Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кримската война

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Amateur написа
    Тогава Руския император неможе да прехвърли своите елитни войски за война с Турция.
    Е тук вече не издържам.Какви елитни войски?Къде ги видя?
    Причините Русия да загуби тази война са няколко.Като най-важни аз определям -изостаналостта на руското оръжие и тактика-уставите не са били променени от 1812-та.По това време в руската армия е имало 38 вида различни огнестрелни оръжия-това означава различни калибри, а оттам и трудно унифициране на куршумите-т.е. неспособност на полка.Това е едната беда, другата беда е че в Европа още от 1818 година започват да навлизат капсулните оръжия, а през 40-те години се появяват и нарезните пушки с капсулен механизъм.По-него време в Русия все още масово е било кремъчното оръжие.Само за протокола ще спомена , че по време на преглед в един от казашките полкове през 1855 година се оказва, че те имат все още на въоръжение образци оръжия произведени преди 1800-та година-т.е. от преди реформите на Александър Първи-моля не го бъркайте с Александър Втори.
    Втора причина за загубата на войната от Русия аз слагам абсолютното некадърно командване на главнокомандващият княз Меншиков-фактически той изтегля Кримската армия без да даде нито едно сражение на Експедиционният корпус на съюниците който наброява 62 000 души..Севастопол остава само с гарнизонът си от 32 000 души 80% от които са моряците от Черноморският флот.Главнокомандващ отбраната е адмирал Нахимов, който след смъртта си е наследен от полк.Едуард Тотлебен-познато име нали.Фактически тези двама души правят невъзможното и накрая когато вече е ясно че Севастопол ще падне Тотлебен изтегля през нощта армията.През всичките тези години мекерето Меншиков седи отстрани със 60 000 души гледа сеира.
    Та Албирео е абсолютно прав за безсъдържателните изречения на някой от пишещите тук.Много хора четат форума-включително и аз- и се смеят на подобни изцепки.Има доста литература по въпроса и някой ако иска да пише нека първо да види другите какво са написали-французи,англичани,турци и руснаци по въпроса.
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

    Comment


      #32
      Парабелум, ан мен ми се струва, че главната причина за поражението на Русия се крие в безнадеждно изостаналата й индустриализация спрямо другите Велики Сили. През периода 1815-1850 Русия се превръща от най-големия производител и износител на чугун в света, в страна вносител. Към 1850 САЩ имат 8500 км. железопътни линии, Русия малко над 500, като южно от Москва няма нито една жп линия! Сещай се как се докарват подкрепления от хора и материали по чудната руска пътна мрежа през степта.
      Естествено, цялата тази изостаналост се отразява и на състоянитео на армията , както ти отбелязваш. Разбира се това не може да си проличи веднага и през 1848 всичко още изглежда наред. Но идва една по-сериозна война различна от "полицейските акции" и тогава всичко лъсва с пределна яснота.
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

      https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

      Comment


        #33
        Добавка

        Копирам Ви малко информация за размисъл.
        Който прочете, ако може да мисли ще разбере за каво става дума.





        Comment


          #34
          Знаем го този сайт, попрегреждали сме материалите от там. Имам малко съмнния относно данните за френската армия, но ще си проверя моите изтчоници. Както и да е. И какви са изводите? Да не би да показват нещо различно от написаното от мен или Парабелум. Нали си даваш сметка, че цифрите изнесени в този сайт са за общата численост на армията, а не на реалните размери на експедиционните корпуси.
          А какво ти говори факта, че Франция и Англия могат по-лесно да снабдяват войниците си в Крим, отколкото руснаците в собствената им страна?
          Пол Кенеди цитира едно изказване на Великия княз Константин Николаевич : "Ние не трябва повече да заблуждаваме себе си. По-бедни и по-слаби сме от първокласните сили и още по-бедни не само с материални, но и с човешки ресурси по отношение на администрацията"
          Recalibrating my lack of faith in humanity...

          https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

          Comment


            #35
            Малък коментар

            Аз лични не вярвам на този саит, поради само една единствена причина : официална руска пропаганда е.

