Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Демографският проблем в световен мащаб

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

И това да. Но е странно колко нисък показател за смъртността в Индия е сложен. Ако е истина (а не примерно някаква грешка в статистиката или отчета), то това е най-малкото странно. Особено предвид пренаселеността на страната и качеството на живот.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

messire Woland написа
      И това да. Но е странно колко нисък показател за смъртността в Индия е сложен. Ако е истина (а не примерно някаква грешка в статистиката или отчета), то това е най-малкото странно. Особено предвид пренаселеността на страната и качеството на живот.
      И на мен ми направи впечатление.Може би заради ниската престъпност?

Comment

мисля че смъртността се дефинира като бройка умрели на 1000 за година или нещо подобно. държавите с положителен прираст са с по-младо население и смъртността им е ниска, дори шанса за доживяване на 50 да не е много голям.

Comment

баси, бил съм в индия, трудно ми е да повярвам че детската им смъртност е по-ниска от тукашната или на негрите в щатите.

Comment

Като цяло е по-висока- не четеш внимателно. Но сравнена с определен кръг малцинства, в определен град, е на по-добри равнища. Средното им ниво е към 73/1000 по данни от 1988-98г., в последните години се подобрява значително- основните препоръки на международните организации са свързани с намаляне нивата на смъртност при родилките. Е, там поне ние сме по-добре.
            Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Честно казано, по-вероятно ми се вижда просто статистиката в Индия да не отчита добре определени региони на страната и затова да се получава тази картина.

мисля че смъртността се дефинира като бройка умрели на 1000 за година или нещо подобно. държавите с положителен прираст са с по-младо население и смъртността им е ниска, дори шанса за доживяване на 50 да не е много голям.
              Да, тези данни се използват, но въпросът е, че колкото по-голяма е средната продължителност на живота, толкова по-малко възрастни хора умират за отчетния период. И обратното - при по-ниска продължителност на живота повече хора умират през отчетния период. Освен това обикновено голямата продължителност на живота върви и с ниска детска смъртност и обратното. Та ако погледнем от тази гледна точка, при държавите с по-младо население има повече хора в детеродна възраст, т.е. ще се раждат и повече деца (а като се прибавят и социалните особености, поради които в бедните райони децата са капитал), то ще има много повече раждания на 1000 души население. Но това ще върви и с много по-висока смъртност. Обратното, в държава със застаряващо население, но и с висока продължителност на живота, ще има много ниска раждаемост, но и относително ниска смъртност. Та затова и данните за Индия са най-малкото странни, аз бих предположил, че е възможно просто да се изпускат от отчет определени категории население, при които смъртността е много висока (но се съчетава с липса на постоянно местожителство, работа и прочее, т.е. с трудност да бъдат отчитани другояче освен статистически - като скитниците или бездомните).
              Last edited by gollum; 25-02-2008, 13:41.

Comment

По-горе четох за Съединените щати. Ами хората овладяват познатия свят, как няма да имат прираст.
                Ъ, това пък какво означава ? Нищо подобно.
                Както каза Империал, въпрос е на различни традиции и отношение към въпроса. Което го е имало и в предишни периоди, не е само днешно явление.
                Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Юлиан Август написа
                  Ъ, това пък какво означава ? Нищо подобно.
                  Както каза Империал, въпрос е на различни традиции и отношение към въпроса. Което го е имало и в предишни периоди, не е само днешно явление.
                  Като изключим "нищо подобно", с другото съм напълно съгласен. Традициите и отношенията (по всички въпроси) оформят културния облик на един народ. Да бъдеш домакиня и да си гледаш къщата е също толкова показателно за идентичността, колкото и да се радваш на три обединени АУГ, образуващи детелинки в океана. Жизнена, пулсираща култура. Признавам, че на мен ми е противна, но това никак не влияе върху обективното състояние на нещата.

Comment

albireo написа
                    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Нормално е в Индия, а във всички държави с висока раждаемост, смъртността да е относително ниска, тъй като там младите са по-голям процент от населението. Ако в България, примерно, една трета от населението е на възраст над 60 години, а една десета е под 30 години, то е естествено, че тук смъртността е доста голяма. В Индия, обратното, под 30 години са половината от населението, а относителният дял на хората на възраст е доста по-нисък в структурата на цялото население.

Comment

Хана написа
                        Нормално е в Индия, а във всички държави с висока раждаемост, смъртността да е относително ниска, тъй като там младите са по-голям процент от населението. Ако в България, примерно, една трета от населението е на възраст над 60 години, а една десета е под 30 години, то е естествено, че тук смъртността е доста голяма. В Индия, обратното, под 30 години са половината от населението, а относителният дял на хората на възраст е доста по-нисък в структурата на цялото население.

:tup: Имаме участник познал точните килограми
                        Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?

Comment

SRH написа
                          Кухулин, тия въпроси леко ще ни отведат към едни стройни теории за кои трябва и кои не трябва да се възпроизвеждат.
                          Мъча се да отговоря на въпроса "защо не се възпроизвеждаме". Бог решава кой трябва и кой не трябва. Ние можем само да наблюдаваме и да крадем от работното време, драскайки по темата

Comment

А, ей тва с бога не бих казал, че е баш така. Че за кво има контрацепция и то чак от древните египтяни насам? Сега е друг въпрос кой ползва контрацепция и каква, ама в общи линии може да се каже, че по-неуките по-малко ползват, повече абортират, повече умират/увреждат се и т.н. Значи въпросът е защо има семейно планиране и има ли смисъл?

Comment

аз попаднах на малко по-различни данни за индия (източник):
                              The death rate declined from 48.6 per 1,000 in the 1910-20 period to fifteen per 1,000 in the 1970s, and improved thereafter, reaching ten per 1,000 by 1990, a rate that held steady through the mid-1990s. India's high infant mortality rate was estimated to exceed 76 per 1,000 live births in 1995 (see table 7, Appendix). Thirty percent of infants had low birth weights, and the death rate for children aged one to four years was around ten per 1,000 of the population.
                              т.е. в момента смъртността е по-скоро 10 на 1000, като се отбелязва, че детската смъртност е доста висока. Същевременно средната продължителност на живота е 58,5 години.

Comment

United Nation Statistcs Division

Death rate, crude per 1,000 (UN Population Division's quinquennial estimates and projections)
                                Избрани страни

Comment

Working...
                                X