Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Упадъкът на град Детройт

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Така или иначе нито имигрантите сами по себе си, нито дори социалната политика, която се води (и най-вече финансовата й издръжка) са първопричина и дори може би основен фактор за това, коет се объсжда поначало в темата. Те могат донякъде да са следствие (особено социалната политика) и да действат кумулативно за ефекта върху градовете (някога процъфтяващи промишлени центрове по верме на "разгара" на индустриаланта епоха), но основната причина трябва да е друга и вероятно е свързана с прехода от индустриално към постиндустриално състояние на развитите държави.

Comment

ValBo написа
      Аз си мисля, че е крайно време нацитата да си намерят да дрънкат нещо различно на балайката си
      Това с евреите, имигрантите, циганите(негрите) се изтърка отдавна вече!

Нямам опит с преживени години в Щатите, но наци изказванията са еднакви по цял свят
      Преди време модераторът ми сподели, че в почти всички теми за концлагерите, Аушвиц, холокоста и т.н все се намира някой да вика или "Хайл!" или "Смърт на нацистите!". Ама като гледам тия лозунги вече излизат от въпросните теми и тръгват и по други.
      Тоя факт май би трябвало да стане предмет най-вече на психологическо, за да не кажа - психиатрическо, изследване.

Comment

Ние му викаме "криза на възрастта" или недоизживян пубертет, в който е присъщ бунт срещу реалности (или просто бунт за самия бунт) и някакъв начин на себеизява изтъкваща човека над другите, без особенно да се подбират средствата.
        Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
        [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
        きさまはしんでくださいませんか
        [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Е, винаги ще се намерят хора, които да предпочетат да напишат един или няколко лозунга, вместо да се опитат да се замислят по предмета на темата. Не мисля, че това е толкова фатално, а и не виждам как може да бъде избягнато. Конкретно в този случай единственото, което трябва да се спомене (но е твърде изтъркано от употреба до степен на банално изличаване, уви, без особен ефект) е, че към всяко обобщение (и към употребата на обобщения) трябва да се подхожда внимателно и предпазливо. Особено окгато става въпрос за етнически обобщения - хората са твърде разнообразни и макар в определен контекст да могат да бъдат обединявани (и да се обединяват) в групи по различни показатели (включително етнически), индивидуалните разлики в качествата (а и в житейската съдба) са с няколко порядъка по-големи.

Comment

Разбира се, че снимките (и текста) са избрани тенденциозно, но пък Детройт е най-големият символ на упадъка на американската автомобилна индустрия. Това е основната причина за тези празни сгради и пустеещи улици. Японците поизместиха янките от автомобилостроенето още преди някои от нас да се родят. Чичо Сам може не само да печели от глобализацията, както някои твърдят, но може и да губи. През 1955 г. всеки 4 от 5 коли са произведени в САЩ. Половината от тях -в Детройт. Предсавяте ли си какъв зор е било?! С изгубването на позициите си американските производители явно оставят след себе си това, което се вижда и днес в града.

Сещам се обаче за Тойота, когато отваряше завод в Кентъки преди петнайсетина години. За обявените 3000 работни места се бяха кандидатирали над 100 000 американци. Доста нали?! Намерих и сайта на тази фабрика:
            Apply for Manufacturing & Production Engineering jobs at Toyota. Browse our opportunities and apply today to a Toyota Manufacturing & Production Engineering position.

Прави моментално впечатление началната страница. Първа снимка -Тойота прави дарение за 1 000 000 долара на университета в Кентъки и снимка 2 обърнете внимание- напомня ни се, че 75 % от частите и 98 % от стоманата за автомобилите идва от американски достовчици. Явно японците не се чувстват много комфортно в американски води за да правят тези уточнения. Но пък условията (и заплатите), които са създали за работниците си са перфектни. Подобно са се чувствали и квалифицираните работници в Дженерал Мотърс през 50-те и 60-те. Та по-добре японци със заводи отколкото мексиканци с деца, нали Nick Но не всеки си избира имигрантите!
            Загледах се обаче в една статистика на PriceWaterhouseCoopers за 2005 г. Оказва се, че все пак три от първите пет авт. компании в света са американски. И по продажби Дженерал Мотърс са на първо място. И по ръст на продажбите също. Обаче само пазарната стойност на Тойота е по-голяма от общата стойност на всички останали. Разбира се печалбите на японците са най-високи. Та автомобилната война ще продължава и както във всяка война ще има разрушени и обезлюдени градове

