Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-общо за рицарите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Багатур, чак сега видях поста ти, така че съжалявам за забавянето в отговора - тъй като обсъждаме Средновековието, при това, най-вече Европейското, то именноза този период се отнася цитираната част от моя пост. Естествено, че през Атничността има организирана пехота (не само римската), но всичко това запада (най-вече по социално-икономически причини) през Средновековието.
    Инак, да, в Азия нещата са малко по-различни - особено в Китай.

Comment

а някой да знае кога се появяват японския еквивалент на рицарите?
      ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Ако за еквивалент на рицарите могат да се считат самураите, то накратко:
        В 10-12 век в Япония се сформира военно съсловие- самураи. Самата дума самурай произхожда ат глагола сабурау- служа, охранявам и първоначално значи личен слуга. Към 10 век така започват да наричат професионалните войници от невисоко звание. Войните, които принадлежат на висшите слоеве на обществото се наричат буши. Със времето обаче думата самурай напълно измества думата буши. Към края на 17 век самурай се нарича всеки, който има право да носи два меча, с изключение на най-висшите рангове- даймьо.
        Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!

Comment

а понеже не съм особено запознат с историята на Япония в античността някой да драсне нещичко(може и в отделна тема)
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

araslan, кажи какво по-конкретно те интересува, развитие на въоръжението, по-известни войни или просто обща история?
            Не оръжията,а хората убиват. И да не забравямe, че войната е нещо наистина ужасно!

Comment

за развитие на въоръжението май сме говорили в различна тема. на мен също би ми било полезно да науча повече за японската история, макар най-общо да съм запознат с нея. Но ако мога да те помоля, не изпадай в събитийност, както прави онзи пич с осмаската история - годините и битките са хубаво нещо, но много по-важни и интересни са процесите и тенденциите(политически, икономически, социални), според които се развива една държава и едно общество

Comment

мен ме интересуват повече войните с китай и корея.за войната с кубилай знам1 път четох статия в "Клуб оръжие" и там имаше кратко описание за "Божествения вятър" който 2 пъти спасява японците

Comment

Единственото сериозно нещо, което имам от този период, е една доста подробна статия за барутните войни между Китай и Виетнам в началото на 15в. Спомням си, че само китайските войници с барутни оръжия били тогава ок. 10,000, с най-разнообразни видове оръжия, от ръчни пистолети през ракети до тежки оръдия. А корейците или виетнамците, не помня вече, имали броненосец - брониран с метални плочи кораб с барутни оръдия. Страшно весели времена са били
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Виетнамците правят първия броненосец.Някакъв адмирал го измисляше ама във война с Япония мисля...

Comment

напълно съм съгласен, рицарите са атакували на групи от по 20 човека зад тях са по- леко въоръжени конници/оръженосци, конни сержанти и конни арбалетчици/. Пехотата ако не се включи и тя в мелето, седи статично в линия и пази бойния ред. Припровал на конната атака конницата може би се е изнасяла зад пехотата / Копиеносци и стрелци / и се е подготвяла за нова атака. Може би това е било тактическия замисъл на средновековната тактика. Тоест конницата атакува , а пехотата /не обучена да маневрира както античната пехота в строй/ пази линията и осигурява престрояването на конницата за повторна атака.[QUOTE]

Comment

Araslan написа
                        мен ме интересуват повече войните с китай и корея.за войната с кубилай знам1 път четох статия в "Клуб оръжие" и там имаше кратко описание за "Божествения вятър" който 2 пъти спасява японците
                        Първото нападение на монголите е лесно отблъснато от войските на Hojo(това по-скоро е бил разузнавателен набег), при второто Източната армия-100 000 монголи и корейски поддържащи части е спряна на брега главно заради стената, построена от японците на залива(не помня точно кой беше) срещу Корейския проток.На тяхна помощ идва Южната армия-150 000 китайски помощни войски,превозвани от транспорти, но цялата флота е потопена от "камикадзе"-морските тайфуни.Късмет :shrug:

Comment

Araslan написа
                          Виетнамците правят първия броненосец.Някакъв адмирал го измисляше ама във война с Япония мисля...
                          Корейците го правят по време на Имдинската война(1592-3) с японците(когато Тойотоми Хидейоши се мъчи да завземе Корея,а после и Китай-мобилизира 150 000 бойци и над 700 кораба).Мяза на костенурка (така се е и казвал kobukson-"turtle ship") с остри шипове на корпуса(против абордаж) и оръдия.Тоз адмирал Yi Sun-sin го изобретява на база по-стари модификации от 1414г.Та той унищожава напълно японския флот при остров Хансон на 9 юли 1592г.
                          Ако искате повече информация за тази война:

Ето и снимка на кобуксон
                          Attached Files

Comment

:1087: корейците де и аз не знам от къде ми хрумнаха тези виетнамци :1087:

Comment

Imperial написа
                              Е, явно просто нямаш никакво понятие от китайска история...
                              Не че е осъдително, повечето европейци наистина забравят, на Изток са се водили съвсем не по-малко кървави войни.
                              Китай например въобще не е някаква статична държава, доста е менил формата и размерите си и като се има предвид колко му е дълга историята...
                              Да не говорим за развитието на огнестрелното оръжие, още в началото на 15 в. има една доста сериозна война с Виетнам, при която с огнестрелно оръжие са въоръжени поне 20 000 души от двете страни. И то - c най-разнообразни видове, оръдия, ракети, ръчно...
                              Мисля, че би било удачно, скоро, да пусна нова тема за древната китайска история...
                              Когато на Балканския полуостров са живяли в класическата антична епоха, китайците са живели в своето Средновековие...
                              Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

Comment

тежка конница

искам да питам въоръжението,предмствата и недостацатите и разликите
                                между тежката конница и паладинита
                                Силна армиа,здрави крепости,добра инфраструктора-Добре дошъл в Персия!

Comment

Working...
                                X