Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Произходът на власите

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Едно такова нещо ми хрумна. Езикът във Византия до 7 век е бил латински. Ромеи са живели навсякъде из империята, включително и в тоя участък между Сава и Дунав (Сирмиум). При славянските набези са били отвличани ромеи, които са романоговорящи. Прокопий Кесарийски счита, че хуни, славини и анти са отвлекли по времето на Юстиниян 200 000 ромеи. За такива отвличания (без числа) говори и Йоан Малала. Менеандър пък пише за ромейските градове около Сава и Дунав във връзка с разправиите с аварите.

Струва ми се, че каквито и дако-романски остатъци да е имало, те са били подсилени от това погранично, романоговорящо население - отвличано или останало по места. Разместванията, за които Кекавмен пише, се отнасят за тия хора. Но по времето на Кекавмен вече имаме гръцки като официален език.

Ако се върнем век по-рано (според писанията на Сократ, Созомен, Приск Тракиец) ще видим множество свидетелства, че Сирмиум е бил илирийски град. Сократ например пише по повод съимператарстването на Теодосий за "илирийския град Сирмий". За това, че става дума за народ, а не за област, може да се съди и от сведенията за църковния събор в Сердика - този град също е обявен за илирийски. Созомен пък ни разказва история за някой си илириец Мартин от Панония, който бил голям мъдрец, ама го бичували много лошо и изгонили... Приск Тракиец пък пише за Орест, който бил от знатен ромейски род в Панония. Този Орест е съпровождал пратеника на Атила - Едекон. Интересни са щенията на Атила - ромеите да не обработват превзетата от него земя, а илирийците да правят пазар в Ниш, а не на Дунава. Описанието на завзетата земя е интересно и съвпада напълно с описаното от Кекавмен оригинално местообитание на власите.

Изобщо повечето сведения сочат за една постепенна симбиоза между ромеи и илирийци/тракийци. И тъй като тия ромеи са били романоезични, пък и империята също, предполагам това е повлияло на езика на илирийците. После тия същите са били доста омаломощени от авари и после славяни, но все пак се е запазил някакъв романоезичен народ.
    Last edited by SRH; 11-12-2008, 22:52.

Comment

Ще ви дам още малко материал за размисъл...Власите,както написах са упражнявали трансхуманно овцевъдство.Състои се в следното - от пролет до есен овцете се пасат по високопланинските пасища,а се зимува край устията на реките,където има блата и ливади със суха трева,която е храна за добитъка през зимата.Напролет стадата отново тръгват нагоре срещу теченията на реките към планинските върхове.Ако от Сирмиум тръгнете на юг ще стигнете да един голям планински масив,разположен между реките Дрина и Ибър.Казва се СТАРИ ВЛАХ/или в превод "Стара Влахия"/."По-новите" Влахии знаете къде се намират!
      sanguis romanorum

blog-Загражден/област Плевен/

Comment

Една крачка встрани от Стари влах се намира Рачка или както казва Кекавмен-"...места,където понастоящем живеят сърбите".А за по-убедително ще ви цитирам и Константин Багренородни "За управлението на империята"-"Тези хървати прибягвали към ромейския император Ираклий/610-614г./,преди сърбите да потърсят прибежище при същия император Ираклий,и то по времето,когато аварите с война прогонили оттам римляните,които император Диоклециан довел от Рим и поселил там.Заради това се наричали и римляни,понеже се преселили от Рим в тези земи,т.е. в така наречените сега Харватия и Сърбия...но тези земи били опустошени от аварите,защото изгонили оттам римляните,които живеят сега в Далмация и Дирахион/Драч/."
        sanguis romanorum

Comment

romulus написа Виж мнение
          Ако тази теория е исторически вярна/в което искрено се съмнявам!/,то тогава би следвало-власите,който днес живеят в България по десния бряг на Дунав,в селищата:
          Връв-Dorticum
          Флорентин-Florentiana
          Хърлец-Auguste
          Байкал-Palatiolum
          Гиген-Oescus
          Милковица-Utus
          Белене-Dimum
          и др.