П.П. А и каква индустриална епоха? Автомобили (или нещо подобно) винаги ще се произвеждат. Както и самолети (или нещо подобно), играчки, тенджери, водка, чаши... И това ако не е индустрия
            http://mamkamu.blog.bg/
            http://gledam.blogspot.bg/

Comment

Dinain написа
              Аз съм съгласен с Империал - обобщенията на расова основа винаги са били несериозни и винаги ще са си такива. "Еди-кои си са мързеливи/работливи/умни/добри войници и т.н."...
              Абе откъде расовите и етническите теми се пръкнаха тук? Аз не съм споменал и дума за това; определенията, които ползвам са "готованци", "хрантутници" и "мързеливци", които са приложими за всеки хомо сапиенс. Къде е тук расовия или етнически признак? Защо пак се вее знамето на примитивната политкоректност? Beating a dead horse?

Значи така - обобщенията са опасни, но когато при даване на конкретен пример (като моя по-горе) се посочи национална принадлежност, това вече е расизъм? Как тогава да се обсъжда темата, след като конкретното е обидно, а обобщенията са "несериозни"? С хипотетични жители от хипотетичен произход в хипотетично общество в хипотетична ситуация?
              Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
              A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Ха, ха, добре, Ник, добре казано. Трябваше това някой да го каже. Хайде сега, вие, останалите, сте на ход. Или да се преместим в темата за "Междузвездни войни"?

Comment

@ Nick
                  Предполагам, че този пасаж:
                  Nick написа
                  Значи така - обобщенията са опасни (...) С хипотетични жители от хипотетичен произход в хипотетично общество в хипотетична ситуация?
                  е отправен към мен, та затова отговарям. Обобщенията в повечето случаи са полезен инструмент и са необходими, но не бива да се забавя, че са само това и покрай ползата идва и вреда - най-вече с оглед на това, че лесно може човек да се подлъже по инерцията на обобщаването и да превърне един частен извод в общ. Написах го, понеже ми се случва да забележа тази грешка у себе си (и вероятно в много случаи пропускам да направя нужното наблюдение). В конкретният случай не мисля, че има за какво да бъде критикуван който и да е, който пише нещо от рода "X и Y (които принадлежат към еди-каква си етническа или друга социална група, да я назовем A) направиха Z", дотогава докогато е ясно, че акцентът е върху личностите X и Y, а не се преминава в обобщение от типа "следователно социалната група A (към която те принадлежат) прави нещото Z".
                  И за да е докрай ясно - не твърдя, че ти си напарвил подобно обобщаване, а само посочих, че вероятно тези, които те обвиниха са останали с впечателнието, че правиш това.

@ Tom Calm
                  Tom Calm написа
                  П.П. А и каква индустриална епоха? Автомобили (или нещо подобно) винаги ще се произвеждат. Както и самолети (или нещо подобно), играчки, тенджери, водка, чаши... И това ако не е индустрия
                  Тази тема е интересна и винаги съм готов да "пофилософствам" и да прегерша с обобщенията и абстракциите по нея, при това без реално да разбирам от нея. Ако има нужда от уточнение по това, то съм готов да го направя, тук или в отделан тема .

Comment

Tom_Calm написа

В Китай

Nick написа
                    С хипотетични жители от хипотетичен произход в хипотетично общество в хипотетична ситуация?
                    На руски е "сферический конь в вакууме"
                    Last edited by Thorn; 15-03-2007, 18:33. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Nick, споменаването на расизма идва много логично, след като определяш някакви хора като "готованци", "хрантутници" и "мързеливци", а болшинството от имигрантите в САЩ са азиатци и испаноговорящи. Така става връзката между определението ти и етническият им произход. Вероятно е неволно.

