големите надежди написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Произходът на власите
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Гост
-
Хан Тупан написа Виж мнениеТудор е влашкия еквивалент на Тодор, което пък е българският еквивалент на Теодор.Радул, Янкул,Статул са все имена с латинско окончание. На мен най-интересно ми е например името Янкул. То тръгва от гръцки Яни. Минава в български -Янко. След това във влашки като Янкул за да се върне в български като янкол.Марин, Калин също са характерни влашки имена популярни и в България.
"Марин, Калин също са характерни влашки имена популярни и в България."
Тука съм съгласен.Last edited by gollum; 21-04-2010, 10:12.
Comment
-
Гост
големите надежди написа Виж мнение[цензурирано] Някак си Тудор Доксов ми лъха от всякъде на латинско, тракииско, дакииско и славянско... Викаш няма български имена като Радул и Статул.
"Марин, Калин също са характерни влашки имена популярни и в България."
Тука съм съгласен.
Comment
-
Дълбок поклон пред всички привърженици на теорията за българския произход на румънския език!След две седмици въпреки исландското изригване ще летя към друг вулкан-Етна и реших да си припомня що за романско животно е сицилианския език.На италиански "вълкът" е il lupo ,но на сицилиански е lu lupu.Странно,но на армънски/македонорумънски/ същата дума е lup(u)lu.Пълният член от предпоставен в сицилиански е станал задпоставен в арумънски/както е и в албански,северен гръцки и български!/.Същият вълк в румънския става lupul пак със задпоставен член,но вече с метатеза.Евалата на "католицизма","франкофонията" и другите създали днешния румънски език фактори ,които са измислили този член!
Comment
-
Гост
Много е интересна тази теория за българския произход на румънския език.Но как горепосочените членове и окончания изместват корена на думата който и в италиански и румънски е един и същ? Също ми е много интересно католическото влияние след като власите са в огромното си мнозинство източно православни. Изкуствена романизация на езика има след създаването на румънската държава но и при нас има славянизация с цел да се премахнат множеството турцизми. От това следва ли, че нашия език е турски?
Comment
-
Хан Тупан написа Виж мнениеТочно поради това тези на патриотарско-шовинистична основа не издържат историческите аргументи и техните носители приемат желаното за действително.
Хан Тупан написа Виж мнениеТова е само един косвен аргумент защото това днешно название не иде от никъде , а от доста отдавна.Хан Тупан написа Виж мнениеНие си имаме прекрасни думи като свинар, говедар, овчар, биволар които освен, че значат животновъд показват и какви животни отглежда.Хан Тупан написа Виж мнениеТака, че идеята да се въведе някаква дума власи за скотовъдци и те по някаква чудодейна причина да говорят романски диалекти неразбираеми за славяноезични въпреки големия си набор от славянски думи.Хан Тупан написа Виж мнениеСъщо е много , да не кажа крайно необичайно и през средновековието и сега някой владетел да се титулува цар на българи и власи. Той ако е трябвало да изрежда всичките професии щеше да има много по-дълга титла.Така, че влах е добил приемственост славянски екзоним за романоезичен.
"[Anno 1205] Itaque in Bulgaria, que est inter Hungariam et Greciam, apud civitatem Ternoam regnabat quidem Iohannicius Bulgarie et Blackarie dominus".("Хроника на монаха Алберик от манастира "Троа фонтен". ЛИБИ 4. С., 1981, с. 182)
[1205 г] И така, в България, която се намира между Унгария и Гърция, в нейния град Търново, царувал Йоаниций, господар на Bulgarie et Blackarie "
Може ли да кажеш къде в текста Калоян се титулува цар на българи и власи?Впрочем това е често използван „похват” в подобни дискусии,само където лежерно се пропуска факта,че превода е „господар на България и Blackarie”.И никъде очевидно не става дума за Влахия,още по-малко за власи.
Хан Тупан написа Виж мнениеЯ ми обясни разликата в понятията?Хан Тупан написа Виж мнениеЗа разлика от нас поляците са си запазили старото славянско определение за ромноезични. Нашето е било същото но без а-то да минава в о.Или сигурно и българския екзоним Влашко значи нещо което да не знам? И на полски това значи точно това. А не, че в Италия живеят планински скотовъдци.
