Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Демографският проблем в световен мащаб

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Демографският проблем в световен мащаб

    Може да изглежда крайно, но от биологична и историческа гледна точка, има нужда точно от демографска криза, и то във всяка една точка на света. Планетата е съществувала почти 5 млрд. години без нас/хомо сапиенс/, в относително равновесие, а ние за 20-30 хил. години от 100 хиляди, станахме 6.7 милиарда. Освен СПИН, практически липсва какъвто и да е природен регулатор на числеността на нашия биологичен вид. Очевидно е, че с тази ни численост, не може да има равновесие в природата - планетата няма възможност да ни поеме - свършват водоизточниците на прясна вода, замърсяването на въздух, вода и почва във всяка една държава е достигнало пределни стойности. Повишаването на числеността на населението, води до ускоряване и на обезлесяването - оттам по-малко кислород в атмосферата и повече въгл. диоксид, изтъняване на озоновия слой, покачване на температурите в глобален мащаб, изчезване на хиляди видове растения и животни- оттам екологична катастрофа, недостиг на храна и т.н.
    Крайно време е по цял свят да настъпи демографска криза, само така можем да отложим гибелта на планетата си :church: .
    Чудя се как никоя организация по света досега не си постави за цел да се изчисли какво население може да поддържа Земята? Едва ли някой от вас си мисли, че можем да нарастваме безкрайно -

    под 100 хил. души - 20 000г. пр.н.е.
    2.5млрд. - 1950г.
    4.4млрд. - 1980г.
    6 млрд. - 2000г.
    6.65млрд.- 2007г
    11 млрд. - 2030г.
    ХХХ млрд. през 2100г ...

    Докога???

    /данните за населението на Земята през годините са от wikipedia.com/
    Last edited by Agobot; 21-02-2008, 22:09.
    Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?

    #2
    Съгласен съм с мнения 16, 18 и 25. Има две понятия, които мисля да вмъкна. Първото е "просто възпроизводство на населението"- означава две деца в семейство, за да се запази нацията в бройката към настоящия момент. В случая знаменателя е общата смъртност- обратнопропорционална зависимост.
    Втория термин се казва "етническа подмяна на населението". Случвало се е много пъти по нашите земи, и ще се случва и за в бъдеще. И не само по тия земи, а и навсякъде. Това е обективен процес, който не се влияе от държавната политика по отношение стимулиране раждаемостта на населението. Младите хора просто не искат да имат повече от едно- максимум две деца, и туй то. Тенденцията се забелязва и при ромите, и интересното е, че се наблюдава при по-заможните роми. При по-бедните ясно- слабо образование по въпросите за контрацепцията и семейното планиране.
    Аз лично очаквам имиграционни вълни от страна на китайци и индийци главно, като най-големи групи, но това е свързано с политиката на държавата, ЕС и либерализацията по отношение емиграцията в тези две държави.
    "Желая думи пет да изрека,
    но всички, братя, да ги разберат,
    отколкото безброй слова неясни" (Кор. 4:19)

    Comment


      #3
      Добре е да си зададем въпроса - "към това ли се стремим?":



      И освен, донякъде, икономически проблеми, какви други недостатъци крие намаляването на населението? А защо никой не говори за положителните страни на явлението? Австралия, по спомени от уроците по география, е 10 млн. души, т.е. е доста рядко населена. И какво от това? Нима опазването на природата и живота в хармония с нея, е отрицателно явление? Или вие бихте предпочели да живеете в Мале, столицата на Малдивите/най-гъсто населеното място на планетата, където, много дипломатично казано, няма демографски срив/:




      Ето и снимка на съседен остров/Ангага - на 80км, който изглежда както остров Мале е изглеждал преди 100 години - Мале също е бивш коралов остров/. Разликата е, че Ангага не е имал честта да опита вкуса на демографския бум и от снимките ясно се вижда, колко отвратителен може да бъде човек в отношението си към природата:



      ПП. В Мале, на едно жилище от 45кв.м. се падат средно 6 души, а по изключение до 12. Месечния наем е равен на 4 средни работни заплати

      Agobot, хайде без пропаганда, става ли? Защото примерите ти са точно това, без да се обиждаш .

      gollum
      Last edited by gollum; 22-02-2008, 10:48.
      Докторите казват - алкохола е враг, Господ казва - обичай врага си!?

      Comment


        #4
        Agobot написа
        И освен, донякъде, икономически проблеми, какви други недостатъци крие намаляването на населението?
        Мощта на държавите до голяма степен е свързана с размера на населението им. Т.е. освен икономически проблеми вероятно ще възникнат и политически. Накой ден, когато глобализацията унищожи съществуващата политическа система, Световното правителство може да вземе необходимите демографски мерки. За съжаление Световната революция не успя :mhehe:

        Comment


          #5
          Darkas написа
          Аз действам (жената е бременна), а вие?
          С първото или второто колега?
          Защото ако е с първото още имаш хляб да ядеш.
          Все пак голяма част от пишещите тук имаме деца, но си мисля, че няма смисъл, да се обясняваме, кой, къде и кога.А колкото до прираста и раждаемостта, ще спомена само, че живея в малък Провинциален град-ех колко хубаво ми звучи- където до преди 8 години бебе за цяр нямаше, а сега не мога да запиша дъщеричката с детска градина.Така че, Божа работа.Всичко е на възходи и падения.Деца е имало, има и ще има.
          То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

