Продажбата на Аляска - Текст на оригиналното съглашение

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Thorn
    ветеран
    • Aug 2005
    • 7760

Blackwolf написа
    Явно са били достатъчно умни да разберат какво им трябва. Като маорите, които в един момент започват да дават на европейските екипажи да слизат на брега за храна и вода само срещу пушки.
    Иначе те са едни от малкото индинци, които започнали да обработват метал. Мед изглежда още в доконтактния период, после и желязо. Поне ножовете сами си ги правели.

[ATTACH=CONFIG]27333[/ATTACH]

Желязото хубаво са го обработвали, ама ми се струва, че не са го добивали, а са преработвали железни предмети, придобити от белите. Колкото до ум - никой не им го отрича. Но при нивото, което са имали, колкото и да са били умни и войнствени, нямали са никакъв шанс ако някоя модерна държава се заеме серизно с тях. Не само велика сила като Русия, която просто си е имала достатъчно други проблеми, че да воюва сериозно с някакви диваци на гъза на географията, но от средата на 19 век дори такива относително слаби военно държави като Чили и Аржентина, успяват да се справят с арауканите и с патагонците, които са били още по-впечатляващи противници.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

• Amazon
      Нередовен
      • May 2006
      • 7016

Торн написа
      Желязото хубаво са го обработвали, ама ми се струва, че не са го добивали, а са преработвали железни предмети, придобити от белите.
      И аз си помислих същото като видях снимките. Вероятно остриета от харпуни на китоловци, или стари пики.
      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Stan
        ветеран
        • Mar 2009
        • 1758

Така, като ги гледам тези ножове, по-точно ками, особено най-долната, имам чувството че за прототипи са използвали ножици. Явно попадналите при тях железни ножици не били използвани по предназначение (то пък и какво ли да режат с тях?), но се усетили, че ако увият дръжката с кожа, става много хубава кама. След това като усвоили ковачеството, започнали да правят ками, като имитират и постепенно стилизират оригиналите, демек ножиците.

Comment

• Blackwolf
          редовен
          • Mar 2013
          • 249

Amazon написа
          Каква е съдбата на тази толкова развита цивилизация? Има ли няккой оцелял до днес? В уикито пише че са се споминали от дребна шарка.
          Живи и здрави са си и си живеят добре (от нас по-добре при всички случаи, и от руснаците по-добре).
          Last edited by Thorn; 26-11-2014, 13:06.

Comment

Working...