Comment
-
Ханибал, стига псевдопатриотарски божови глупости. Ебати и аргументите - едното било власи, другото било влохи и било различно. Ами не е различно. И на руски е волохи в ПВЛ и валахи сега. Или според теб и това е различно?
И ми писна от невежи твърдения, че нямало сведения за романски елемент у власите преди 17? век /писмото на Някшо е от 16/
Ето ти едно сведение - "Quam terram (Pannoniam) habitabant Sclavi, Bulgarii et Blachii ac pastores Romanorum" . Отнася се за 9 век, писано е през 12 век. Между другото е писано на официалния писмен език - латинския. По твоята примитивна методология, безбройните хроники, писма, грамоти и т.н. на латински ще бъдат доказателство за исконния латински език на унгарците, нъл тъй?
Псевдо патриотични теории, според които "румънци няма" издишат дори и само поради едно нещо - нямат никакво обяснение защо аджеба все пак власите говорят румънски, един латински език? Теорията за континуитет има обяснение за това, вашите теории нямат.
Comment
-
Хан Тупан написа Виж мнениеТова е бил административния език, ние самите сме ползвали гръцки и прекрасно си се връзва Не може от административния език да се заключва етническа принадлежност. Българския на места в тия източници е завален и явно си личи, че не е бил роден не само на господаря ами даже и на неговия писар.
2.Никой не заключва етническа принадлежност.Само казвам че българския далеч не е само административен език,а е бил достатъчно добре разпространен и говорен,както от администрацията,така и от простолюдието.
3.Ако може, напиши нещо на показателно незавален български от 14,15 или 16 век,и покажи разликата между него и заваления му еквивалент,щом толкова „ясно си личи”.
Хан Тупан написа Виж мнениеНяма нужда да се доказва забравяне -то си е факт.Хан Тупан написа Виж мнениеПричината да им липсва азбука е, че средновековните пастири са били неграмотни в един процент равен на 100.Аз не си представям походно килийно училище по билата на планините когато оцеляването е изсквало съвсем други неща.
Хан Тупан написа Виж мнениеКорена на влашкия език е съвсем ясен на хората които се занимават с езици.Хан Тупан написа Виж мнениеТой е романски вън от всякакво съмнение и това не подлежи на никакъв дебат
Comment
-
Гост
1.Ами май няма извор който дословно да гласи "българският език е само административен, иначе ние власите си говорим на влашки помежду си". Доказателствата са косвени.
2.Ами преоткриването на латиницата 15 века след като е била основна азбука на латиноезичните трябва да говори, че е била забравена и спряна от употреба.
3. Доказваме го по два начина - писмени извори от някои други които са грамотни и археологически разкопки.
4.Точно хората занимаващи се с езици много отдавна са категоризирали влашкия като романски.
5.Напълно целенасочено се славянизира и българския след Освобождението но няма данни някой през 19 век да е латинизирал езика на власите отсам Дунава, а пък те се разбират прекрасно с румънците, а старите баби които не знаят български по никакъв начин не се разбират с българин без преводач.
6. Как тия френски и италиански езиковеди успяват да латинизират и езика на всички власи извън Румъния?
7.Защо на български влах значи влахоговорящ, а не козар, овчар или говедар?
8. Защо във повечето славянски езици влах с всичките му вариации значи едно и също?
9.Като как в една нова Гърция особенно в северната и част и до ден днещен множество "гърци" в северната и част говорят български диалекти, а има власи които живеят в България и не знаят български и нямат спомен до 10 коляно да са минавали Дунава нито натам нито насам?
10.Кой измисли носиите и фолклора на власите, че и музиката им е различна от българската така щото само като чуеш мелодията и ти става ясно за какво иде реч? Май не само лингвисти ми и фолклористи са били вкарани във Великата конспирация.
11. За какъв дявол Калоян е получил титла Rex Walahorum et Bulgarorum?
