Amateur написа
Причините Русия да загуби тази война са няколко.Като най-важни аз определям -изостаналостта на руското оръжие и тактика-уставите не са били променени от 1812-та.По това време в руската армия е имало 38 вида различни огнестрелни оръжия-това означава различни калибри, а оттам и трудно унифициране на куршумите-т.е. неспособност на полка.Това е едната беда, другата беда е че в Европа още от 1818 година започват да навлизат капсулните оръжия, а през 40-те години се появяват и нарезните пушки с капсулен механизъм.По-него време в Русия все още масово е било кремъчното оръжие.Само за протокола ще спомена , че по време на преглед в един от казашките полкове през 1855 година се оказва, че те имат все още на въоръжение образци оръжия произведени преди 1800-та година-т.е. от преди реформите на Александър Първи-моля не го бъркайте с Александър Втори.
Втора причина за загубата на войната от Русия аз слагам абсолютното некадърно командване на главнокомандващият княз Меншиков-фактически той изтегля Кримската армия без да даде нито едно сражение на Експедиционният корпус на съюниците който наброява 62 000 души..Севастопол остава само с гарнизонът си от 32 000 души 80% от които са моряците от Черноморският флот.Главнокомандващ отбраната е адмирал Нахимов, който след смъртта си е наследен от полк.Едуард Тотлебен-познато име нали.Фактически тези двама души правят невъзможното и накрая когато вече е ясно че Севастопол ще падне Тотлебен изтегля през нощта армията.През всичките тези години мекерето Меншиков седи отстрани със 60 000 души гледа сеира.
Та Албирео е абсолютно прав за безсъдържателните изречения на някой от пишещите тук.Много хора четат форума-включително и аз- и се смеят на подобни изцепки.Има доста литература по въпроса и някой ако иска да пише нека първо да види другите какво са написали-французи,англичани,турци и руснаци по въпроса.
Comment