Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещето на информацията, знанието, медиите и всичко

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    pnp5q, не знам защо е болднато, но е вярно. ERP по същество е контролинг система, защото на структурно равнище има за цел да осигури планирането, контролирането и информационното обслужване на дейностите. Така ИТ софтуерите (ERP, създадени като информационни системи) позволяват оперативна намеса при някакви отклонения от планираното, финансовото управление чрез електронната обработка на подадената информация. Това е системата от гледна точка на процеса.

    Цялата тая информация обаче не е самоцел. Тя трябва по-възможно най-сдъвкан начин да предостави на управленските кадри възможност да взимат решения, известно в менджмънта като управленски цикъл. ERP системата позволява на различните нива в йерархията да бъдат взимани различни по тежест решения - стратегически или на функционално равнище. Но тъй като управлението е непрекъснат и конкретен процес, той се характеризира с цикличност по отношение на целите и задачите - предвид на целеполагането, планирането, организирането, контролирането и регулирането. В този цикъл информационното осигуряване се извършва от контролинг системата (ERP).

    Така става ясно защо информацията е предавана по веригата по възможно най-сдъвкан начин. Тази информация обаче е целева, т.е. да се подобри представата за процесите (които поради обема си не могат да бъдат обхванати от един човек) и оттам да бъдат направени съответните корекции.

    Но това е организационен проблем, породен от целеполагането (което естествено рефлектира и върхо индикаторите - насочени към процеса или резултата, върху количеството или качеството, ама това евече съвсем друга тема). Това целеполагане моделира настройките, а настройките естествено означават цензура. В бизнес организация не ме интересува особено дали Пешо има влечение към Пена, стига перформънса да е какъвто съм го задал. И изобщо дали контролинг системата ми замерва тоя иначе вълнуващ фактор

    Относно блоговете. В живия живот всяка информация минава през някаква форма на цензура. Значи потока от сведения все пак минава през някаква призма (на предоставящия първо и после на приемащия). Излиза, че ако Кременски ми казва, че 22% са май (пра)българи, той ми цензурира информацията първо, защото не ми дава цялата информация, а само каквото е подбрал и второ аз разбирам, че 78% са славяни. Тоя пример с жителя на Багдад просто ни дава друга гледна точка, което не значи, че е съвсем достоверна. Значи в крайна сметка отново имаме целеполагане, но в по-общ план.

    Comment


      #32
      SRH, ERP = Enterprise Resource Planning
      Контролните функции се наслагват чак с разпространението на Теорията за Управление на Качеството на Каору Ишикава. Като резултат в по-големите ERP системи се добавят/вливат и анализни /подпомагащи мениджмънта/ модули. Впрочем, много се дразня като ми посочат склад + фактури за `интегрирана ERP-система`... но понеже понятието стана `модерно`... :tdown
      "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

      Comment


        #33
        ОК, разбирам ти идеята. Но планирането е само част от управленските функции. Това обаче само по себе си не е интегрирана система за управление, т.е. не включва останалите управленски функции. Впрочем за самото планиране не е необходимо изграждане на система, която да включва всички етапи в управленското решение. Така ERP е много повече от първоначалната идея за планиране, което е нещо много просто в бизнеса: разликата от планираната покриваща стойност и функционалните бюджети. А как се достига до това? С изчерпателна информация за външната среда и за вътрешноорганизационните възможности. Тази информация обаче трябва да е съобразена с целите, т.е. да е селективна.

        Възможността за реално придобиване на желаната информация от вътрешноорганизационен характер може да стане само и единствено чрез контрол. Точно това принуждава фирмите да въвеждат ERP - често пъти поради мащабите на бизнеса е невъзможно да бъдат проследени всички фирмени процеси. Така полека-лека ще стигнем до този управленски етап (нали имаме предвид функционалните бюджети, които са резултат от планираните разходи и оперативните бюджети). На това ниво се включват поредица дейности (определяне на норми за оценка, измерване на фактическото изпълнение и сравняването с вече планираното, анализ и препоръки). Планирането е невъзможно без тия неща. И в крайна сметка именно този етап позволява и регулирането

        За Ишикава и другарите му. Самата идея за Total Quality Management се занимава с устойчивото подобряване на резултата от работата в организацията. Тая концепция не се занимава особено с количественото замерване за ефикасност и е по-скоро насочена да радва клиентите. Всъщност, независимо от аспектите на приложение, вкратце това значи, че ако ние имаме количеството Х на входа, на изхода ще имаме количеството У. Дето му викат, това ще е Input & Output. Обаче само по себе си това не е достатъчно, трябва да доведе до Outcome. Ей тоя пример чух от една: на входа имаме 100 кг захар, 150 какао и т.н. На изхода имаме 100 кг шоколад в опаковки. А удоволствието от изядения шоколад е признака за успех на бачкането.

        Айде, отивам да хапна малко

        Comment


          #34
          @SRH: Това явно е някаква чисто финансова гледна точка. Аз хубав линк съм дала.

          По темата: Струва ми се, че растящото `разпокъсване` на `информационната тъкан` на отделни `факти`-новини води до нарастващо профанизиране (като не изключвам себе си ).
          В това отношение ми липсват старите руски издания, дето под името на един академик (уж откривател на всичко в дадена област) ти поднасят всичко най-важно в тази област в систематизиран и по-популярен - но не прекалено! - вид - (напр."Математически методи в инженерните изследвания" на акад. Н. Мойсеев) и сериите "Забавна - геология/астрономия и т.н."
          А като се появи някой нов `месия` да сниспосли на аборигените нещо, което всъщност е превеждано преди 20 години, направо е кошмарно - че и праскат колкото могат повече чуждици (пример - Светлин Наков за някаква нова книга за технологията на програмирането :tdown - ми да беше прочел "Технология на програмирането" от 1986 год. - хем термините са преведени перфектно. Тези, които са чели `бързашки` преводи на книги по програмиране, сигурно ще се сетят много "забавни" примери...).
          "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

          Comment


            #35
            pnp5q написа
            @SRH: (пример - Светлин Наков за някаква нова книга за технологията на програмирането :tdown - ми да беше прочел "Технология на програмирането" от 1986 год. - хем термините са преведени перфектно. Тези, които са чели `бързашки` преводи на книги по програмиране, сигурно ще се сетят много "забавни" примери...).
            Ами той Светлин Наков е "Преслав Наков wannabie" Ако беше читав и той щеше да в Станфорд сега.
            Не 7, а 77 пъти по 7...

            http://www.mathematicalanthropology.org/

            Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

            Comment

            Working...
            X