12. Поради какви причини ако влах е значело пасищен скотовъдец "скитници-власи" убиват комитопула Давид през 976-та? Къде са скитали те без овцете си, че и са убили такъв важен човек щото ако бяха с овцете които са били едва ли не всичко за тях как са щели да избягат от възмездието?Може ли овца да надбяга кон?
13.Поради какви причини при кореспонденцията си с папата той намеква на Калоян, че е от римски род? Римляните на старобългарски ли са говорели? Защо в кореспонденцията на Борис с предишния папа няма и помен от това -като предтеча на Калоян той е трябвало да е пряк потомък на Цезар.
14.От къде са се взели тия римски окончания на славянски имена -Радомир, Радко-Радул? Янко-Янкул, и т.н.? И те ли след набега на мистериозните лингвисти през 17 век?
Comment
-
Точно хората занимаващи се с езици не могат да кажат нищо по въпроса за влашкия език.Защото какво може да каже един лингвист за нещо което го няма през 12,13,14,15 че и 16 век.
Само казвам че българския далеч не е само административен език,а е бил достатъчно добре разпространен и говорен,както от администрацията,така и от простолюдието.
Средностатистическите пастири (а и хората от простолюдието изобщо) през средновековието са били в голяма степен неграмотни навсякъде по света,но това не е въобще причина да не оставят никакви следи,нито за съществуване си,нито за език,нито за бит,нито за материална култура.Как доказваме тяхното съществуване тогава?
За 18 и 19 век когато с помощта основно на френски(и италиански) езиковеди и лингвисти езикът говорен на север от Дунав напълно целенасочено се латинизира и романизира,това може и да е вярно.Обаче за периода 10-16 век,въобще не е вън от всякакво съмнение това че е романски,а точно обратното.
И накрая - кой е научил на латински овчарите в планината?
Comment
-
Хан Тупан написа Виж мнениеФактите са следните - в България е разпространено много повече Тодор отколкото Тудор. Разбира се в някои народни песни се пее за Тудора но това не променя факта. В Румъния е разпространено Тудор.И двете са производни на гръцкото Теодор което на български е Божидар. Радул е славянско име с латинско окончание без съмнение минало през влашки за да дойде отново в български. Същото е и Драгол което на влашки трябва да е било Драгул,а без съмнение е тръгнало от Драго или Драгомир, а както споменах и Янкул което се е върнало в български и непроменено с романско окончание и променено като Янкол. Специално Тудор Доксов не може да е някакво меродавнио мерило понеже доколкото знам Докс или нещо подобно е свиня на гръцки и ако беше Божидар Свинаров бих го приел за типично славяно-българско но то явно е от междинния период на въвеждане на християнските и славянски имена и отпадане на прабългарските и нищо чудно в източния диалект да е било повече като Тудор отколкото Тодор както е добило гражданственост вече повсеместно в България.Но това са безспорни неща.
Не съм лингвист, въпреки че на младини съм чел доста научна литература за сравнителната лингвистика, но все пак...
На мен примерно би ми било интересно как поддръжниците на българската теория за произхода на власите ще обяснят романския им език? Това по никой начин не може да обясни романоговорящите в България, Сърбия, Хърватия и Гърция
Защо си мислиш, че влашкият (доколкото има кой да го говори в България) е неразбираем за обикновения българин?
които не са имали никаква връзка с новата румънска държава и въпреки това говорят език неразбираем за българи,сърби,хървати и гърци и се разбират много добре с румънците.
Между другото сръбската шовинистична теория е идентична-власите това са овлашени сърби. За гръцката не знам -най-вероятно там ги изкарват романофонни елини.
П.П. Не съм привърженик на теорията за българския произход на власите, макар че има матриал за провеждането на прекрасна пропагандна кампания тип "антични макета". Но не може да се стои на страна, когато се пренаписва историята и се провежда изкуственото създаване на език (румънския) и изчистването му от "славянския елемент".
hanibal написаЗа 18 и 19 век когато с помощта основно на френски(и италиански) езиковеди и лингвисти езикът говорен на север от Дунав напълно целенасочено се латинизира и романизира,това може и да е вярно.Обаче за периода 10-16 век,въобще не е вън от всякакво съмнение това че е романски,а точно обратното.
