Просто съм потресен от това. Умът ми не го побира!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Упадъкът на град Детройт
Collapse
X
-
Thorn написа...Просто съм потресен от това. Умът ми не го побира!
Но един извод в посочения сайт е верен - ако имиграционната политика на САЩ не се промени в най-скоро време, непроизводителните отрепки, живеещи за сметка на данъците на работещи хора (като мене, например) ще станат непосилно бреме за страната, от което с нормални средства не ще може да се избавим. Пролетарии от всички страни, въоръжавайте се!Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець
Comment
-
Nick написаПодборката е безусловно тенденциозна.
Nick написаНо един извод в посочения сайт е верен - ако имиграционната политика на САЩ не се промени в най-скоро време, непроизводителните отрепки, живеещи за сметка на данъците на работещи хора (като мене, например) ще станат непосилно бреме за страната, от което с нормални средства не ще може да се избавим. Пролетарии от всички страни, въоръжавайте се!Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
messire Woland написаМежду другото, с фотоапарат в ръка и желание да снимаш само такива места можеш и София да представиш в подобна светлина.Last edited by Guy de Mont Ferrand; 14-03-2007, 10:44.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Да, именно, но не само това - през бившите "индустриални зони" ако мине човек, ще събере подобни снимки. Но трябва да мине сега, след 2-3 години те вече няма да изглеждат така - в момента там се строи, а остатъците от едно време се събарят и разчистват. Е, не навсякъде, но лека-полека ...
За проблема и решаването му - не става със сила. Това е по-скоро анти-решение, изцяло погрешно, защото:
- не можеш да прилагаш подобни мерки днес, едно, че няма да е приемливо и второ - не води до решение на проблема;
- неефективно е;
- не можеш да раазрешаваш силово проблема, защото всеки натиск, който приложиш върху хора, които и сега са много, а след време - още повече, ще са много съществен процент от общото население. Ефектът на евентуално приложени силови решения ще е меко казано негативен и ще доведе до твърде отрицателни последици и задълбочаване на проблема.
Засега единственото що-годе вярно решение, е, айде, не решение, а посока на движение, е да се правят паралелно обучение, тоест поне част от подрастващите да се включват по някакъв начин в обществото. Да се следи по-строго спазването на закона и да има полицейско присъствие в тези райони - видимо за всички. И придружено с политическа решимост да се приемат последиците от това полицейско присъствие - в началото те ще са тежки, но с времето ще отшумят. И накрая - лека-полека тези общности да се включват в обществото на равноправни начала. Поне частично или поне да има движение в тази посока. Ако станат част от обществото, или поне се задвижат в тази посока ... е, поне ще има надежда бъдещето да не е толкова черно. В противен случай, ако тези общности останат обособени и вън от обществото - нищо хубаво не ни чака. Те се увеличават твърде бързо, което значи, че след време ще са мнозинство. И ми е много интересно какво ще правят тогава привържениците на "твърдия подход". Ще клекнат и ще минат на страната на мнозинството, както не веднъж се е случвало ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Напълно съм съгалсен с Воланд по отношение на "решението". То не че не сме водили тази дискусия не малко пъти.
А подборка от снимки, която да доказва определена теза може да се направи всякаква и за всеки град. Още повече, че както пише авторът ан тази подборка, той я е напарвил въз основа на снимки, събирани от сайтове, т.е. съвсем от "втора ръка".
Comment
-
Подборка може да се направи за всеки град, вярно е. Но в случая не говорим за само за избирателно снимане на куриози. Някои от сградите са твърде знакови.
Освен това на пръв поглед интересното са снимките. Но не по-малко интересна е графиката за динамика на населението на града през годините. Намаляване с около 50 %!
Всъщност съдбата на Детройт е СИМПТОМАТИЧНА за съдбата на големите ЗАПАДНИ ИНДУСТРИАЛНИ центрове от така наречената от Тофлър „втора вълна”. Доколкото знам подобна съдба имат и Манчестър, Бирмингам и подобните им
Comment
-
шегичка: То Еминем затова пее рап и движи само с негри- нали е от Детройт :mhehe:A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Торн, съгласен съм, че някои от показаните на снимки сгради са символични и в този симсъл показателни. Но това е така ако те не са заменени от нови сгради с подобна функция и смисъл, което не става ясно от снимките. Може да е така, може и да не е.
А за "симптоматичността" съм напълно съгласен - става въпрос за една промяна и преориентация на икономиките на развитите държави от акцент върху индустрията към такъв върху високотехнологичното и въобще информационно производство, свързано с преминаването от индустриална към инфомационна "епоха" (това май сега се обсъжда в още няколок теми из форума). Предполагам, че тази промяна е неизбежна и също толкова неизбежно ще оставя след себе си опустошените руини на някогашните индустриални площи. Също толкова неизбежно е и намаляването на населението, което в развитите страни (и най-вече САЩ) се компенсира единствено за сметка на имиграция, основна част от която е от развиващи се страни с всички последици от това (смяната на социалния свят обикновено води до деградация или поне до трудности при намирането на място в нова такава, особено ако в новата все по-малко се цени и има място за практики, които в старата едва са се въвеждали, но са били възпиремани като "модерни").
