десятый легион. Наиболее полный в российском и русскоязычном интернете источник по широкому спектру военно-технических тем и военно-исторических вопросов, связанных с Древними Грецией и Римом, Византией, государствами средневековой Европы.
Благодаря! Нещата вървят към ранен вариант на дромона, който никой не знае какво е представлявал. Има слухове, че е прекарвал и коне.
Странно, но тези сайтове не ми излязоха в Гугъл. Благодаря още веднъж.
здр, едно малко уточнение за кавалерията на Византия.Във В-я съществувала система на заплащане на армията-прония.
турските спахий 100% са я копирали.
добре въоръжените и бронирани конници са получавали земя, от чийто дохот са се подържали.замята не е наследствена и ако не си изпълняваш задълженията я губиш, но ако твоя наследник също е войник и той я получава.съобразно размера на земята и качеството и трябвало да осигуриш съответния брой конници.
другото допълнение е за "Акирите" /дано съм изписал правилно името, че ще се смеем/.
това са погранични феодали, които имали големи данъчни облекчения.техните владения били в Мала Азия.там са преселени и част от нашите боляри, които са решили да станат васали а Василий Българоубиец.получили са големи привилегии , но там на другия карай на империята.
та тези акири правели набези вън от инперията , сключвали бракове със съседи от "Врага" и т.н.имали са оперативна самостоятелност.
В.Златарски пише за тях.
има 1 теза, че османското нашествие става успешно когато Визан.император им отнема привилегиите и част от тях се отриат от Византия
аз лично вярвам на това за преминаването им към османците, защото турците са били по-малко пре тези години и са били много толерантни към тези които искали да им станат васали.
за пример ще посоча рода Врана/византийски баровци и пълководци/, чак до 20 век чифлиците на Евренос са съществували
Last edited by nik_korleone; 07-11-2007, 20:55.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Акритите са "граничари" Не съм сигурен, че всички те са "феодали". Може би са някъде между феодалите и по-привилегировани селяни. Ограничаването на правата им след Василий II и особено след Михаил Палеолог е една от причините за турските успехи. Разбира се не единствената.
Ако се съди по подшлемниците (които са дву-или-трислойни)
Източник ??
Принципно, информация за археологически находки от късновизантийско време няма почти никаква (или поне на мен ми е трудно да намеря), но единствената плетена качулка, намерена в България, си е еднослойна, обикновена плетка 4в1.
Медка
П.П. Отново моля за информация относно третата миниатюра в пост 202. От кой ръкопис е ?
Акритите са изпълнявали военни погранични задачи и преди Василий ²². Те се ползват с големи правомощия и според мен по никакъв начин не могат да се числят към феодалния строй. Друг е въпросът съществувал ли е такъв. Тяхното място в защитата на Империята не е никак малко. Образът на такъв "войник" се е отпечатал във византийския фолклор- "Дикенис Акритас". Българският "еквивалент" е т.нар. " Ди(в)гениево евангелие". Интересно , че това население е изповядвало обикновено някоя от ересите.
Отговор с петилетно закъснение ^ - с Авто-бъмп (с честота според броя на посещенията или постовете примерно)!
А за да не съм в оф-топик:
Децимацията преминава във войската на ИРИ?
Източник ??
Принципно, информация за археологически находки от късновизантийско време няма почти никаква (или поне на мен ми е трудно да намеря), но единствената плетена качулка, намерена в България, си е еднослойна, обикновена плетка 4в1.
Медка
П.П. Отново моля за информация относно третата миниатюра в пост 202. От кой ръкопис е ?
Page 1 of 2 - Коиф из Болгарии - опубликовано в Высокое средневековье и Ренессанс (XI-XVI вв.): Собственно вот - http://forums.armour...pic.php?t=89515Случайная, никак не привязанная находка. Насколько я понимаю, есть три варианта - средневековая европа, турция и новодел.С уважением.
качулките са повече от една, съществува и възможността да са от османско време
Не мога да открия от няколко дни насам - как така през 559 г. Велизарий ни побеждава в битка, въпреки че неговата армия е в пъти по-малка от славянската и прабългарската, която прекосява Дунава? Какво толкоз велико е направил с войниците си, за да успеят да ни прогонят?
Comment