Thorn написаХанибал, стига псевдопатриотарски божови глупости. Ебати и аргументите - едното било власи, другото било влохи и било различно. Ами не е различно. И на руски е волохи в ПВЛ и валахи сега. Или според теб и това е различно?
България-> Кабардино-Балкария. Да поясня, че балкарците имат толкова общо с българите, колкото ние имаме с японците.
Италианската област Венето-> венетите :next_verysad2:
Псевдо патриотични теории, според които "румънци няма" издишат дори и само поради едно нещо - нямат никакво обяснение защо аджеба все пак власите говорят румънски, един латински език? Теорията за континуитет има обяснение за това, вашите теории нямат.
Всичко си е държавна политика все пак. След като Румъния иска да румънизира и власите в България, не виждам защо ние да не им припомним българския корен на мнозинството от населението на север от Дунав и не събудим спомена за Седмиградско...
Comment
-
В момента не обсъждаме претенциите за включване на армъните и изобщо на романоезичното население южно от Дунава в рамките на собствено румънската народност и за отношението им към Румъния. Обсъждаме историческите корени на романоезичното население на север и на юг от реката.
Защо си мислиш, че влашкият (доколкото има кой да го говори в България) е неразбираем за обикновения българин?
Но не може да се стои на страна, когато се пренаписва историята и се провежда изкуственото създаване на език (румънския) и изчистването му от "славянския елемент".
но е факт, че балканските арумъни не щат и да чуят за Румъния.
Италиянците и испанците също се разбират, ама "нерде Ямбол, нерде Стамбол".
Такива
България-> Кабардино-Балкария. Да поясня, че балкарците имат толкова общо с българите, колкото ние имаме с японците.
Италианската област Венето-> венетите
Второ: името на областта венето идва точно от венетите. Ти друга теория ли имаш?
Comment
-
Thorn написа Виж мнение
Примерите за езиков пуризъм не са само румънски. Обща тенденция са за тогавашни период. Те са си чистили езика от славянски думи, чехите от немски, ние от турски, а днешните французи от английски. не виждам откъде черпиш основания да се намесваш.
Защото наистина е.
- аргумент с не по-голяма тежест от "но е факт, че македонците не щат и да чуят за България"
http://forum.kajgana.com/showpost.ph...3&postcount=89
Не се ли сещаш защо? Примерно дали не може да се направи извод, че двата езика имат общ език- предшественик?
Първо: за влахите като общо германско и славянско наименование на романоезичните народи има безброй доказателства.
Второ: името на областта венето идва точно от венетите. Ти друга теория ли имаш?
Comment
-
големите надежди написаЧе произлизат от диалектите на латинския не може да се отрече, ама предците на италианците и испанците до колкото знам са различни.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеТ.е. език и етническа принадлежност, не са едно и също. Нещо очевидно. Въпросът, както всеки път, когато се пита за "произход" е какво се търси всъщност и как се предполага да се открие. Отговорът на този въпрос е това, с което трябва да се започва подобна тема
Та по темата за произхода на власите... Лично аз не разбирам защо се смесват двете понятия румънец и влах, но... Трябва да се разясни какво ще се взима като критерии румънец=гражданин на Р Ръмъния или румънец=влах.
Ако се приеме, че влах=румънец то тогава да се разясни как се появяват власите там или са местно население. Да се определи с кое население са имали допир и са се смесили (особено със славяните и куманите). Следващата стъпка да бъде разясняване на влиянието, което оказват различните народности при контакта/смесването си с власите=румънците. Как тези контакти рефлектират върху бита, езика и пр. на даденото население. Как се отраява на елита (разбирай водачите) на власите/румънците, дали те подкрепят или се противопоставят на контактите и неизбежните от тях последствия. Сред прабългарският елит например е имало брожения срещу предприетите управленски решения от Борис с цел създаването на единна народност.
П.П. Съзнавам, че поста не е много изчерпателен и логически свързан, но за краткото свободно време, с което разполагам в момента успях да съчиня само това. Отворен съм критика, стига да е ползотворна и конструктивна.
Comment
Comment