            Но, там се признават редица неща:
            1. Огромната обем войска. По-това време та чак до 1905 г. в Русия господства идеята, че превъзходството в обем войска е основния фактор за победата.
            2. Доказва, че независимо от отношенията си с Прусия и Австро-Унгария, те дефакто "сковават" основните сили на империята. Съюзните договори с тях неструват и пет пари. Те са в основата на поражението на Руската империя.
            3. качеството на оръжието и обучението на войската по това време се проявяват най-вече във флота. В море е необходимо както техническо превъзходство така и професионална подготовка.

            Този сайт показва защо император Николай I, вярва че ще завладее балканите и проливите.
            И ще пренесе своята столица от Петербург на Босфора.

            В България и българските вестници много рядко и много малко се говори за РУСКАТА ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА НА БАЛКАНИТЕ, В ТОВА ЧИСЛО И ТАЗИ ПОЛИТИКА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ.

            Това показва и истинските причините за войната от 1877-1878.
            Кримската война и последвалата Първа световна война са еднакво неуспешни войни за Русия, защото заветната цел сбъдване на теорията за ТРЕТИЯ РИМ не се реализира.
            И двете войн и дават голямо отражение върху нас Българите.


            Относно снабдяването на армиите с провизии: отговор на този въпрос е дал Наполеон. Той твърди : Преди да се научиш да воюваш, трябва да се научиш да се снабдяваш. По море и с кораби е най-бързия и ефективен начин на снабдяване и в ден днешен. Особенно в големи размери.
            По всякакви други пътища включително и жп-линии е бавно.


            Поздрави

            Comment


              #36
              Parabellum написа
              ...Втора причина за загубата на войната от Русия аз слагам абсолютното некадърно командване на главнокомандващият княз Меншиков...
              Даа, самите братушки си го признават. Един много добър източник е книгата на Евгений Тарле "Крымская война", която може да се види ТУК.

              Разбира се, "Севастопольские рассказы" на младия Толстой също са превъзходни; самият той е бил артилерийски офицер по време на войната
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

              Comment


                #37
                albireo написа
                Парабелум, на мен ми се струва, че главната причина за поражението на Русия се крие в безнадеждно изостаналата й индустриализация спрямо другите Велики Сили. През периода 1815-1850 Русия се превръща от най-големия производител и износител на чугун в света, в страна вносител. Към 1850 САЩ имат 8500 км. железопътни линии, Русия малко над 500, като южно от Москва няма нито една жп линия!
                Спор няма това е фактор номер едно, който лека-полека след войната Александър Втори се опитва да оправи.

                Amateur написа
                .
                Доказва, че независимо от отношенията си с Прусия и Австро-Унгария, те дефакто "сковават" основните сили на империята. Съюзните договори с тях неструват и пет пари. Те са в основата на поражението на Руската империя.
                Това пък къде го прочете?Никъде в литературата било то Западна или Руска не пише за сковаване на основни сили от Австрия и Прусия.по това време Русия води война на ЧЕТИРИ ФРОНТА-Кримски,Кавказки,Балтийски и Тихоокеански, като основни са първите три.С победите си в Балтика,Кавказ и Камчатка, Русия успява да всее раздор сред съюзниците, които са се надявали на лесна победа-т.е. войната се затяга и вероятността да бъде спечелена от Запада намалява с всеки изминат ден-тук е мястото да припомня, че според руските мобилизационни регистри от 1853 година, Русия е разполагала с 1 513 000 армия, която е разположена както следва Крим 90 000 ,Кавказ до 50 000,Балтика-25 000, Петропавлоск на Камчатка 2 000 души гарнизон.Останалата част от армията както следва да се заключи е във вътрешността на страната-опита от 12-та година е бил пресен.Изведнъж се оказва, че въпреки подготовката си Съюзниците са обезкървени.Една щастлива случайност им помага може би им помага-смъртта на Николай Първи.Новият император Александър Втори решава също да потърси мир, защото вижда, че Руската икономика не може да обезпечи успешното водене на война.Никъде в литературата не се споменава,че Австрийци и Прусаци са били готови да нахлуват едва ли не в Русия и тя затова е прехвърлила едва ли не цялата си армия на Западната граница.Просто армята й е разпиляна във вътрешността й и невъзможността й да я придвижи бързо и в срок на бойното поле я принуждава да търси мир

