Благодаря ти, gollum. Наистина е точно по текста - най-сетне, затова ще си позволя и аз няколко думи. Според мен, въпреки "рекламата на СССР", статията насочва към нещо полезно, но е нужно малко по-фино настройване на мисловния микроскоп отколкото за различаване на дихотомията "демокрация-тоталитаризъм". Това, към което насочва, според мен е, че употребените (хайде - някои) за "насаждане" на мултикултурализъм методи са довели до развитието на автоцензура у толерантните - както възспираща от изразяване на недоволство (вкл. самоупрекване), така и подтикваща към моментално "заклеймяване на нетолерантния". Та тя на практика зачерква някои по-меки възможности за регулиране на такива конфликти, особено в началната им фаза. Пример (надявам се, що-годе удачен) - ако някой изрази недоволство, че комшиите са му опушили новата балконска мазилка, докато са си правили овнешко за празник, то в миналото (ИМХО, не само в СССР!) това би могло да се обговори - и да се развие например в решение на входа да пуска такива готвачи в общо помещение по празниците, а днес при такова оплакване човек може ВЕДНАГА да си спечели оплюване за нетолерантност.
Дори, предполагам, може да се каже, че борбата на обществото за повече толерантност се е преместила от външното дебатиране към вътрешно такова. Което може да се окаже непоносимо, особено за по-лабилни личности.
Дори, предполагам, може да се каже, че борбата на обществото за повече толерантност се е преместила от външното дебатиране към вътрешно такова. Което може да се окаже непоносимо, особено за по-лабилни личности.
Comment