Така, пускам тая тема по следните причини. Наскоро четох нещо за лорд Раглан, командващия англичаните на Крим. Та покрай другото ми направи впечатление, че горе-долу знам единствено съюзническата гледна точка в тази война. И прави впечатление, че войната, макар и между основните сили в света по това време, носи един такъв изолационен характер - бойните действия се съсредоточават около Севастопол, двете страни изпращат сравнително малки армии (спрямо ресурсите си) и накрая след падането на Севастопол всички се разотиват. Като че ли никой не е бил сигурен, че е искал въобще да почва тази война и всички са доволни когато успяват да я приключат тихомълком.
От руска страна поне аз съм засичал съвсем малко информация. Та ми се иска, ако някой знае повече (може би виталий), нека да опише по-подробно военните и политическите цели на Русия първо (за какво е започнала тя войната), после конкретните военни планове (дали концентрирането на вниманието върху Крим е било случайно или е имало някаква причина, както и дали е замисляно разщиряването на войната в други театри) и всъщност въобще цялостното настроение на Русия към тоя епизод
От руска страна поне аз съм засичал съвсем малко информация. Та ми се иска, ако някой знае повече (може би виталий), нека да опише по-подробно военните и политическите цели на Русия първо (за какво е започнала тя войната), после конкретните военни планове (дали концентрирането на вниманието върху Крим е било случайно или е имало някаква причина, както и дали е замисляно разщиряването на войната в други театри) и всъщност въобще цялостното настроение на Русия към тоя епизод
Comment