                Amateur написа
                . качеството на оръжието и обучението на войската по това време се проявяват най-вече във флота. В море е необходимо както техническо превъзходство така и професионална подготовка.
                Напротив флота е най-изостанал от всичките родове войски, благодарение на морските мини Русия успява да възвърне донякъде статуквото, но това е при отбрана-спомни си морските битки за Севастопол,Кронщадт Сваеборг и Кинбурн-благодарение на морските минни заграждения, които за първи път в историята се слагат Севастопол не е атакуван от море, а приКронщадт, Сваеборг и Кинбурн руснаците постигат едни от най-зрелищните морски победи и аз съм склонен да предположа, че именно тези победи карат Съюзниците да търсят мир

                Amateur написа
                Този сайт показва защо император Николай I, вярва че ще завладее балканите и проливите.
                И ще пренесе своята столица от Петербург на Босфора.
                Това е мечтата на неговата баба Екатерина, по-скоро тя е вярвала и е щяла да го направи

                Amateur написа
                В България и българските вестници много рядко и много малко се говори за РУСКАТА ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА НА БАЛКАНИТЕ, В ТОВА ЧИСЛО И ТАЗИ ПОЛИТИКА СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ.
                Тук си прав


                Amateur написа
                Относно снабдяването на армиите с провизии: отговор на този въпрос е дал Наполеон. Той твърди : Преди да се научиш да воюваш, трябва да се научиш да се снабдяваш. По море и с кораби е най-бързия и ефективен начин на снабдяване и в ден днешен. Особенно в големи размери.
                По всякакви други пътища включително и жп-линии е бавно.
                Абослютно грешно твърдение.За Франция Наполеон е бил прав но отчасти-влаковете тогава са вдигали едва 20-30 км/час, по време на Кримската война локомотивите на английският инженер Томпсън вдигат вече 120 км/час и това е бил най-бързият начин за предвижване на войски и техника към района на бойните действия.Ако Русия реши да снабдява Крим с кораби, то те трябва да заобиколят цяла Европа и като стигнат до Босфора ще си останат там-ако преди това англичаните и французите не са ги унищожили в Ламанша.За Русия , както и за всички Европейски народи най-бързият начин за предвижване на войски е железницата.След войната през 60-те години е построена жп.лнията С.Петербург-Москва, където още тогава влаковете са пердашели с 80-100км/час.Жп. линията е била двойна-още тогава руснаците добре са сетили как да го направят-демек да няма задръствания.В днешно време с малк поправки на тази линия влаковете вече пердашат със 180км/час.В онези време добре са го мислили инженерите.
                Last edited by Parabellum; 14-01-2006, 06:25. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                Comment


                  #38
                  Добавка

                  Към коментарите на парабелум мога да добавя следното :

                  Цитат : .....че според руските мобилизационни регистри от 1853 година, Русия е разполагала с 1 513 000 армия, която е разположена както следва Крим 90 000 ,Кавказ до 50 000,Балтика-25 000, Петропавлоск на Камчатка 2 000 души гарнизон.Останалата част от армията както следва да се заключи е във вътрешността на страната-опита от 12-та година е бил пресен.......

