Ето още една карта от Уикипедия. Според мен и тази карта не е точна, но представя някакво виждане.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Тевтонският орден
Collapse
X
-
Гост
-
Steelman написа Виж мнениеСпоред Златарски воеводството на Литовой е на запад от река Олт, а пък воеводството на Сенеслав е на изток от река Олт. Земите дадени на тевтонските рицари са в областа Цара Барсей и тази област е дадена сравнително точно на картата, защото тази област граничи на юг с Карпатите.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Освен това втората карта явно бележи развитие спрямо първата, защото намира задоволително разрешение за забележката ми относно Сенеслав и съответните различия със Златарски. Просто местоположението на воеводствата на Йоан и Фаркаш е променено, като се поставени в Северинския банат и така територията, дадена на хоспиталиерите, остава компактна, а владенията на Сенеслав отново са западно от Олт.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Ги, възможно е земите, които са дадени на хоспиталиерите от крал Бела IV, да са граничели с Дунав или границата да е била съвсем близо до Дунав, но аз писах по-горе, че според мен земите дадени на тевтонските рицари от крал Андраш II през 1211 г. са в областа Цара Барсей (наричана и Burzenland) и според мен Цара Барсей на юг граничи с Карпатите, тоест аз приемам, че Цара Барсей е на север от Карпатите. Има и мнения, че Цара Барсей е от двете страни на Карпатите. Според мен, а и според втората карта, земите дадени на хоспиталиерите са различни от земите, дадени по-рано на тевтонските рицари.
Comment
-
Steelman написа Виж мнениеГи, възможно е земите, които са дадени на хоспиталиерите от крал Бела IV, да са граничели с Дунав или границата да е била съвсем близо до Дунав, но аз писах по-горе, че според мен земите дадени на тевтонските рицари от крал Андраш II през 1211 г. са в областа Цара Барсей (наричана и Burzenland) и според мен Цара Барсей на юг граничи с Карпатите, тоест аз приемам, че Цара Барсей е на север от Карпатите. Има и мнения, че Цара Барсей е от двете страни на Карпатите, но никой освен теб не твърди, че границата на Цара Барсей на юг е Дунав. Това е видно от двете карти. Според мен, а и според втората карта, земите дадени на хоспиталиерите са различни от земите, дадени по-рано на тевтонските рицари.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Според мен през 1211 г. земите, които са едновременно и на изток от река Олт и непосредствено граничат на юг с река Дунав, не са били подвластни на унгарския крал и затова не мога да приема, че унгарския крал през 1211 г. е дал на тевтонците земи, които са граничели на юг с река Дунав. Когато постнах по-горе 2 карти от Уикипедия, аз изрично казах, че според мен те не са съвсем точни и коректни.
Comment
-
Steelman написа Виж мнениеhttps://www.lib.utexas.edu/maps/hist...urope_1210.jpg
Според мен през 1211 г. земите, които са едновременно и на изток от река Олт и непосредствено граничат на юг с река Дунав, не са били подвластни на унгарския крал и затова не мога да приема, че унгарския крал през 1211 г. е дал на тевтонците земи, които са граничели на юг с река Дунав. Когато постнах по-горе 2 карти от Уикипедия, аз изрично казах, че според мен те не са съвсем точни и коректни.
https://www.lib.utexas.edu/maps/hist...anean_1204.jpgA strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
За картите от Уикипедия мога да кажа, че втората според мен е неточна, относно показването на земите, които са дадени на тевтонските рицари и не мога да кажа дали е неточна относно показването на земите, които са дадени на хоспиталиерите.
Comment
-
Един допълнителен щрих към престоя на тевтонците в Трансилвания е фактът, че те отделят техните земи (т.нар. Бурценланд) от църковната юрисдикция на епископа на Трансилвания, поставйки земите си директно под тази на папата в Рим (Дем.Ал. РХ, 100). Това всъщност е напълно нормален акт за военномонашески орден (в този период те често влизат в разпри с поместните църковни власти), което ме навежда на мисълта, че Андраш II използва това просто като повод, за да ги прогони.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Интересни са и техните така наречени укрепени църкви, например Tartlau(Прежмер).
Comment
-
Steelman написа Виж мнениеЗа картите от Уикипедия мога да кажа, че втората според мен е неточна, относно показването на земите, които са дадени на тевтонските рицари и не мога да кажа дали е неточна относно показването на земите, които са дадени на хоспиталиерите.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Навсякъде, където съм чел за даването от крал Андраш II на земи на тевтонските рицари през 1211 г., е описано, че тези земи са в Трансилвания, а Трансилвания е на запад и на север от Карпатите.
Comment
-
Steelman написа Виж мнениеНавсякъде, където съм чел за даването от крал Андраш II на земи на тевтонските рицари през 1211 г., е описано, че тези земи са в Трансилвания, а Трансилвания е на запад и на север от Карпатите.A strong toun Rodez hit is,
Comment
-
Гост
Теоретически е възможно да се допусне, че след като тевтонските рицари са се настанили през 1211 г. в Цара Барсей, че тевтонските рицари са имали амбицията да разширят териториите, които са владели и не е изключено да са искали да християнизират част от езичниците, живеещи в непосредствена близост на изток и на юг. На няколко места в някои публикации се прокрадва теза, че унгарския крал им е обещал автономия върху земите, които те евентуално завладеят от съседите на кралството. Но нямам информация дали тевтонските рицари са завладели трайно земи на юг от Карпатите. Така или иначе, според мен през 1211 г. тевтонските рицари са получили от краля единствено земите на Цара Барсей, които са в Трансилвания, а дали впоследствие са завладели и други земи - това за мен е неясно и нямам такава информация. Ето и четири съвсем популярни източника, които съм чел. Първи източник - история на Унгария от Peter Sugar и Peter Hanak. Втори източник: www.mek.niif.hu/01900/01955/html/index1.html.
Третия източник - вече съм го показвал : www.imperialteutonicorder.com/
Четвърти източник: Трансилвания и трансилванските саксонци от Конрад Гюндиш.
Мисля че Гюндиш е голям капацитет и може да се гледа сериозно на това, което той пише.
Comment
-
Гост
Сега мисля, че разбирам какъв е възможния аргумент на Уикипедия за това, че според втората карта от Уикипедия земите на тевтонските рицари (в днешна Румъния) през периода 1211-1225 г. са посочени от двете страни на Карпатите. Възможен аргумент е това, че според статия в Уикипедия след 1211 г.(не се посочва кога точно), тевтонските рицари са започнали експанзия извън пределите на кралството. За нещо такова загатва и Гюндиш. Гюндиш пише, че по онова време е била планирана експанзия отвъд Карпатите в югоизточна посока и тази експанзия е била според автора с цел за християнизиране на населението отвъд Карпатите и тази експанзия е трябвало да бъде осъществена преди всичко под върховенството на унгарската корона, но и Гюндиш, в труда си "Трансилвания и трансилванските саксонци", не казва дали са завладени нови земи отвъд пределите на кралството или не.
Comment
Comment