          Comment


            #6
            в момента всички "бели" и полу бели народи изживяват демографски проблем. правителствата се опитват да решат нещата с някакви смехотворни мерки, като майчински помощи и така нататък, но това са глупости и дори мисля вредят. хората имат слаб инстинкт за възпроизводство. до момента възпроизвеждането основно е работело щафетно: сексуален инстинкт -> родителски инстинкт. сега веригата е блокирана и възпроизвеждането лежи единствено на плещите на недооформения инстинкт за продължаване на рода. хората обаче не са еднакви - има високи, има ниски, има глупави има и умни. така също има хора които не им пука ще имат ли деца, има и хора които определено искат да имат деца. с времето концентрацията на вторите просто ще става по-голяма, заради измирането на първите. дали до тогава мангали и китайци ще са завзели света не е ясно, но ако са го завзели, да им е честито

            Comment


              #7
              Абе нещата не са чак толкова прости
              Ето малко данни за популацията на няколко държави:
              Три държави с намаляваща популация:
              Япония -0.088% (2007 г.) 8.1 раждания/1,000 / 8.98 смъртност /1,000
              Русия -0.484% (2007 г.) 10.92 раждания/1,000 / 16.04 смъртност/1,000
              България -0.837% (2007 г.) 9.62 раждания/1,000 / 14.28 смъртност/1,000

              И три държави с повишаваща се:
              Китай 0.606% (2007 est.) 13.45 раждания/1,000 / 7 смъртност/1,000
              САЩ 0.894% (2007 г.) 14.16 раждания/1,000 / 8.26 смъртност/1,000
              Индия 1.606% (2007 est.) 22.69 раждания/1,000 / 6.58 смъртност/1,000
              Честно казано аз си мислех, че и Китай е сред тези с почти нулев прираст, но явно тенденцията се е обърнала.
              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

              Comment


                #8
                ха, аз пък си мислех че щатите са с отрицателен, а то не било! имам обаче съмнения че щатите регистрират такива които пътуват на "екскурзия" със точно сметнат термин за да стане детето американче по закон. но е възможно да имат и истински положителен прираст.

                Comment


                  #9
                  Щатите са със стабилен и постоянен положителен прираст на населението -поне доколкото съм следил - от доста време насам. И този прираст май досега никога не е бил отрицателен. У нас кой знае защо постоянно се приписва всичко отрицателно на САЩ, но никой не си прави труда да се поинтересува кое как е в действителност. А фактите са си факти, а и въобще нещата трябва да се гледат, а не да се говори наизуст.
                  Та, да допълня предишния си пост, че тогава нямах време. Ето и друг важен фактор: миграцията.
                  САЩ: +3.05 / 1000 души
                  Русия: +0.28 / 1000 души
                  Япония: 0.00 / 1000 души
                  Индия: -0.05 / 1000 души
                  Китай: -0.39 / 1000 души
                  България: -1.37 / 1000 души
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                  Comment


                    #10
                    интересно на какво дължат положителния си прираст. да не би нарочно да бълват към останалия свят филми от типа на "сексът и градът", а у тях да са забранени

                    Comment


                      #11
                      Дон Реба написа
                      ха, аз пък си мислех че щатите са с отрицателен, а то не било! имам обаче съмнения че щатите регистрират такива които пътуват на "екскурзия" със точно сметнат термин за да стане детето американче по закон. но е възможно да имат и истински положителен прираст.
                      Как ги измисляте тия безумия?


                      Дон Реба написа
                      интересно на какво дължат положителния си прираст.
                      Култура и ценности (и икономика разбира се). За много американки "домакиня" е съвсем валидна и дори предпочитана професия, за разлика от другаде. Плюс значителна имиграция.
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                      Comment


                        #12
                        Дон Реба, ако престанеш да използваш само клишета, а вместо това решиш малко да се поинтересуваш от истинското положение на нещата, може и евентуално да стане някаква дискусия. Жалко за прякора, който използваш - той все пак предполага малко повече разум у притежателя си. Поне се въздържай да изпозлваш писнали на всички ни идеологеми.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                        Comment


                          #13
                          Уха- Индия, Китай и САЩ с двойно по-малка смъртност от нас. Изобщо за каква политика за насърчаване на раждаемост говорим ? С такива показатели на смъртността е смешно... По този показател Япония е малко пред трите, но там населението е в по-голям процент застаряващо, така че е нормално. При нас обаче, на какво се дължи ?
                          Quae fuerant vitia, mores sunt.

                          Comment


                            #14
                            Ниска раждаемост (обща, за цялата страна), твърде голяма емиграция на хора в възраст точно подходяща за създаване на семейства и т.н. Аз имам доста познати, които вече са се установили някъде в чужбина. И надали ще се върнат. Проблемите, които водят до това нито сме ги преодолели, нито се правят някакви крачки в тази насока - затова и тенденцията се запазва. За съжаление.
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                            Comment


                              #15
                              Юлиан Август написа
                              Уха- Индия, Китай и САЩ с двойно по-малка смъртност от нас. Изобщо за каква политика за насърчаване на раждаемост говорим ? С такива показатели на смъртността е смешно... По този показател Япония е малко пред трите, но там населението е в по-голям процент застаряващо, така че е нормално. При нас обаче, на какво се дължи ?
                              ми ако вземем да си оправим ваксинационния календар за начало може и да падне... и доста други невероятни педиатрични практики БГ - патент...
                              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                              Comment

                              Working...
                              X