                  Отговор : Стара максима е, че там където е монарха се намират и най-качествените му войски. Качествени войници и най-добро оръжие. Обикновенно се наричат Гвардейски полкове. Огромните казарми при Виена, Подсдам, Петербург, Истанбул доказват това.
                  Никой от елитната руска армия не мърда от Петербург, това за 25 000 в Балтика - следва да се военноморски и други помощни части. Не сухопътната войска. Невярвам в зоната на Петербург ако има под 250 000 войника. При това най-добре въоръжените и най-подбраните.
                  В Кралство Полша е концентрирана основната част от Руската войска. Тя е за пряка война с Прусия и Австро-Унгария. освен това Полша е размирна зона - последно през 1930-1933 г. с 200 000 руска армия , ( не се сещам в момента кой руски фелдмаршал ) разгроми полското възстание. Тази войска не е мърдала от Полша и вероятно даже с годините там е увеличена по-обем. Факт е, че Австрия подготвя в областа Галиция 50 000 корпус за война с Русия и това е основен фактор руснаците ( 80 000 войника ) да свалят обсадата на Силистра.

                  Цитат :
                  .....Напротив флота е най-изостанал от всичките родове войски, благодарение на морските мини Русия успява да възвърне донякъде статуквото, но това е при отбрана-спомни си морските битки за Севастопол,Кронщадт Сваеборг и Кинбурн-благодарение на морските минни заграждения,......

                  С това съм съгласен. Но изоставянето във флота е повече от явно.
                  Това е периода когато се появяват нови конструкции кораби - по-бързи, с елементи на брониране и т.н... . Самия факт, че при Синоп са разгромени Турските кораби, а единствения Английски кораб там - успява да избяга, доказва изостаналост в качеството на руския флот.
                  ФЛОТА НЕ Е ОТБРАНИТЕЛНО ОРЪЖИЕ - ТОВА Е ОРЪЖИЕ ЗА АГРЕСИЯ.
                  ФЛОТ НЕ СЕ СТРОИ ЗА ОТБРАНА - САМО ЗА АГРЕСИЯ.
                  За отбрана се строят брегови укрепления, с брегови артилерийски батареи и минни заграждения.

                  Цитат :
                  ....Това е мечтата на неговата баба Екатерина, по-скоро тя е вярвала и е щяла да го направи .....

                  Не е мечтата на Екатерина II. Това е теорията за третия Рим.
                  Тя е създадена от един монах около 1350 г.
                  Възприета е като основна Руска доктрина, но без възможност за реализиране с Провъзгласяване на великия московски княз Иван Грозни за ЦАР. това е 1547 г.
                  След успехите на Екатерина II, става реална тази възможност.
                  Русия прави три неуспешни опита за реализация на тази идея.
                  Това са неуспешните войни с турция :
                  1806-1812
                  1853-1856 Кримската
                  1914-1917 Световната война
                  Едва през 1945 г. Сталин можеше да реализара тази идея, но той има съвсем други планове и това не го интересува.
                  Ако не знаете защо след февруарската революция от 1917 г. Керенски не прекратява участието на Русия във войната, при това при доста изгодни за Русия условия, ще ви кажа. След следват октомври 1917 и Бресткия мирен договор от 1918 г.

                  Цитат :
                  ......След войната през 60-те години е построена жп.лнията С.Петербург-Москва, където още тогава влаковете са пердашели с 80-100км/час.Жп. линията е била двойна-още тогава руснаците добре са сетили как да го направят-демек да няма задръствания .......

                  В Русия по-това време ( по не аз незнам ) да е имало влакове.
                  Крим не е основна точка или линия и ден днешен.
                  Незнам и колко са била като км железници в европа.
                  Освен това железницата струва и много пари - едно да я построиш, второ да я поддържаш.
                  Знам, че БАМ е строена от 189? до 194?.
                  Че от Владивосток - Казан се е пътувало над 20 дни, сега в модерни времена само 7 денонощия.
                  И до ден днешен Морският транспорт е най-ефективен за пренос на товари.
                  Неслучайно светът е пълен с танкери и контейноровози.
                  Но чак до войната 1914-1918 г. най-ефективно е било снабдяването по-море.

                  Но сте прав, че Русия не може да снабдява войските си в Крим по море.
                  Не си мислете, че Французи, Англичани и Турци са много глупави и това не са го знаели.
                  Затова и основния им удар е по Севастопол.
                  Там където Руснаците са най-слаби и биха имали най-големи проблеми.
                  Особенно със снабдяването.

