„повествование за забележителни събития, забележителни вече с това, че хората са ги забелязали”
Това кратко и просто определение е наистина много хубаво, че и звучно. Интересното при него е, че поставя акцента върху забележителността и най-вече върху участието хората в тази забележителност. На мен обаче, впечатление ми прави друго. Ако оставя настрана забележителността ще мога да сведа историята до повествование за събития. Повествование ми е горе-долу ясно какво е(поне така ми се струва), тук аз го възприемам като "разказ". Дори да греша не е фатално. За мен обаче най-голям интерес представяляват събитията. Те очевидно са неразделна част от определението за история, но с тях имам проблем - не са ми толкова ясни. Какво е събитие? Очевидно най-съществената характеристика на събитието е да бъде забелязано от хората, но също толкова очевидно е, че не е единствената. И пак повтарям, какво е събитие?
Разбирането на определението за история няма как да избегне предварителното разбиране на събитието.
Събитието част ли е от миналото, събитието факт ли е? Ако е факт, исторически или физически? Ако става дума за факти, то това означава, че възниква въпросът за истината и взаимоотношението и с историята, както е зададена в определението.
P.S.
За съжаление май провалих така оформилото се поредно приключване на темата, за което се извинявам. Писах си поста преди последните намесни, но ме прекъснаха, не можах да го довърша и в крайна сметка май е морално остарял.
Comment