Давам линк към един доклад свързан с малцинствата в САЩ. Наистина той е малко стар, но тенденциите и заключенията имат връзка с твоите разсъждения. http://www.cis.org/articles/1999/combinednrc.pdf

Comment

Ама то работата е там, струва ми се, че споменаването на народността се разглежда като проблем, а всъщност такъв е оправдаването му като неволно. Щом дадени народности, по-точно техни представители, макар и само осем души, се назоват "хрантутници" и т.н, веднага някой почва да се заяжда, че става дума за "нацита" и пр. Ей тука е проблемът!

Comment

SRH написа
                          Nick, споменаването на расизма идва много логично, след като определяш някакви хора като "готованци", "хрантутници" и "мързеливци", а болшинството от имигрантите в САЩ са азиатци и испаноговорящи...
                          Определението за "хрантутник" няма много вариации - това е този, който съществува, без да допринася. Такива има и това е неоспорим факт. Факт е и посоченото от теб - по-голямата част от имигрантите са hispanic и asian. Корелация между двете събития може и да има, но аз не я дискутирам; достатъчно статистика съм учил за да правя опростенчески заключения.

Не се опитвай да приписваш своята логика на мен. Аз съм способен на по-структурирани изводи от тези като "Магарето има две уши, Иван има две уши, следователно, Иван е магаре."
                          A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Между другото, Ник, ако днес в България наречеш хрантутници дадени хора и ги обозначиш като етнос, да речем, цигани, рискуваш да те заподозрат че си ултранационалист или шовинист, защото някои механично развиват една реторика, която е рафинирана 30те г. в Германия. От друга страна, ако държавата се намеси да осъди някой от този идруги етноси, току виж се види осъдена в Страсбург, че нарушава правата на човека. Ей това е забатачената работа тука. Но механичните връзки не би трябвало да се правят от народа, дето не живее в тази обстановка, т.е хората в чужбина, някои от които, обаче изглежда си я правят.
                            Поздрави от България!

Comment

gollum написа
                              @ Nick
                              Предполагам, че този пасаж:

е отправен към мен, та затова отговарям...
                              Ами не, точно към теб не е отправен. Знам, че си наясно с диалектиката на частно-общо, причина-следствие и други двоици. Отправено е към писачите на лозунги - ако въобще хора с такова примитивно възприятие за света са в състояние да вденат за какво става дума.

Тези, които ме познават (лично или виртуално) знаят, че когато обсъждам нещо, предпочитам да се позова на личен опит - било в обсъждане на общи въпроси (новата имиграция, например), било по-конкретни (пушки, например). Предпочитам да споделя какво съм видял с очите си в различните места, в които съм работил, не само минал като турист или видял на слайдшоу в някой сайт. Предпочитам да обсъждам оръжия, които или имам в колекцията си, или съм държал в ръцете си достатъчно често, а не това, което е написано в някой руски сайт, позоваващ се на древна литература. Не цитирам често Интернетски и хартиени източници не защото ги отричам като несъвместими с опита ми, а защото предпочитам сам да си "смилам" информационната храна. Или както е девиза на PBS, Stay curious!

Comment

И ще е прав - защо ще наричаш хрантутниците цигани, щом са хрантутници. Всичките цигани ли са такива? и всичките хрантутници ли са цигани. Бтв повечето "назита" са също хрантутници които висят на вратовете на родителите си - иначе човек с работа и отговорности в живота няма време да се занимава с нацизъм Нещата трябва да се назовават с правилните им имена

Лошото че "нацитата" правят връзката обратна - те не казват че циганина е лош защото е хрантутник, а казват ти си лош защото си циганин, а всички цигани сте хрантутници.
                                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                                きさまはしんでくださいませんか
                                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Working...
                                X