                  Поздрави

                  Comment


                    #39
                    Amateur написа

                    Отговор : Стара максима е, че там където е монарха се намират и най-качествените му войски. Качествени войници и най-добро оръжие. Обикновенно се наричат Гвардейски полкове. Огромните казарми при Виена, Подсдам, Петербург, Истанбул доказват това.
                    Никой от елитната руска армия не мърда от Петербург, това за 25 000 в Балтика - следва да се военноморски и други помощни части.
                    Напротив, Петербург квартируват само Преображенския,Измаиловският и Семьоновският гвардейски полкове-така е от времето на Петър Велики.
                    Колкото до намесата на Австрийците те прехвърлят 80 000 армя която заема Влашко и Молдова според договорът им с Турция

                    ФЛОТА НЕ Е ОТБРАНИТЕЛНО ОРЪЖИЕ - ТОВА Е ОРЪЖИЕ ЗА АГРЕСИЯ.
                    ФЛОТ НЕ СЕ СТРОИ ЗА ОТБРАНА - САМО ЗА АГРЕСИЯ.
                    Напротив при правилно боравене с флота той може да се използва и за отбрана,друг е факта, че Съюзниците в Черно море имат подавляващо превъзходство в платноходи-четири пъти , а в парофрегати -девет пъти

                    Не е мечтата на Екатерина II. Това е теорията за третия Рим.
                    Тя е създадена от един монах около 1350 г.
                    Възприета е като основна Руска доктрина, но без възможност за реализиране с Провъзгласяване на великия московски княз Иван Грозни за ЦАР. това е 1547 г.
                    След успехите на Екатерина II, става реална тази възможност.
                    Русия прави три неуспешни опита за реализация на тази идея.
                    Това са неуспешните войни с турция :
                    1806-1812
                    1853-1856 Кримската
                    1914-1917 Световната война
                    Теорията за Москва-Трети Рим е от 1465 година, когато монахът Арсений пише писмо до Великият княз Владимир, който е женен за Зоя Палеолог племеницата на последният Византийски император "Два Рима паднаха,третият стои, но четвърти няма да има"-пише монахът.Единствено Екатерина е имала мечта за възстановяването на Византия с император неиният внук Константин, докато другите императори са искали просто проливите

                    В Русия по-това време ( по не аз незнам ) да е имало влакове.
                    Крим не е основна точка или линия и ден днешен.
                    Незнам и колко са била като км железници в европа.
                    Освен това железницата струва и много пари - едно да я построиш, второ да я поддържаш.
                    Първият локомотив в Русия е построен през 1818 година от Тимофей Ефимович.Друг е въпросът, че управляващите не са обръщали внимание на този вид транспорт.А колкото до построяването на ЖП линията и поддържането й-то в Русия е било напълно безплатно-крепостничеството-то строи линията и я поддържа.Разходи има само за доставката на локомотивите и вагоните
                    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                    Comment


                      #40
                      Замотах се нещо, а бях обещал да постна една информация преди близо месец. Тя е от сайтът за Наполеон ²²² на френски, и в оригинал може да бъде намерена на napoleontrois.free.fr , сайт който както и няколко други от кръга Херодот, се правят от професионални историци и преподаватели от Франция. Надявам се да ви е интересно, защото в България иначе преобладават темите свързани с руската армия.

                      Армия на Османската империя в началото на Кримската война

                      Редовната армия (Низама) се състоял от 6 корпуса (Орду) под командването на Маршал (Мушир)
                      Всеки Орду се състоял от две дивизии под командването на дивизионни генерали (Ферик) Всяка дивизия, разбира се традиционно, се състояла от 3 бригади под командването на бригадни генерали (Хивас). Так всеки Орду бил съставен от 11 полка, от които 6 пехотни, 4 кавалерийски и 1 артилерийски.