-да са преки потомци на римляните,обитавали Долнодунавския лимес.ТОВА СЪЩО Е АВТОХТОННА ТЕОРИЯ!ДАЙТЕ ЕДНО НАИСТИНА НЕОБОРИМО ДОКАЗАТЕЛСТВО,ЧЕ ДНЕШНИТЕ РУМЪНЦИ СА НАСЛЕДНЦИ НА РИМЛЯНИТЕ,НАСЕЛЯВАЛИ ТРАЯНОВА ДАКИЯ!
          Споменатите селища са (отчасти) влашки от по-ново време, посока Север->Юг.
          Велико-румънците игнорират този факт,
          и се опитват всячески да изкарат власите "автохтонни" за описаните места,
          базирайки се на изброените и др. римски селища/градове/кастели/и др..
          Абе, познат общобалкански феномен.

Тези примери идат да покажат,че някога,в миналото армъни и молдовани са живеели на едно и също място и после са се разделили.
          синьо-дакорумъни
          Ако се изхожда от презумцията, че "арумънският много прилича на молдовския поддиалект на дакорумънския", е възможно.
          Проблемът е, че аромънският е практически неразбираем за дако-ромъните,
          което обаче не е така с молдовския диалект.
          Примерът е ОК, но според мен недостатъчен.

"Власите" са били пастири,практикуващи трансхуманно овцевъдство.Те са "завладели" територията на днешна Румъния по същия начин,по който в по-ново време моканите/овчари от Трансилвания/ са завладели Добруджа.Сега една значителна част от Добруджа принадлежи на Румъния,въпреки,че там не е имало уседнало румънско население!
          От влашка перспектива, миграционната теория бих я атакувал и с това,
          че би трябвало да има съхранена някаква легенда/песен/предание,
          за преселение или някакво "Route 66, choban edition".
          Такива, поне на мен, не са известни.
          От друга страна, фолклорът е в основата си лирика, която някак си не се връзва с нерадостния пастирски живот.
          Освен това, за олтяните примерно, няма по-загубено нещо от това да си пастир.
          Това, разбира се, не доказва земеделски континуитет от Адамово време, но все пак е интересна подробност.

Comment

BGVlacha написа Виж мнение

Ако се изхожда от презумцията, че "арумънският много прилича на молдовския поддиалект на дакорумънския", е възможно.
            Проблемът е, че аромънският е практически неразбираем за дако-ромъните,
            което обаче не е така с молдовския диалект.
            Примерът е ОК, но според мен недостатъчен.

Да речем,че и полският език не е много разбирам за българите,но това не значи,че в миналото те не са живяли на едно и също място с поляците.Дано сравнението е достатъчно!Според мен едните и другите са се разделили по едно и също време...
            sanguis romanorum

Comment

[QUOTE=BGVlacha;237902]Споменатите селища са (отчасти) влашки от по-ново време, посока Север->Юг.
              Велико-румънците игнорират този факт,
              и се опитват всячески да изкарат власите "автохтонни" за описаните места,
              базирайки се на изброените и др. римски селища/градове/кастели/и др..
              Абе, познат общобалкански феномен

Във всички тези изброени от мен селища/освен Връф и мисля Белене/ власите казват на "камък"-а K'EATRĂ срещу официалното румънско PIATRĂ,което иде да покаже не автохтонен,ами произход от Южна Трансилвания.На това е друг въпрос!Може да ни стигне за цяла тема...
              sanguis romanorum

Comment

Ето една лингвистична карта-piept/k'ept "гръд",която би онагледилеа написаното по-горе от мен.
                sanguis romanorum

Comment

Ето една лингвистична карта-piept/k'ept "гръд",която би онагледилеа написаното по-горе от мен.
                  Хм. Май и с думата "muşat"(напет, представителен) положението е подобно.
                  Има я в армънските наречия(L(e)a musata armana), както и в Трансилвания, а Молдова си има и цяла динстаия "Muşatinilor".
                  За южна Румъния не се наемам да твърдя, но доскоро тази дума ми бе непозната, за разлика от еквиваланта "frumos"?
                  Има ли повече такива карти?

Поздрав

P.S.:
                  Влашките заселвания в България и Сърбия са наистина интригуваща тема.

