Кухулин написа
Второ, мисля си, че вече имат и достатъчно вътрешни източници да си набавят финансиране (или ако не е така, ще го сторят). При този род конфликт се ползва предимно леко и сравнително простичко оръжие, което ги улеснява в това отношение (т.е. могат да действат и с доста по-малко външно финансиране - влючиотелно такова, което си осигуряват сами - няма да са първите по този път). Да не говорим, че могат да се снабдяват от армията, защото ползват същото оръжие.
Така че не ми се вярва войната да спре. В най-добрия случай (за Асад) е възможно да си върне контрола, но това пак няма да спре конфликта, просто ще го върне на първата фаза (предимно тероризъм и подмолни действия). Последствията от такава гражданска война не могат просто така да се заличат от обществото, а това дава значителна вътрешна движеща сила.
Просто външното финансиране и най-вече помощ са си свършили работата вече - не че е без значение, но не са основна движеща сила. Да не говорим, че вече е прекрачена онази граница, преди която има връщане назад за хората от двете страни.
ПП Извинявай, Данийне, писал съм докато си поставал и ти. Спирам.
Comment