                      Пехотата

                      Всеки полк, в епохата, бил съставен от 4 батальона по 8 роти. По регламент всеки батальон (табор) наброявал 816 офицери, подофицери и войници. Така, по разписание, всеки полк бил общо 3 265 души. Полковник(Миз Алай), Подполковник (Каймакам), Майор (Алай Еминз) / ако транскрипцията от френски не се е получила, моля за извинение, после ще погледна и в турския речник, който имам, но първо да изпреведа. /

                      Кавалерията

                      Полковете на кавалерията са били по 6 ескадрона, първи е бил съствен от конни стрелци и шести е бил от хусари, а останалите четири от улани с пики. При сражение уланите правели една единствена линия, прикривана отзад от хусарите и стрелците, което без да съм сигурен май си е турска уникалност. Всеки ескадрон би трябвало да е от 120 души, така че всеки полк бил по 736.

                      Артилерия

                      Артилерийските полкове били от по 1 765 човека общо, разделени на 11 батареи, три конни и 8 пеши, със 64 полеви оръдия и 4 планински мортири.

                      Общата численост на 1 Орду е в повечето случаи:
                      - 6 полка пехота по около 2 800 бойци или 16 800 щика общо
                      - 4 полк кавалерия по 720 души или 2 880 саби
                      - 1 полк артилерия с 1 765 артилеристи
                      Общо около 21 445 души и 68 оръдия.

                      Извън 6-те Орду, съществували и големи гарнизони във важните градове, както и специализирани инженерни и понтонни подразделения. Така редовната армия възлизала общо на около 165 880 човека.

                      Освен това всеки Орду имал своя резерв (Редиф), който се формирал в квартирите от мирно време на корпуса, под командването на Хивас. Полковете на Редифа били също разделени на батальони и роти. Ако има място за сравнение, частите на Редифа кореспондирали на Ландвера в Прусия.

                      Плюс това към Редовната и резервна армия имало и значителни контингенти от войска събирана от доброволци и племенни отряди, от различни части на империята, сред които най-прочута е арабската нередовна кавалерия. Васалите също изпращали и редовни части, като например:
                      - Регулярен корпус от Египет - 30 хиляди
                      - От Тунис - 12 хиляди
                      - Нерегулярен корпус от Сирия - 50 хилядна кавалерия
                      - Контингент от Кюрдистан - 30 хиляди пехота
                      - Контингент от Азистан (Източен Анадол) - 20 хилядна пехота
                      - Контингент от Албания - 15 хилядна пехота
                      - Мюсюлманска жандармерия (Заптии) - 12 хилядна , смесена
                      - Добруджански татари и доброволци - до 58 хилядна, смесена
                      - Баши бозук, води се че е от стари и отслужили войници, може би такава е била идеята в началото, ветеранство, до 195 хиляди(То си и значи обръсната глва, сиреч старата армейска прическа)
                      - Християни- босняци - 12 хилядна пехота
                      - Албанци-католици - 2 хиляди


                      Гарнизони на империята

                      Истанбул, под командването на султана, всъщност на Мехмед паша:
                      - 10 батальона гвардия, единия от които леки стрелци
                      - 10 редовни батальона пехота
                      - 9 батальона работници
                      - 5 полка кавалерия, 2 от които гвардейски
                      - 8 батареи гвардейска артилерия
                      - 6 батареи полева артилерия
                      - 2 полка резервна артилерия
                      - 3 полка брегова артилерия
                      - 5 батальона моряци (нещо като морска пехота)
                      - 15 000 гавази или пеша стража

                      Гарнизони по Дунав

                      - Видин - 8 000
                      - Никопол - 2 000
                      - Русчук - 5 500
                      - Силистра - 6 000
                      - Ресова - 2 000
                      - Хиршова - 1 500
                      - Мачин - 3 400
                      - Исатча - 1 800
                      - Тулча - 1 200

                      Общо 31 400 с 2 600 оръдия

                      Действаща армия под командването на Омер паша /за него трябва отделно да си приказваме/

                      - Низам - 95 хиляди
                      - Редиф - 22 хиляди
                      - Египетски части - 18 хиляди
                      - Баши бозук - 36 500
                      Общо: 171 500 с 246 оръдия