Comment

BGVlacha написа Виж мнение
                    Хм. Май и с думата "muşat"(напет, представителен) положението е подобно.
                    Думата я има и в мегленорумънски и в истрорумънски.Всъщност тя е дериват от frumos!От какви по-точно карти се интересувате?Имам лингвистични карти само за палатализацията на лабиалните консонанти в дакорумънски,защото навремето към това бяха насочени научните ми интереси.За власите в България и Сърбия наистина може да се отвори нова тема-имам много неща да напиша!
                    sanguis romanorum

Comment

Думата я има и в мегленорумънски и в истрорумънски.Всъщност тя е дериват от frumos!
                      Молдовският герой:
                      sigpic

Comment

Думата я има и в мегленорумънски и в истрорумънски.Всъщност тя е дериват от frumos!
                        На мен muşat ми изглежда като отделна дума, но нямам основание да не Ви вярвам.
                        От какви по-точно карти се интересувате?Имам лингвистични карти само за палатализацията на лабиалните консонанти в дакорумънски,защото навремето към това бяха насочени научните ми интереси.
                        Уф, Вие директно с тежката фонетична артилерия ме подпукахте.
                        Лингвистичните ми занимания са абсолютно аматьорски и свързани най-вече с лексикалния фонд.
                        Въпреки това, ако не Ви затруднява, пуснете картите - примерът с piept бе интригуващ.
                        За власите в България и Сърбия наистина може да се отвори нова тема-имам много неща да напиша!
                        Твърдо "за".

Поздрав

Comment

[QUOTE=BGVlacha;240573]На мен muşat ми изглежда като отделна дума, но нямам основание да не Ви вярвам.

лат.formosus>пр.рум.frumos>*frumuşat>mumuşat>muşat/Tiktin;Graur/

Уф, Вие директно с тежката фонетична артилерия ме подпукахте.
                          Лингвистичните ми занимания са абсолютно аматьорски и свързани най-вече с лексикалния фонд.
                          Въпреки това, ако не Ви затруднява, пуснете картите - примерът с piept бе интригуващ.

Моите занимания мога да определя като "полу-аматьорски"/по професия съм стоматолог!-но това едва ли има някакво значение!/.За картите ще ми трябва малко време,за да ги подготвя.
                          Твърдо "за".

Бих отворил тема "Произход на власите в България и Сърбия",но много се опасявам,че АДМИНИТЕще я изтрият или заключат!Все пак живеем на Балканите,а тук всеки е по-велик от другия!
                          Европа е някъде по-назапад.ДИВИЯТ ЗАПАД...
                          sanguis romanorum

Comment

лат.formosus>пр.рум.frumos>*frumuşat>mumuşat>muşat/Tiktin;Graur/
                            Уф. Логично. Даже го има и в DEX.
                            Като оправдание: Ползвам основно http://www.vocabular.ro

Моите занимания мога да определя като "полу-аматьорски"/по професия съм стоматолог!-но това едва ли има някакво значение!/.За картите ще ми трябва малко време,за да ги подготвя.
                            За което благодаря предварително.

Бих отворил тема "Произход на власите в България и Сърбия",но много се опасявам,че АДМИНИТЕще я изтрият или заключат!Все пак живеем на Балканите,а тук всеки е по-велик от другия!
                            Европа е някъде по-назапад.ДИВИЯТ ЗАПАД...
                            Поради същите съображения, не го правя и аз.
                            Пък и като латиногласен отговарям на всички пето-колонашки клишета.
                            Т.е. предпочитам някой представител на водещата култура да го стори.

Поздрав

Comment

За интересуващите се от писмени паметници - интересна, макар и непълна, библиографска сбирка за периода XVI - XVII век,с доста фотокопия:
                              CIMEC, carte, carte veche, patrimoniu, romania, românia, catalog, colectiv, catalog colectiv, book, rare

Comment

Thorn написа Виж мнение
                                http://zhurnal.lib.ru/d/demxjanow_se.../romania.shtml
                                Според мен тази статия дава доста вероятен отговор на разисквания проблем
                                Всичко изглеждаше добре аргументирано, докато не стигнах до следния текст: "К 11 веку относятся первые исторические упоминания о наличии достаточно большого количества румынских государственных образований - долинных княжеств - на восточных склонах Карпат - Вранча, Тигечь, Кымпулунг Молдовенеск, Кодрий Херцей, Кодрий Косминулуй и Цара Шепенитулуй."
                                Някой дали може да каже откъде са почерпани тези сведения?

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Working...
                                X