Thorn написа
Виж мнение
Ти четеш ли ? Шумер не успява да постигне трайно Обединение .....Чакай да покажа точно какво съм написал
Шумер никога не успява да постигне трайно политическо обединение от типа на Египет и това предвещава съдбата му.
Трайно политическо обединение от типа на Египет ! Още веднъж да го подчертая ли ?
Какво тук не разбра Торне ? Какъв Саргон ? Ми той не е ...ШУМЕР ... За твое сведение е ...Семит - завоевател ! Нито Акад (областта) която катализира "обединението" е Шумерска . След него (пост Саргоновата епоха) вече Шумер не е същият , макар и по сетне да има ... категоризирано от някои като второ шумерско възраждане. Семитизмът е оставил дълбок отпечатък...Изконните сакрални шумерски градове Нипур и Киш са безвъзвратно семитизирани, така както и в различна степен цял Шумер.
Натам пак драскаш преди да си прочел какво пиша ...защо ? Имам чувството, че щом видиш мой пост веднага ...скачаш. Ама защо...и ти не знаеш...
Ето какво пишеш : и Ур при третата династия на Ур обединяват Шумер
Виж какво съм написал :
При това нито един от тези мегаполиси не успява да установи трайна хегемония дори в Долна Месопотамия и да обедини Шумер. С население между 20 и 60 хиляди са били и сакралната столица Нипур, Лагаш, Киш, Ериду, Ума, Нина, Ларса. Всеки един от тези градове в различни периоди успява да се издигне и да установи временна хегемония над останалите, но за сравнително кратък период - тоест силите на градовете са почти изравнени.
Хайде моля ти се, да се допрочитаме, да се ...асимилираме и тогава да се ....ДРЪВЧИМ
Comment