                      Резервна армия, с квартири край Адрианопол
                      - Низам - 22 хиляди
                      - Редиф - 15 хиляди
                      - Баши бозук - 12 хиляди
                      Общо: 49 000 с 80 оръдия

                      И два корпуса в Анадола:

                      На Селим паша в Алалджик
                      - Низам - 24 хиляди
                      - Редиф - 8 хиляди
                      - Баши бозук - 12 хиляди
                      Общо: 44 000 с 90 оръдия

                      На Абди паша в Ереван
                      - Низам - 28 хиляди
                      - Редиф - 12 хиляди
                      - Баши бозук - 55 хиляди
                      Общо: 95 000 с 125 оръдия

                      Накрая общата оценка на Османската армия при началото на войната е: 338 900 души с 2800 крепстни и 531 полеви оръдия. Извикания резерв и допълнителни контингенти възлиза на 500 хиляди под знамената, пардон бунчужите.

                      После мога да дам и флота!

                      Comment


                        #41
                        А в тази война русия воюва едновременно с четири държави но ми прави впечатление от това което съм прочел за тази война че дори и четири срещу един пак не могат да сломят руската мечка .

                        von Danitz Можеш ли да дадеш състава на флота на османската империя.
                        Last edited by mehanizatora; 14-04-2008, 23:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                        Comment


                          #42
                          По голямо смачкване от това здраве му кажи!Постигат ли съюзниците целите си?Превземат ли Севастопол - да?Руският черноморски флот унищожен ли е? - да. Победена ли е руската армия неколкократно в сраженията при Севастол, ако и да е приблизително равна по численост със съюзническата - да
                          П.В.

                          Comment


                            #43
                            За Русия тази война е катастрофа от където и да я погледнеш! Тя не само е разгромена военно, но и губи дипломатически всички придобивки по Източния въпрос извоювани с толкова кръв:
                            1. Лишена е от флот в Черно море и правото да укрепява бреговете му.
                            2. Губи Бесарабия с Дунавската делта - нали помним как си я връща 20г. по-късно?
                            3. Губи привилегията извоювана още от Екатерина ²² да се ползва с официален статут на покровител на православните народи в Османската империя(лишена е от мощен лост за намеса в делата на Османската империя под претекст "защита на православните".
                            4. Резултата е отказ от едностранна политика по Източния въпрос, консенсус с другите Велики сили, колективен протекторат над османлиите при това далеч не Русия е водещата!
                            Всичко това рефлектира пряко върху съдбата на българите и НОД през втората половина на Х²Хвек.!

                            Comment


                              #44
                              Всъщност от тази война и българския народ печели.Все по масовото навлизане на европейските машини и идей,евтините луксозни европейски предмети след войната значително ускоряват българското възраждане.А от друга страна Османската империя която е "победител" се превръща в открит пазар за Англия и Франция и я отслабва още повече.Естествено султанът предприема някой мерки,например нациолизиране на "Отоман Банк",увеличаване на данъците(от това увеличаване както винаги българите сме засегнати най-много) създаване на мирийска земя и др,но като цяло не ограничава ограмното влияние на Англия и Франция.
                              Нека духът ти живее и нека ти който,обичаш Тива,да прекараш милиони години ,обърнал лице към северния вятар,докато очите ти съзерцават щастието.
                              Надпис от чашата с пожелания от гробницата на Тутанкхамон.

                              Comment


                                #45
                                владетелят на шумер написа
                                Всъщност от тази война и българския народ печели.Все по масовото навлизане на европейските машини и идей,евтините луксозни европейски предмети след войната значително ускоряват българското възраждане.
                                Май не можеш да усетиш, но сам си противиречиш. Българският народ нищо не печели от тази война. Сам си го написал - евитините западни стоки до голяма степен подбиват родното производство, което по своята си същност си е полуръчно. Да не говорим, че много от занаятите са в упадък, други пък напълно изчезват. Според мен след тази война се наблюдава известен застой в развитието на българското Възраждане. Поне що се отнася до стопанската част.

                                Comment

                                Working...
                                X