If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Освен това е било твърде рисковано - Мурад I, падишахът (мир на праха му!) нямаше да остави франкските неверници така безнаказано да си вършат беззаконията точно под носа му.
по-скоро бай ти Евренос бей, там му е на него бащиния и той коли и беси до към 1413 г.
Сега ми попадна сведението, че през 1355 г. папа Инокентий VI пише писма до много сръбски велможи, между които е и Палман, началникът на германските наемници в сръбския двор. Каталани не са споменати, макар и от друга страна писмата да са изпратени 25 години след битката при Велбъжд.
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
По-горе се споменава, че "каталан" в някои райони на Албания означава "чудовише". Думата обаче се среща и в някои български диалекти със значение "лош, лют, мъчител, бездушник" - Найден Геров, Речник на българския език, т.2, с. 353.
Лично за мен обаче е по-интересно дали има връзка с турската дума "катил" - "убиец".
Лично за мен обаче е по-интересно дали има връзка с турската дума "катил" - "убиец".
Турската дума е всъщност арабска, от коренът к-т-л и привидно няма никаква връзка между каталаните на Балканите и катил, която е влезнала през османския в българския. Обаче се зачудих дали по-преди това арабухите на Пиренейския полуостров не са им лепнали това име?
Турската дума е всъщност арабска, от коренът к-т-л и привидно няма никаква връзка между каталаните на Балканите и катил, която е влезнала през османския в българския. Обаче се зачудих дали по-преди това арабухите на Пиренейския полуостров не са им лепнали това име?
Кой знае. Дето има една приказка "бог и етимолог могат всичко".
По-горе се споменава, че "каталан" в някои райони на Албания означава "чудовише". Думата обаче се среща и в някои български диалекти със значение "лош, лют, мъчител, бездушник" - Найден Геров, Речник на българския език, т.2, с. 353.
Изобщо, дето вика Делията, само хубави спомени са оставили каталаните. Стан, проблем ли е да постнеш в кои точно диалекти се среща думата?
каталанац, каталанин, кътъланец, кателанец - лош човек, мъчител
изкътъланчвам - ставам лош, развращавам, развалям (силистренско)
каталанско ядене - прекалено много, освинване (странджа)
Да подиш ва каталанеца! - да отидеш в пъкъла
Да връви по цигани и по каталани! (тетевенско)
Да те карат кателане! (пловдивско)
Колко интересно, на мен директно ми напомня за опустошенията на каталанската войска в Тракия. Последната област, без да влизаме в излишни спорове, по това време е изцяло под византийска власт, но с голямо българоезично население. Как е стигнал обаче термина до тетевенско, силистренско и Македония, може само да се гадае...
Това обаче се вписва ужасно добре в общата картинка, която представлява войската на Рюдигер Блум в очите на съвременниците от Атлантика до Черно море. Всъщност много сполучлив пра-образ на конквистадорите (които, разбира се, са предимно кастилски поданици) - от военноисторическа гледна точка - амфибийна бойна сила - сражаваща се почти еднакво умело по суша и море, автономна армия с държавнотворчески заложби. Имам един доклад от началото на тази година по въпроса, бих могъл да го пусна като статия, ако някой ми даде идея къде.
Колко интересно, на мен директно ми напомня за опустошенията на каталанската войска в Тракия. Последната област, без да влизаме в излишни спорове, по това време е изцяло под византийска власт, но с голямо българоезично население. Как е стигнал обаче термина до тетевенско, силистренско и Македония, може само да се гадае...
Това обаче се вписва ужасно добре в общата картинка, която представлява войската на Рюдигер Блум в очите на съвременниците от Атлантика до Черно море. Всъщност много сполучлив пра-образ на конквистадорите (които, разбира се, са предимно кастилски поданици) - от военноисторическа гледна точка - амфибийна бойна сила - сражаваща се почти еднакво умело по суша и море, автономна армия с държавнотворчески заложби. Имам един доклад от началото на тази година по въпроса, бих могъл да го пусна като статия, ако някой ми даде идея къде.
За мен само македонското село е изненада, щото е много на север. Ако беше някъде в солунско, драмско, костурско - да, ама скопско!? Ама братята, както знаем са си малко бамбашката, при тях логика няма и нито се водят, нито се карат. Кой знае пък може и някоя малка група да се заселила там като наемници при сръбските им газди, та името да е останало. Иначе няма проблем, една дума с регионален произход да се разпространи и в отдалечени територии. Българите са си щъкали - какъв е проблемът войнуци от тетевенско, да са карали службата заедно с войнуци от Странджа и да са я научили от тях. Като се върнали по родните си села я ползвали, а местните келеши веднага я лапнали като топъл хляб щото била много куул.
За мен само македонското село е изненада, щото е много на север.
Абе да не излезе, че е от хората на Иса Пранги, бащата на Гази Евренос бей, когото някои изкарват каталан . Въпросният татко на Евренос е погребан в един царвечак между Радовиш и Конче. А иначе с. Каталаново се намира и в Русия е на цвък
Имам един доклад от началото на тази година по въпроса, бих могъл да го пусна като статия, ако някой ми даде идея къде
Абе да не излезе, че е от хората на Иса Пранги, бащата на Гази Евренос бей, когото някои изкарват каталан . Въпросният татко на Евренос е погребан в един царвечак между Радовиш и Конче. А иначе с. Каталаново се намира и в Русия е на цвък
В тази връзка, близо до Троян има местност Аламанка. Кой знае откъде се е пръкнал този топоним.
Comment