Comment
-
Не ми е ясно защо всички хукнаха веднага да обвиняват имиграцията. По една случайност чета едно книжле за историята на САЩ в момента и ми стана интересно (всъщност преди да отворя темата, мислех че става въпрос за Детройт в началото на века).
Първо, да се слагат в един калъп всички "западни индустриални центрове" ми се струва ужасно неточно, особено за нивото на този форум. После, никой не споменава дори имиграцията вътре в САЩ и то не тази от днешно време, а от 19 и началото на 20-и век. Доколкото си спомням, само през 20-те години на 20-и век в района на Детройт и Чикаго се заселват над 400 000 негри от американския юг. Процесът трае всъщност през цялата първа половина на 20-и век и даже може да се проследят зачатъците му още през втората половина на 19-и, когато индустриализацията води до свръхпроизводства в земеделския юг и няколко на брой кризи. В имиграцията от "Диксиленд" (Юга) не участват само негри, разбира се, стотици хиляди разорени бели фермери се насочват на север и предимно на запад.
Това е една точка, която исках да поточа - не знам защо, но стане ли дума за бедни малцинства в САЩ или Европа, повечето хора автоматично си представят имигранти. А може и да става дума за жители с 200-годишна "давност".
По-нататък, демографските данни дадени в цитирания сайт са меко казано смехотворни и манипулативни - две графики, "бели" и "черни"?! Какво, други американци в САЩ няма ли? "Бели" включва ли евреи, ирландци, италианци и метиси например, или само WASP (White Anglo-Saxon Protestants)? Ами смесените бракове? Очевидно е че такава статистика е твърде неточна и може лесно да бъде манипулативна.
Накрая, един въпрос към Nick. Като американец и бизнесмен вероятно ще може да даде малко информация за индустриалното развитие на Детройт. Доколкото си спомням след ПСВ само Форд построява 26 завода за автомобили в покрайнините на града, а Додж и други индустриалци не изостават. Градът си е известен с автомобилостроенето от край време. Та въпросът ми е - какво е положението с тези индустриални зони днес в сравнение с периода между двете световни войни? Аз имам смътни спомени че голяма част от заводите са закрити постепенно през последните 30-ина години и производствените мощности са изнесени в чужбина (Мексико е една от страните май), но ще те помоля за по-точни данни ако имаш. И последно - какво общо има тук имиграцията според теб, защото аз поне не намирам директна връзка."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Аз имам смътни спомени че голяма част от заводите са закрити постепенно през последните 30-ина години и производствените мощности са изнесени в чужбина) се изразява точно в това - процес на износ на индустрията от развитите в развиващите се страни, което неизбежно означава, че някогашните чисто индустриални центрове западат. Естествено, това не означава, че в тях прииждат непременно имигрантни или нещо подобно, а че населението им, което традиционно е работило във вече закритите индустриални сектори (и въобще в намаляващия като обем отрасъл) вече няма някогашните си средства за съществуване, благодарение на които някога градът се е разраствал и развивал. А това неизбежно води до натрупване на социално напрежение и процес на "деградация" в социално отоншение на това население.
Ако към това се добави и имиграцията[1], то проблемите само могат да се задълбочат, особено ако става въпрос за хора, прииждащи от по-слабо развити старни, където не са могли да получат подготовка за друга, освен аграрна или индустриалан социална функция, а точно тези двете са "западнали" във въпросната държава, в която пристигат.
Съгласен съм, че всичко това са обобщения, по-скоро абстрактни, които са верни с някакво по-голямо или по-малко приближение в конкретен случай.
А аз Детройт не знам почти нищо, така че може и да греша в конкретния случай, но ми се струва, че поне това, което видях до момента се връзва с тенденцията, която скицирах.
-----
[1] Процесът на намаляване на "собственото" население е донякъде естествен за всяка развита страна, което можем ако трябва да се доказва да разгледаме отделно, което може да се контрира единсствено за сметка на имиграция, което и става в САЩ, а и в Европа (впрочем, тук някакъв дял имат и вътрешните миграции на населението, особено в държава с размерите на САЩ).Last edited by gollum; 14-03-2007, 17:46.
Comment
-
Всъщност материала на руския сайт си е израз на една порядъчно сериозна злоба, която руснаците питаят към американците и е нещо като продължение на популярния в съвестко време лаф "А вие защо биете негрите?" И просто не си струва да му се обръща вниманиеКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Морякът написаВсъщност материала на руския сайт си е израз на една порядъчно сериозна злоба, която руснаците питаят към американците и е нещо като продължение на популярния в съвестко време лаф "А вие защо биете негрите?" И просто не си струва да му се обръща вниманиеНо не се отнасям към това, фактите са си факти и Детройт запада, макар че същите снимки (и много по-"зли") могат да се направят в сибирските индустриални градове от съветско време.
Между другото, една полезна демографска карта: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...-by-County.jpg"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
Comment